Prehrana

Timijan za pogum in očiščevanje

Timijan, botanično znan kot Thymus vulgaris, je dobil svoje ime iz grške besede thymon. Tipičen je za sredozemsko regijo, v Veliko Britanijo so ga prinesli Rimljani.

Legenda pravi, da je bila materina dušica (drugo ime za divji timijan) bistvena sestavina za čarobno pivo, ki je pivcu omogočila srečanje z vilami. Veljal je tudi za afrodiziak.

Timijan je trajni grm, ki spada v družino grmičevja Labiatae, ki zraste do 15 cm do 30 cm v višino. Značilni zanj so temno lila cvetovi in majhnimi zeleni listi. Pred iznajdbo hladilnika so koncentracijo eteričnega timijanovega olja zaradi njegovih lastnosti konzervansa in očiščevanja uporabljali za shranjevanje hrane. Aroma timijana je prodorna, vztrajna in močna, zaradi močnega razkužilnega in baktericidnega učinka pa je zelišče koristno tudi pri preprečevanju okužb. Timijan je nepogrešljiv v kuhinji, vendar se uporablja tudi v naravni medicini. Njegovi majhni listi premorejo neizmerno moč in v starih časih bi lahko timijan našli v opremi slehernega zdravilca. Menihi so ga gojili na svojih vrtovih in ga uporabljali v čajih in sirupih za mnoge tegobe.

Zgodovina uporabe timijana

Stari Egipčani so timijan uporabljali v postopkih za balzamiranje, saj so se dobro zavedali njegovega konzervacijskega in antiseptičnega učinkovanja. V antični Grčiji so z njim ohranjali hrano in gnali živino na pašo po pobočjih, posejanih z divjim timijanom. Prevladovalo je mišljenje, da bo meso na ta način okusnejše in bolj zdravo. Stari Rimljani so timijan dajali ljudem, ki so se jim zdeli melanholični ali sramežljivi, v prepričanju, da jih bo lahko radoživi vonj ozdravil. Rimljani so od Grkov prevzeli simboliko timijana, tako da je bila med bojevniki razširjena navada, da so pred bitkami dodajali timijan v svoje kopeli, da bi se jim okrepil pogum. S tem zeliščem so aromatizirali sire in žganja. Vejice timijana so polagali na krste umrlih. Menili so, da bo duh umrlega tako prebival v cvetju timijanovega grmičevja.

Zdravstvene koristi timijana

Timijan ima neverjetno paleto zdravilnih lastnosti. Eterično olje, timol, je destilirano iz njegovih listov in je zaradi svojih antiseptičnih in antibakterijskih lastnosti odlično pomagalo pri lajšanju simptomov bolečine v grlu, pri vnetju tonzil, kašlju, prehladu, alergijskem rinitisu, senenem nahodu, zamašenem nosu, bolečinah v hrbtu, slabi prebavi, zgagi, kolikah, riganju, napenjanju ipd. Še posebno koristen je timijan pri lajšanju simptomov astme, bronhitisa in oslovskega kašlja.

Slaba prekrvavitev, lišaji, atletsko stopalo, nespečnost, vnetna in glivična stanja in celo garje ter uši so stanje, ki se jih lahko uspešno razreši s timijanom. Masaža s timijanovim eteričnim oljem tonira kožo. Vdihavanje timijanovega eteričnega olja stimulira apetit. Medicinska uporaba timijanovega eteričnega olja blaži urinske okužbe in nočne enureze pri otrocih. Timijan stimulira, energizira in tonira telo, krepi obrambni sistem in čisti um.

Zanimiva dejstva o timijanu

Svež timijan, dodan vaši hrani, pomaga pri prebavi mastne hrane. Timijan vsebuje številne flavonoide, vključno z apigeninom, thymoninon in luteolinom, ki povečujejo timijanovo antioksidantivno delovanje. Timijan je bogata z manganom, ki urejuje in sodeluje pri presnovnih procesih in delovanju encimskih procesov. Timijan je čudovito sredstvo zaščite proti mrčesu, saj bo že nekaj grmičkov timijana na vašem vrtu učinkovito odganjalo insekte.

Timijan krepi in podpira možganske funkcije in se šteje za pomembno zelišče v boju proti staranju. Številne raziskave so pripeljale do zaključkov, da zelišče deluje zaščitno na srce, možgane in ledvične celične membrane. Vključiti bi ga morali v prehrano vseh starostnih skupin – zlasti pri starejših za boljše delovanje možganov in pri otrocih z motnjami pozornosti in hiperaktivnostjo.

Timijanovo kadilo so uporabljali pri cerkvenih slovesnostih v Grčiji in Italiji; za pogum, trdnost in moč. Timijan so od nekdaj povezovali s pogumom, saj botanično ime Thymus izhaja iz grške besede thymon, ki pomeni pogum. Zaradi tega so srednjeveške dame krasile robce svojih vitezov z motivi timijana, preden so se ti odpravili na križarske vojne.

Stari Egipčani so timijan uporabljali v oljih za balzamiranje trupel faraonov. Do 16. stoletja je bil timijan priznan med prvimi registriranimi zdravili.

Timijanov čaj

Če želite pripraviti timijanov čaj, vzemite približno 1/4 skodelice vejic timijana in jo prelito s skodelico vrele vode pustite stati pet minut. Precedite in pijte s počasnim srebanjem. Ohlajeni čaj se lahko uporablja tudi kot losjon za praske, kožne infekcije, akne, mastno kožo, za prhljaj in srbeče lasišče.

Timijanova voda za lase in obraz

Za mastne lase lahko uporabite timijan pri pranju in spiranju las. Kuhajte na nizki temperaturi in v pokriti posodi dve skodelici svežih timijanovih vejic v dveh litrih vode okoli 15 minut. Ohladite na prijetno temperaturo, precedite in uporabite za pranje ali izpiranje las, lahko pa tudi kot obrazni tonik.

Za duhovnost Meta Kokalj

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !