Ekologija

Vsak Slovenec na dan proizvede 1,2 kilograma odpadkov

Lani je v Sloveniji v proizvodnih in storitvenih dejavnostih nastalo za šest odstotkov manj vseh odpadkov in za 38 odstotkov manj nevarnih odpadkov v primerjavi z letom prej.

Manj odpadkov so pridelala tudi gospodinjstva, in sicer za 1,1 odstotka, kljub temu pa Slovenec v povprečju dnevno pridela 1,2 kilograma komunalnih odpadkov. Predelanih je bilo okoli 70 odstotkov vseh nastalih in uvoženih odpadkov, kar je za eno odstotno točko več kot predlani, ugotavlja Statistični urad Republike Slovenije (Surs).
Ključne besede: onesnaževanje smeti

V Sloveniji je lani v proizvodnih in storitvenih dejavnostih nastalo dobrega 5,5 milijona ton odpadkov, kar je slabih šest odstotkov manj kot leta 2008, ko je bilo teh za 5,9 milijona ton. Največ, 30 odstotkov odpadkov je nastalo v predelovalnih dejavnostih, nekaj manj, 29 odstotkov, jih je prispevala oskrba z električno energijo, plinom in paro, 27 odstotkov pa gradbeništvo. Interno predelanih ali odstranjenih je bilo 43 odstotkov vseh odpadkov, 47 odstotkov pa jih je bilo oddanih v predelavo ali odstranjevanje drugim podjetjem v Sloveniji.

Nevarnih odpadkov je bilo lani slabih 89 tisoč ton, kar je v primerjavi z letom prej, ko jih je nastalo dobrih 143 tisoč ton, kar 38 odstotkov manj. V predelavo ali odstranjevanje podjetjem v Sloveniji je bilo oddanih 65 odstotkov odpadkov, 21 odstotkov pa so jih poslovni subjekti predelali, odstranili ali začasno uskladiščili v podjetjih, v poročilu ugotavlja Surs.

Najmanj, okoli štiri milijone ton odpadkov v zadnjih osmih letih je na območju Slovenije nastalo leta 2002, nato pa se je ta trend stopnjeval do leta 2007, ko smo jih pridelali za kar dva milijona ton več. Tudi nevarnih odpadkov je bilo najmanj leta 2002, največ pa leta 2008, vendar jih je lani – kot že rečeno – nastalo 38 odstotkov manj.
Tričlanska družina na leto proizvede slabo tono in pol odpadkov

Manj smo proizvedli tudi komunalnih odpadkov, in sicer okoli 913 tisoč ton, kar je 1,1 odstotka manj kot leta 2008, vendar se je povečala količina nevarnih komunalnih odpadkov, in sicer za 18,2 odstotka. Prav tako je bila lani v primerjavi z letom prej manjša količina odpadkov, zbranih z javnim odvozom, in tistih, ki so bili odloženi na odlagališčih za nenevarne odpadke. Preračunano na prebivalca to pomeni, da Slovenec v povprečju proizvede 449 kilogramov komunalnih odpadkov na leto oziroma 1,2 kilograma na dan.

Avtor: TS
www.eko.dnevnik.si

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !