Zdravi nasveti

Zastrupitve, ker nabiralci čemaž zamenjajo z jesenskim podleskom

 Previdno, saj rastline rastejo na podobnih krajih 


V Centru za zastrupitve Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so pretekli teden zdravili dva pacienta, zastrupljena z jesenskim podleskom, in pacienta, zastrupljenega z belo čmeriko.

Divji česen oziroma čemaž, ki ga številni radi nabirajo in pripravljajo na različne načine, ima podobne ovalne liste kot jesenski podlesek in bela čmerika. Zato so zamenjave pogoste in lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove svojce in prijatelje. Lani so namreč v UKC-ju Ljubljana zdravili deset takšnih pacientov in ena pacientka je zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom umrla.

Slike strupenih rastlin so predstavljene tudi na spletni strani Centra za zastrupitve www.zastrupitve.net.

Na fotografiji sta jesenski podlesek in čemaž. Čemaž je skrajno desno in ima debelejše liste kot podlesek.

Podlesek: Huda driska, okvara organov

Jesenski podlesek namreč vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren. Zastrupitev poteka v več fazah: dve do 12 ur po zastrupitvi ljudem postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava.

24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri pacientih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa izpadejo še lasje.

Čmerika: Oslabelost, izguba zavesti

Zastrupitev z belo čmeriko poteka s slabostjo, bruhanjem, drisko, glavobolom, meglenim in skakajočim vidom, mravljinčenjem, oslabelostjo, počasnim srčnim utripom, nizkim krvnim tlakom in prehodno izgubo zavesti, opozarjajo v Centru za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana.

Zato je treba čim hitreje k zdravniku, s seboj pa vedno nesite tudi rastline ali njene dele, saj bodo v bolnišnici tako lahko hitreje ukrepali.

Avtor: A. S. 
www.rtvslo.si

foto: UKC Ljubljana

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !