Zaradi segrevanja ozračja se spreminjajo prehranjevalne navade Inuitov

Ontario – Podnebne spremembe vplivajo na prehrano in način življenja Inuitiov, so sporočili znanstveniki, ki proučujejo vpliv sprememb na prebivalce Arktike.

Barry Smit, profesor na kanadski univerzi Guelph, je pet let proučeval kako taljenje ledu in spremembe v življenjskem prostoru živali vplivajo na severne družbe. Med dramatičnimi odkritji je bilo tudi ta, da Inuiti težko ohranjajo tradicionalno prehrano, zato pojedo več hitre prahrane. “Ljudje, ki so opazovali Inuite so ugotovili, da je njihova prehrana, večina sestavljena iz surovega mesa, zanje zelo zdrava,” je razložil Smit. “Vendar zaradi težav pri lovu so Inuiti vse bolj odvisni od prehrane, ki jo lahko kupijo v trgovinah.”

“V trgovinah je hrana, ki jo je lahko transportirati in ki se med tem ne pokvari, zato skoraj ni mogoče dobiti zelenjave. Mladi zato pojedo več hitre prehrane, kar se kaže tudi v težavah z zobmi in prekomerni telesni teži,” je dodal.

Težave pri lovu so se pojavile zaradi taljenja ledu in drugačnih poti živali, ki se selijo – kot na primer tjulnji, mroži, nekatere vrste kitov in severni medvedi. “Led je pomemben faktor v njihovih življenjih in ima vlogo tudi v njihovi kulturi. Večina njihovih aktivnosti je povezana z ledom,” je še omenil.

Zaradi segrevanja ozračja stare poti niso več varne, zato se jih Inuiti izogibajo. Večja nepredvidljivost pa spodbija tradicionalno znanje o varnih poteh po ledenih ploščah. Trsitan Pearce, eden izmed raziskovalcev in Smitovih sodelavcev, je dejal: “Zaradi tankih in nestabilnih ledenih plošč, ki so občutljive na močen veter in tokove, so med Inuiti vse bolj priljubljeni čolni, ki pa v zimskih mesecih niso varni.”

“Več raziskav je že pokazalo, da bo Arktika do leta 2040 ali celo prej povsem brez ledu,” je še dodal.

Avtor: (tp, CNN)
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Uhani Ametist

Uhani Ametist

Ametist je kristal spirit..

6.90€

Enačba za ljubezen, Ljubezenski vodnik zanj/zanjo

PUSTI SPOROČILO:

Please enter your comment!
Please enter your name here