Zaradi toplejših oceanov migrirajo morske živali

London – Raziskava je pokazala, da se zaradi vse toplejših oceanov strupene meduze in alge selijo v bolj severne kraje. Toplejši oceani so povzročili največjo migracijo morskih živali v zadnjih dveh milijonih letih, so prepričani znanstveniki.

Zaradi staljenega ledu na Arktiki se je odprl prehod iz Pacifika v severni Atlantik, zaradi česar so plankton, ribe in celo kiti iz Pacifika prišli v Atlantik. Raziskava je sprožila zaskrbljenost, da bi se občutljivo ravnovesje zaradi novih živalskih vrst lahko porušilo, nekatere avtohtone živalske vrste pa bi zaradi invazivnih lahko celo izumrle.

Višje temperature oceanov omogočajo selitev tistim živalskim vrstam, ki so do sedaj živi v toplejših vodah subtropske regije. Strupene meduze Plagia Noctiluca so že odkrili v Veliki Britaniji, tudi alga dinoflagellates se pomika proti Skandinaviji. Če omenjena alga zacveti, porabi ogromna kisika in sprošča toksične snovi, ki zastrupijo školjke.

Prehod med Pacifikom in Atlantikom se je prvič odprl leta 1998, nato pa 2007 in 2010, in omogočil ogromen pretok vode in migracijo morskih živali. “Vpliv bo ogromen. Zadnjič so bile morske živali iz Pacifika v Atlantiku okoli dva milijona nazaj. Zaradi morskih vrst, ki so prišle iz Pacifika je ogromno živalskih vrst v Atlantiku izumrlo,” je opozoril profesor Chris Reid.

Avtor: (tp, agencije)
www.eko.dnevnik.si

foto: Daylife.com

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: