Išči
Generic filters
shizofrenija
foto:controcampus.it

Znanstveniki so končno odkrili biološki proces, ki leži za šizofrenijo

Spremljaj objave: Tomaž Flegar
X

Spremljaj objave: Tomaž Flegar

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas
Šizofrenija je kompleksna bolezen z izmuzljivim izvorom, vendar pa skrivnost postane dosti bolj jasna danes, ko temelji razpoznavni znak nove študije na genetski analizi približno 65.000 posameznikov, ki imajo natačno določen gen in biološki proces za tem.Odkritje dodaja novo upanje k stoletje staremu pohodu za zdravljenjem – in mogoče celo zdravilom – slabilnim psihiatričnim neravnovesjem. Na grobo en procent populacije trpi zaradi šizofrenije, bolezni, ki je okarakterizirana s halucinacijami, čustvenim umikom in upadom kognitivnih funkcij, ki se začne v adolescenci ali zgodnjem odraščanju. Kljub desetletja raziskav, smo naredili zelo malo napredka pri zdravljenju šizofrenije, delno, ker je bilo tako težko odkriti njen vzrok.“Odkar je bila šizofrenija prvič opisana pred več kot stoletjem, je bila biologija, ki leži pod njo, črna škatla, del, ker je bilo dobesedno nemogoče narediti model bolezni v celicah ali živalih”, je povedal Steven McCarroll, direktor genetike na Stanleyevem Centru za Psihiatrične Raziskave, “Človeški genom ponuja močno novo pot v to bolezen.”McCarroll bi že vedel. Leta 2014 je sodeloval v obširnem mednarodnem sodelovanju, ki je obsegalo več kot 100 regij človeškega genoma, ki prenaša rizične dejavnike šizofrenije, sedaj, v dokumentu, ki je objavljen v Nature, so McCarroll in njegovi sodelovaci razkrili specifični gen in biološki proces, na katerem temelji najmočnejši dejavnik od vseh.Na površju, zveni krivec za šizofrenijo malček čudno. Je varianta v glavnem hostokompatibilnem kompleksu (MHC) – niz proteinov, ki krasijo površino vaših celic – ki se vežejo s tujimi molekulami in jih predstavljajo imunskemu sistemu. Vendar pa je McCarrolova nova študija, ki je opazovala DNK blizu 29.000 posameznikov z šizofrenijo in 36.000 brez. pokazala, da ta določena varianta MHC povzroča izraz gena, poznanega kot C4, da se pregreje (začne delati preveč pospešeno).In tako se zgodi, da je C4 prisoten v nevrosinapsah, povezavah med nevroni, ki prenašajo kemične in električne signale v vaših možganih. Ne celičnem nivoju, lahko preveč C4 zmanjša število sinaptičnih povezav, proces znan kot “sinaptično zniževanje”. Na nivoju človeka pa to lahko vodi do šizofrenije.Izsledki predstavljajo velik preboj v nevroznanosti, vendar pa McCarroll in njegovi sodelavci vidijo svoje odkritje kot prvi korak na poti do novih in bolj učinkovitih zdravljenj.“Ker je molekularni izvor psihiatričnih bolezni malo razumljen, so napori farmacevtskih podjetij za sledenjem novim zdravilom majhni,” je rekel Bruce Cuthbert, direktor Nacionalnega Inštituta za Mentalno Zdravje, “To spremeni pravila igre.”Prevedel in priredil Tomaž Flegar Povzeto iz nature.com
Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

Tomaž Flegar je duhovni zdravitelj, skozi katerega delajo mnoge duhovne inteligence in duhovni zdravniki, ki pomagajo pri njegovih delavnicah in "zdravljenjih" udeležencem, da prepoznajo in izpustijo tisto, kar jih omejuje ali jim onemogoča, da bi živeli polno bolj življenje. Kjuč njegovega dela je čistost in je energija, ki prihaja skozi njega zelo čista, prihaja iz zelo velikega vira modrosti.
No Tab Selected

Izpostavljeni dogodki

Izpostavljena storitev

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Sporočilo akaških zapisov 15. 5. 2021

Sporočilo akaških zapisov 15. 5. 2021

Numerološka napoved 15. 5. 2021

Numerološka napoved 15. 5. 2021

Numerološka napoved 17. – 23. 5. 2021: Čas je za nove povezave

Numerološka napoved 17. – 23. 5. 2021: Čas je za nove povezave

Sporočilo ob koncu tedna, 14. 5. 2021: Poslušajte svoje srce

Sporočilo ob koncu tedna, 14. 5. 2021: Poslušajte svoje srce

Sporočilo akaških zapisov 14. 5. 2021

Sporočilo akaških zapisov 14. 5. 2021

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem