Zaradi podnebnih sprememb nekatere živali postajajo vedno manjše

London – Višje temperature in spremembe vremenskih vzorcev vplivajo tudi na zaviranje rasti nekaterih živalskih vrst. Ker se ljudje prehranjujemo tudi z nekaterimi živalskimi vrstami, ki živijo na svobodi, strokovnjake skrbi, da bi prebivalstvo našega planeta, ki vztrajno narašča, zaradi tega podatka lahko imelo še dodatne težave pri zagotavljanju zadostnih količin hrane.

Pri tem imajo v mislih predvsem ribe, ki so v mnogih delih sveta glavni vir hrane.

Najbolj na udaru so tiste živalske vrste, ki se težje prilagajajo na spremembe v ekosistemu. Raziskovalci menijo, da toplejše in bolj suho vreme vpliva na rastline in živali, ki v takih pogojih ne zrastejo do predvidene velikosti in teže. To se je dogajalo že v preteklosti, saj se živalske vrste razvijajo glede na okoliščine, kakršne jim ponuja okolje, v katerem živijo. Žabe, želve, sinice, jeleni in nekatere vrste ovc so se že v prejšnjem stoletju začele "krčiti.“ Nižje stopnje morskega ledu vplivajo tudi na velikost polarnih medvedov, ki postajajo vse manjši, poroča Telegraph.

Nekateri raziskovalci opozarjajo, da so podnebne spremembe, ki jih svet doživlja ta trenutek, precej bolj dinamične kot so bile v preteklosti, kar lahko pripelje do tega, da se nekateri organizmi na spremembe ne bodo zmogli dovolj hitro prilagoditi, kar lahko pripelje celo do izumrtja posameznih vrst.

Spremembe lahko vplivajo na celotno prehranjevalno verigo, na koncu katere so poleg drugih plenilcev tudi ljudje. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko živali postanejo manjše in manj odporne na bolezni, ter imajo manj mladičev.

Najbolj ogrožene naj bi bile hladnokrvne živali in še posebej dvoživke, saj bi jim lahko zaradi manjše velikosti in teže v vročih obdobjih grozila "izsušitev“.

Vzporedna študija 1700 rastlin, insektov, ptic in dvoživk je že pokazala, da se 80 odstotkov obravnavanih vrst vsako desetletje pomakne za 6,1 kilometra bližje severnemu ali južnemu polu, 87 odstotkov obravnavanih rastlinskih in živalskih vrst pa vsako desetletje dva dneva prej cveti oziroma se razmnožuje.

Fosili izpred 55 milijonov let, ko so temperature na Zemlji narasle za od 3 do 7 odstotkov, količina padavin pa se je zmanjšala za 40 odstotkov, pričajo, da so se takrat velikosti nevretenčarjev (na primer hroščev, čebel in mravelj) skrčile za nekje od 50 do 75 odstotkov.

Raziskave nakazujejo tudi, da zaradi povprečnega zvišanja temperature za eno stopinjo Celzija več različnih vrst rastlin izgubi 17 odstotkov svoje velikosti, ribe pa nekje od 6 do 22 odstotkov.

Vir: www.eko.dnevnik.si

foto: reuters

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: