Zelene kavbojke? Levi’s pri izdelavi kultnih hlač porabil manj vode

San Francisco – Leta 2007 je Levi’s opravil pregled virov, ki jih potrebuje pri izdelavi kavboj 501 in ugotovil, da so te večinoma narejene iz vode. Družba iz San Francisca je izračunala, da hlače v svoji “življenjski dobi” od bombažnih polj, izdelave tkanine in pranja porabijo okoli 3480 litrov vode.

Na Levi’su so se zavedali, da na pridelovalce bombaža in higieno kupcev ne morejo vplivati, lahko pa uporabijo nov proces, s katerim bodo zmanjšali količino pranj, s katerim pred prodajo zmehčajo hlače. Januarja so predstavili nove kavbojke, ki naj bi stale enako kot ostale, le da so pri njihovi proizvodnji porabili 28 odstotkov manj vode.

Morda se zdi, da moda na okolje nima pomembnega vpliva, saj potrošniki ne uporabljajo elektrike ali fosilnih goriv, ko si oblečejo nov kos oblačila, vendar pa gojenje bombaža in proizvodnja drugih tkanin porabi ogromno količino vode, umetnih gnojil in energije za šivanje, pranje, pošiljanje. 25 odstotkov vseh pesticidov na svetu porabijo na plantažah bombaža – od 15 do 20 odstotkov vse tkanine, ki jo kupi tekstila industrija pa pristane na smetiščih.

En način zmanjšanja vpliva modnega sveta na okolje je z znižanjem količine vode, pesticidov in energije v proizvodnji oblačil.

Avtor: (tp, Time)
www.eko.dnevnik.si

foto: Jaka Adamič

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: