Zdrava črevesna flora

Zdrava črevesna flora
foto:splet

Pomembni sta količina in raznolikost

Zdrava črevesna flora vpliva na zdravje celotnega organizma. Tudi novejše študije kažejo, da so ljudje z manj bakterijami v črevesju in z manj raznoliko črevesno floro bolj nagnjeni k debelosti, vnetnim procesom in boleznim, ki iz teh izhajajo.

Včasih je veljalo, da na težo v 40 do 70 odstotkih vplivajo geni. Novejše študije pa so prišle do sklepa, da ima črevesna flora pri tem bolj pomembno vlogo.

Francoski in danski znanstveniki so z raziskavo ugotovili, da so posamezniki s 40 odstotkov nižjo mikrobiotsko raznolikostjo pogosto prekomerno težki in da pogosteje trpijo zaradi inzulinske rezistence ali motnje presnove maščob. V drugi raziskavi so prekomerno težkim osebam sprva predpisali šest tedensko shujševalno dieto, nato pa še šesttedensko dieto, ki je vzdrževala pridobljeno težo. Ob tem se je izkazalo, da prehrana z veliko balastnimi snovmi iz zelenjave in sadja omogoči razrast bolj raznolike črevesne flore.

Druga študija, ki prihaja iz Nemčije, pa je pokazala, da pomembno vlogo igra tudi stopnja interakcije med bakterijskimi sevi. Otroci s podobnim številom in raznolikostjo a z manjšo stopnjo interakcije so kasneje prej razvili za diabetes tipična protitelesa.

O A.Vogel

"Narava nam ponuja prav vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranitev našega zdravja." Alfred Vogel

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: