Razno

Znanstveniki so končno odkrili biološki proces, ki leži za šizofrenijo

Šizofrenija je kompleksna bolezen z izmuzljivim izvorom, vendar pa skrivnost postane dosti bolj jasna danes, ko temelji razpoznavni znak nove študije na genetski analizi približno 65.000 posameznikov, ki imajo natačno določen gen in biološki proces za tem.

Odkritje dodaja novo upanje k stoletje staremu pohodu za zdravljenjem – in mogoče celo zdravilom – slabilnim psihiatričnim neravnovesjem. Na grobo en procent populacije trpi zaradi šizofrenije, bolezni, ki je okarakterizirana s halucinacijami, čustvenim umikom in upadom kognitivnih funkcij, ki se začne v adolescenci ali zgodnjem odraščanju. Kljub desetletja raziskav, smo naredili zelo malo napredka pri zdravljenju šizofrenije, delno, ker je bilo tako težko odkriti njen vzrok.

“Odkar je bila šizofrenija prvič opisana pred več kot stoletjem, je bila biologija, ki leži pod njo, črna škatla, del, ker je bilo dobesedno nemogoče narediti model bolezni v celicah ali živalih”, je povedal Steven McCarroll, direktor genetike na Stanleyevem Centru za Psihiatrične Raziskave, “Človeški genom ponuja močno novo pot v to bolezen.”

McCarroll bi že vedel. Leta 2014 je sodeloval v obširnem mednarodnem sodelovanju, ki je obsegalo več kot 100 regij človeškega genoma, ki prenaša rizične dejavnike šizofrenije, sedaj, v dokumentu, ki je objavljen v Nature, so McCarroll in njegovi sodelovaci razkrili specifični gen in biološki proces, na katerem temelji najmočnejši dejavnik od vseh.

Na površju, zveni krivec za šizofrenijo malček čudno. Je varianta v glavnem hostokompatibilnem kompleksu (MHC) – niz proteinov, ki krasijo površino vaših celic – ki se vežejo s tujimi molekulami in jih predstavljajo imunskemu sistemu. Vendar pa je McCarrolova nova študija, ki je opazovala DNK blizu 29.000 posameznikov z šizofrenijo in 36.000 brez. pokazala, da ta določena varianta MHC povzroča izraz gena, poznanega kot C4, da se pregreje (začne delati preveč pospešeno).

In tako se zgodi, da je C4 prisoten v nevrosinapsah, povezavah med nevroni, ki prenašajo kemične in električne signale v vaših možganih. Ne celičnem nivoju, lahko preveč C4 zmanjša število sinaptičnih povezav, proces znan kot “sinaptično zniževanje”. Na nivoju človeka pa to lahko vodi do šizofrenije.

Izsledki predstavljajo velik preboj v nevroznanosti, vendar pa McCarroll in njegovi sodelavci vidijo svoje odkritje kot prvi korak na poti do novih in bolj učinkovitih zdravljenj.

“Ker je molekularni izvor psihiatričnih bolezni malo razumljen, so napori farmacevtskih podjetij za sledenjem novim zdravilom majhni,” je rekel Bruce Cuthbert, direktor Nacionalnega Inštituta za Mentalno Zdravje, “To spremeni pravila igre.”

Prevedel in priredil Tomaž Flegar
Povzeto iz nature.com

O Tomaž Flegar

Tomaž Flegar je duhovni zdravitelj, skozi katerega delajo mnoge duhovne inteligence in duhovni zdravniki, ki pomagajo pri njegovih delavnicah in "zdravljenjih" udeležencem, da prepoznajo in izpustijo tisto, kar jih omejuje ali jim onemogoča, da bi živeli polno bolj življenje. Kjuč njegovega dela je čistost in je energija, ki prihaja skozi njega zelo čista, prihaja iz zelo velikega vira modrosti.

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !