Razno

Za običajne ljudi le pot, za slabovidne podvig

Za zdaj je učna pot le začasna
Z dogodkom “Prostor na otip” so arhitekti krajinske arhitekture v ljubljanskem Tivoliju želeli opozoriti na težave v prostoru, s katerimi se spopadajo slepi in slabovidni.

“Prostor na otip” je začasna pot, namenjena slepim in slabovidnim, čeprav je ti trenutno še ne morejo uporabljati, saj Mestna občina Ljubljana arhitektom ni izdala vseh potrebnih dovoljenj, da bi pot zaživela.

Gre za pot z več postajami, na katerih so informacijske tablice z navodili, mimo katerih se lahko obiskovalci to soboto in nedeljo (9. in 10. aprila ob 10., 12. in 14. uri) sprehodijo s posebnimi očali in tako za nekaj časa uzrejo svet na način, kot ga vidijo slepi in slabovidni.

Ogled bo voden, spremlja pa ga tudi oseba z okvaro vida, ki obiskovalce opozori na priložnosti in ovire, s katerimi se srečujejo slepi in slabovidni.

Vrabar: Slovenija še vedno močno zaostaja

Po besedah predsednika Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Tomaža Vrabarja je v zvezo trenutno včlanjenih več kot 4.000 ljudi. “Če bi malo širše razumevali težave vida, bi jih bilo vsaj 20.000,” je opozoril.

Poudaril je tudi, da vse slepote in slabovidnosti niso enake med seboj, saj gre za celo vrsto stanj in različne stopnje okvare vida. To je pomembno zaradi zavedanja, da gre za fenomen, ki je v družbi veliko bolj razširjen, kot pa se zavedamo, pravi Vrabar.

Meni, da bi država morala ukrepati predvsem na treh področjih, to pa so celovita rehabilitacija, ustrezni pripomočki in prilagojeno okolje. “Rehabilitacijo imamo uzakonjeno že tri leta, a je ministrstvo za zdravje v praksi noče uveljaviti,” je dejal. Na področju pripomočkov zaostajamo celo za nekaterimi državami z manjšim bruto domačim proizvodom.

Okolje pa je lahko prilagojeno tudi z estetskimi rešitvami, ki okolico celo razgibajo in poživijo, vendar smo tudi glede tega pri nas na repu. “Upam, da je to trenutek, ko bomo uspeli vsaj nekaterim ljudem pokazati, da je to pomembno vprašanje ter da v družbi živimo skupaj in da je prijetno živeti skupaj,” je še končal Vrabar.

Avtor: A. Č.
www.rtvslo.si

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !