Z žvrkljanjem olja do boljše ustne higiene in razstrupljanja organizma

Žvrkljanje olja
foto:simplystudded.wordpress.com

Ste že slišali za žvrkljanje?

S tehniko žvrkljanja znatno prispevamo k boljši ustni higieni, znižamo tveganje žariščnih vnetij in tako tudi posledic vnetij v telesu. Kljub nenavadni besedi gre za znano ajurvedsko metodo, ki je v zadnjih letih tudi pri nas vedno bolj cenjena.

Razstrupljanje preko jezika

Metodo žvrkljanja olja so našli opisano v že 2000 let starih ajurvedskih medicinskih zapisih. Ljudje so olje že takrat žvrkljali ne le zaradi boljše ustne higiene, temveč tudi zato, da bi ponovno ozdraveli. S to metodo so lahko ozdravili preko trideset različnih težav.

Z žvrkljanjem iz telesa odstranjujemo strupnine in mikroorganizme in mu tako omogočimo, da se samo regenerira. Metoda požene v tek meridiane v telesu in sprošča blokade. Jezik je namreč organ razstrupljanja. Bele obloge na njem sporočajo, da se telo želi očistiti. Metoda žvrkljanja olja pa ta proces spodbuja in pospešuje.

Potek žvrkljanja

Potrebujemo žlico kakovostnega olja, ki ga v ustih aktivno valjamo, žvečimo in pritiskamo skozi zobe po vsej ustni votlini približno dvajset minut. Najbolj priporočljivo naj bi bilo sezamovo olje, lahko pa uporabimo tudi kakšno drugo, npr. sončnično, kokosovo ali olivno olje. Olje lahko tudi poljubno menjamo, saj ima vsako od naštetih mnoge koristne lastnosti. Zelo pomembno je, da olja pri tem ne pogoltnemo, saj vsebuje veliko bakterij in drugih škodljivih snovi, temveč celotno vsebino izpljunemo.

Ko damo olje v usta, se to najprej pomeša s slino ter se spremeni v redko belo tekočino. Maščobe v olju pričnejo iz sline vleči toksine. Ob stiku s preostalo ustno votlino (z zobmi, jezikom, dlesnimi) olje še naprej absorbira strupene snovi. Na koncu postane gosto, viskozno. To je trenutek, ko je olje potrebno izpljuniti. Nato usta dobro splaknemo.

Metodo je priporočljivo izvajati vsaj enkrat tedensko, med procesom razstrupljanja pa vsak dan, najbolje zjutraj, na prazen želodec. Če žvrkljamo večkrat dnevno, je to najbolje storiti pred obrokom.

Učinki žvrkljanja

Strokovne raziskave kažejo, da maščobe v olju vlečejo nase bakterije in škodljive organizme ter onemogočajo, da bi se te prilepile na steno ustne votline. Metoda pripomore k optimalnemu delovanju limfnega sistema, saj telo razstruplja in zagotavlja zdravo mikrofloro.

Terapija z žvrkljanjem olja izboljšuje stanje zob in dlesni, preprečuje bolezni znotraj ustne votline in  slab zadah, ima pa tudi številne druge dobrodejne učinke. Tako, med drugih, blaži migreno, pomaga vzpostavljati hormonsko ravnovesje, blaži simptome bronhitisa, podpira delovanje ledvic, pomaga pri vnetju sinusov, zmanjšuje simptome alergij, pripomore h kakovostnejšemu spancu. Poročajo tudi o izboljšanju precej hujših bolezenskih stanj, tudi na področju kardiovaskularnega sistema in črevesja.

Avtor: Sabina Topolovec

O A.Vogel

"Narava nam ponuja prav vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranitev našega zdravja." Alfred Vogel

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

6 KOMENTAR

PUSTI SPOROČILO: