Prehrana

Žlička kakava na dan?

Kakav vsebuje visoke deleže flavonoidov, predvsem epikatehina, ki ima ugodne vplive na srce in ožilje.

Uživanje kakava, bogatega s flavonoidi, povzroči akutno povišanje krvnega dušikovega oksida, vazodilatacijo in pospeši mikrocirkulacijo.

Vendar se ti učinki nanašajo na surovi kakav, manj pa na temno čokolado, pri kateri se flavonoidi med procesom kuhanja uničijo.
Sicer so pa študije pokazale kratkoročne ugodnosti pri znižanju LDL holesterola pri uživanju temne čokolade. Vsebnost mleka v mlečni čokoladi zmanjša ugodne učinke kakava, saj se tako delež kakava močno zmanjša, poleg tega pa se poveča delež prisotnih nasičenih maščob.

Kakav vsebuje tudi visoke deleže antioksidantov, kot so epikatehini in polifenoli. Študije so pokazale 2x večjo vsebnost antioksidantov v kakavovem prahu kot v rdečem vinu in 3x večji delež kot v zelenem čaju.

Hrana bogata bogata s kakavom, lahko zniža krvni pritisk, medtem ko pitje zelenega in črnega čaja ne povzroča takega učinka.

Kakavova zrnca torej vsebujejo:

  • preko 300 prepoznavnih substanc,
  • številne naravne sestavine, znane kot anti-stres in anti-depresive kot so Serotonin, Tryptophan, Anandamide in Dopamin,
  • visoko vsebnost magnezija in
  • antioksidantov (skoraj 4000 odstotkov več kot npr. borovnice).


Magnezij blagodejno vpliva na delovanje srčne mišice saj zmanjšuje koagulacijo krvi in znižuje krvni pritisk, kar zmanjšuje možnosti za nastanek krvnih strdkov in srčnih kapi. Poleg tega pa magnezij spodbuja delovanje možganov, pomaga zmanjševati intenzivnost krčev ob menstruacijah, sprošča mišičevje, pomaga pri gradnji močnih kosti ter povečuje alkalnost, kar pomaga pri razstrupljevanju telesa.

V starodavnih časih so uporabljali kakavove napitke celo pri različnih verskih obredih.

Zdrobljena kakavova zrna imajo rahlo grenak okus zato so odlična v kombinaciji z bananami, cvetnim prahom ali jagodami. Lahko jih vmešamo v kosmiče, jogurt, smoothi-je ali jih uživamo same.

Vir: Wikipedia

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !