Znanstveniki: Nova ledena doba bo zaradi CO2 prišla kasneje

London – Emisije toplogrednih plinov bodo preložile začetek naslednje ledene dobe, so prepričani znanstveniki. Zadnja ledena doba se je končala pred približno11.500 leti, za naslednjo pa ni znano, kdaj se bo začela, poroča britanski BBC.

Raziskovalci so uporabili številne podatke, da bi ugotovili, kdaj je bilo v zgodovini tako toplo obdobje, kot je letos. V znanstvenem glasilu Nature Geoscience so zapisali, da bi se naslednja ledena doba lahko začela čez 1500 let, vendar pa so emisije toplogrednih plinov njen začetek postavile pod vprašanj.

"Glede na trenutno količino CO2 v ozračju je vprašanje, tudi če bi danes povsem ustavili emisije, kdaj bi se dolgotrajni proces ledene dobe sploh začel in zmanjšal količino CO2 v zraku," je dejal Luke Skinner z univerze v Camebridgeu.

Skinnerjeva raziskovalna ekipa, ki je združevala znanstvenike z univerze v Londonu, Floridi in norveškemu Bergnu, je izračunala, da bi koncentracija CO2 v ozračju morala pasti na 240 delcev na milijon (ppm) preden bi se lahko začela nova ledena doba. Trenutna koncentracija CO2 se giba okoli 390 delcev na milijon – tudi, če bi emisije ustavili danes, pa bi takšna koncentracija v ozračju ostala še 1000 let.

Milankovićeva teorija o ledenih dobah

Znanstveniki so začetek nove ledene dobe poskušali izračunati s pomočjo Milankovićeve teorije o ledenih dobah. Srbski znanstvenik Milutin Milanković je za nastop ledene dobe navedel tri motnje v kroženju Zemlje okoli Sonca in lastne osi. Kot prva je ekscentričnost Zemljinega tira, druga je nagnjenost Zemljine osi in tretja precesija Zemljine osi.

Zemlja okoli Sonca kroži po namišljeni krožnici oziroma elipsi. Tej rečemo ekliptika. Navidezna pot okoli Sonca pa ni vedno enako oblike, ampak se spreminja od skorajšnje krožnice do bolj ali manj sploščene elipse. Bolj kot je ekliptika podobna krožnici, večje so možnosti za ledeno dobo (perioda je od 90 tisoč do 100 tisoč let).

Zemljina os je glede na krožnico, po kateri kroži okoli sonca, nagnjena za 23,5 stopinj. Ta pa ni konstantna, temveč se spreminja od 21,47 stopinj do 24,36 stopinj. Čim manjši je kot, bolj se širi zmerno topli pas na račun polarnega in ekvatorialnega in večja je možnost ledene dobe. Večji je kot, bolj se širita tropski in ekvatorialni pas na območje zmerno toplega pasu (perioda je 41 tisoč let).

Zemlja ni vedno na isti oddaljenosti od Sonca. Točka, v kateri je najbližje našemu telesu, se imenuje perihelij, točka, v kateri je najdlje stran od Sonca pa afelij. Trenutno ima severna polobla poletje v času afelija, južna pa v času perihelija. Čez 13 tisoč let se bosta točki zamenjali in bo na severni polobli poletje v času perihelija, takrat bo tudi možnost za nastop ledene dobe večja (perioda je 26 tisoč let).

Milutin Milanković je teorijo razvil pred 100 leti, a je dolgo časa niso sprejeli, ker je bila preveč napredna.

Namerne emisije za ohranjanje ugodnih podnebnih pogojev?

Z ledenimi dobami se je ukvarjal tudi profesor atmosferskih in oceanskih znanosti na univerzi McGill v Montrealu, Lawrence Mysak, ki je glede nastopa nove ledene dobe pesimističen. "Kako znižati koncentracijo na 240 ali 250 ppm? Oceani za absorbiranje CO2 potrebujejo več deset tisoč let, zato ni mogoče nove dobe predvideti glede na naravno časovnico."

Več skupin, ki nasprotujejo zniževanju emisij CO2, pa je s svojimi raziskavami že pozdravilo zamik ledene dobe. Britanski lobi Global Warming Policy Foundation je leta 1999 izpostavil esej astronomov Freda Hoyla in Chandre Winckramasinghe, ki sta trdila: "Razmere v novi ledeni dobi bi vplivale na proizvodnjo hrane, saj bi nekatera območja postala povsem neuporabna, to pa bi posledično terjalo izumrtje človeške rase."

"Najti moram način kako ohraniti določeno količino toplogrednih plinov, da bi ohranili trenutne ugodne klimatske pogoje. Pri tem obstaja tudi možnost namernih emisij toplogrednih plinov v ozračje, čemur okoljevarstvene organizacije ostro nasprotujejo."

Luke Skinner je ob tem izpostavil vprašanje, ki se poraja – bi nam bilo bolje v toplem kot v hladnem svetu? Najbrž bi nam bilo v prvem bolje, je odgovoril, a dodal, da pot, po kateri trenutno hodimo, ne pomeni vzpostavljanje enakomernih količin emisij CO2.

Avtor: (tp)
www.eko.dnevnik.si

foto: AP

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: