Žeti energijo: kako ogrevati stavbe s pomočjo toplote človeškega telesa

Stockholm – Telesna temperatura ni ravno prva stvar, na katero pomislite pri iskanju obnovljivih virov energije in reševanju težav zaradi rasti cen električne energije. Vendar pa je švedska družba vseeno pomislila nanjo, ko je ugotovila, da je telesna temperatura odličen vir energije, ki ga nihče ne uporablja.

Nepremičninska družba v Stockholmu Jernhusen je našla način, na katerega telesno temperaturo številnih potnikov, ki dnevno obiščejo glavno železniško postajo, preusmeri v zgradbo nasproti. “Staro tehnologijo uporabljamo na nov način. Edina razlika je, da smo jo iz ene zgradbe preusmerili v drugo,” je razložil Klas Johansson, ki je eden izmed oblikovalcev sistema. “Stockholmsko glavno postajo vsakodnevno obišče okoli 250 tisoč ljudi. Že sami proizvajajo nekaj toplote, hkrati pa počnejo ogromno stvari: kupujejo hrano, pijačo, časopise in knjige.

Vsa ta energija proizvaja ogromno toplote. Zakaj je torej ne bi uporabili. Če je tu. Če je ne bodo uporabili, se bo porazgubila.”

In kako sistem deluje v praksi? Toplotni izmenjevalniki v prezračevalnem sistemu postaje s toploto človeškega telesa ogrevajo vodo. Ta je nato prečrpana v ogrevalni sistem bližnje gradbe. Sistem je okolju prijazen, prebivalci zgradbe pa plačajo za 25 odstotkov nižjo ceno za ogrevanje. “Posel je odličen. Prihranimo denar in stroški za energijo so manjši, vrednost zgradbe pa zaradi tega naraste. Presenečni smo, da tega niso počeli že prej,” je dejal Johansson.

Čez 40 let, tako se strinja večina strokovnjakov, bo zalog nafte in zemeljskega plina “le še za vzorec”. Med lastniki fosilnih goriv bo zato potekalo tekmovanje za cene. Glede na količino toplote, ki jo proizvaja človeško telo, bi lahko zatrdili, da je to odličen obnovljiv vir energije.

Švedska je zaradi nizkih temperatur in visokih cen za plin primerna za inovacije na področju “žetja” telesne temperature.

Avtor: (tp, BBC)
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: