Ekologija

Z urinom do pogona na vodik

Cleveland – Gerardine Botte, profesorica kemijskega in biomolekularnega inženiringa na univerzi v ameriški zvezni državi Ohio, je po poročanju spletnega Guardiana razvila tehnologijo, s pomočjo katere iz urina generira vodikovo gorivo.

Urin vsebuje dve sestavini – amoniak in sečnino, ki sta lahko vir za pridobivanje vodikovega goriva. Tehnologija profesorice Botte deluje podobno kot elektroliza vode – s pomočjo elektrode, s to razliko, da vodik od spojin amoniaka in sečnine še hitreje odstopi. Zato je za pridobivanje vodika potrebno še manj energije.

Botte je preračunala, da bi njena pogruntavščina lahko zaživela predvsem na mestih, kjer se zbira veliko ljudi – na primer na letališčih in stadionih. Po njeni oceni bi lahko v poslovni stavbi z okoli 200 do 300 zaposlenimi z urinom proizvedli okoli 2 kW energije, kar pa ne bi bilo dovolj za samooskrbo z energijo.

Ker bi z urinom tisočih krav lahko pridobili do 50kW, Botte v svoji tehnologiji vidi tudi rešitev onesnaževanja, povezanega z živalskimi iztrebki.

Avtor: www.eko.dnevnik.si, guardian

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !