Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

7 stvari, ki jih lahko naredite, da bo vaš otrok imel dobro samopodobo

foto pexels.com
Oglas

Veliko otrok danes nima najboljše samopodobe. Do sebe lahko postanejo zelo kritični, zato se začnejo izogibati izzivom, ker jih je strah, da jim bo spodletelo. V osnovni šoli že navežejo tesna prijateljstva, prvič preizkusijo znanje in spretnosti na testih, močneje se začno zavedati svojega telesa in svojo privlačnost primerjati z drugimi. Mnogi začnejo uporabljati družbena omrežja, prvič v življenju občutijo pritisk vrstnikov in morda že vstopijo v obdobje pubertete, ki jo spremljajo nihanja razpoloženja. Zato ni presenetljivo, da imajo z izzivi odraščanja lahko težave in da pri nekaterih otrocih to vpliva na njihovo samopodobo. Tukaj je nekaj nasvetov, kako jim lahko pri tem pomagamo.

1. Bodite sami dober zgled

Najboljše, kar lahko storite za otrokovo samopodobo, je to, da ste sami dober zgled. Pred otrokom lepo govorite o sebi, tudi kadar mislite, da vas ne posluša. Morda tega včasih noče priznati, vendar ste njegov vzornik. Veliko o tem, kako biti odrasel, se nauči iz opazovanja vašega vedenja. Poskusite ne razmišljati samo o svojem videzu ali o tem, kaj si ljudje mislijo, temveč skrbite za svoje duševno zdravje in počnite to, kar vas veseli. Tako boste otroku pokazali, da ste tudi vi posebni in edinstveni.

Kadar se znajdete pred težavo, se potrudite, da boste uporabljali pozitivne besede in iskali rešitve. Če je šlo nekaj narobe, ni treba v tistem trenutku ugotavljati, kdo je kriv ali kako bi se temu lahko izognili. Raje začnite iskati rešitve in načine, kako bi to popravili.

2. Pokažite zanimanje

Pokažite zanimanje za stvari, ki zanimajo njega. V vlogi strokovnjaka bo užival in občutil samozavest.

3. Ne hvalite ga pretirano

Če ima slabo samopodobo, bi ga morda radi večkrat pohvalili in ga tako spodbudili, toda s prepogostimi pohvalami za majhne dosežke lahko povzročite, da bo znižal svoje standarde, zato da bi se glede sebe počutil bolje.

Mogoče te zanima  4 faze duhovne rasti - V kateri se nahajate vi?

Pomembno je prepoznati, da pretirano hvaljenje otroka s slabo samopodobo njegove situacije ne bo izboljšalo. Da bi problem rešili, morate odkriti vzroke in pravilno prepoznati težavo, s katero se spopada. Z otrokom se morate pogovarjati o konkretnih težavah, ko se te pojavijo. Ali mu ne gre dobro pri matematiki? Je bil nekdo v šoli do njega nesramen? Morda se mu zdi, da je manj privlačen kot drugi? Dovolite mu, da izrazi svoje občutke, in mu pomagajte narediti pozitivne korake pri reševanju težave. Ponudite mu svojo oporo in mu stojte ob strani, tako da ga vodite skozi problem in mu pomagate poiskati rešitev.

Vaš otrok se mora naučiti, kako se spopasti s težavo in obvladati negativne občutke, ki jo spremljajo, tako da bo lahko odrastel v samozavestno osebo z zdravo samopodobo.

4. Predlagajte mu, naj piše dnevnik

Včasih nam že samo to, da svoje misli zapišemo, pomaga, da se začnemo počutiti bolje. Skoraj tako je, kot bi misli iz glave prestavili na papir.

Otroku lahko kupite zvezek, v katerega si lahko zapisuje svoje misli. Povejte mu, da je vsebina dnevnika njegova skrivnost, zato naj ga ne bo strah vanj zapisati vsega, kar misliš in čutiš .Predlagajte mu tudi, da vsakič, ko piše vanj, poskusi zapisati tudi vsaj eno pozitivno stvar.

5. Dajte mu občutek, da vam lahko zaupa

Poslušajte ga in mu postavljajte odprta vprašanja o šoli, prijateljih in tem, kar ga zanima, tako da bo dobil občutek, da vam lahko zaupa svoje strahove in skrbi. Zdrav in trden odnos s starši in skrbniki otroku pomaga postajati odpornejši, tudi če se na poti odraščanja pojavi nekaj ovir.

Mogoče te zanima  Numerološka napoved 12. – 18. 7. 2021: Izpolnjujte svoje cilje in poslanstvo

Ko se pogovarjata o njegovih skrbeh, je pomembno, da ob njih ne zamahnete z roko ali pa da iz muhe ne delate slona. Dajte mu vedeti, da mu stojite ob strani, da ga jemljete resno in da mu boste pomagali rešiti kakršenkoli problem, ki ga bo imel – ne glede na to, kako velik ali majhen je.

6. Dajte mu vedeti, da je čudovit natanko tak, kot je

Danes marsikateri otrok doživlja močen pritisk vrstnikov, zato mu dajte vedeti, da je poseben in čudovit natanko tak, kot je. Poskusite ga nežno spodbujati, da si izbira pozitivne vzornike, in njegovo domišljijo razvijajte z navdihujočimi knjigami, filmi in dejavnostmi.

7. Skupaj rešujta vaje iz knjige Zvezda si

Zvezda si je odličen delovni zvezek, preprost in poln zabavnih likov ter vaj, ki bodo otrokom všeč in jim bodo pomagali razumeti, kaj je samopodoba. Vaje otroku omogočijo, da se začne zavedati svojih čustev in miselnih procesov. Spodbujajo ga, da se osredotoča na lastnosti in vire, ki jih že ima, hkrati pa ga podpirajo, da z majhnimi, obvladljivimi koraki preizkuša nova vedênja.

Knjiga otrokom pomaga razumeti in ceniti njihovo edinstvenost in edinstvenost drugih Raziskuje ključne dejavnike, kot je telesna samopodoba, in poudarja pomembnost zdravega življenjskega sloga za dobro počutje. Vključeni so tudi uvod v nežno meditacijo in vaje čuječnosti, kar otroku omogoča neposredno doživljanje sedanjosti s telesom in čuti; s tem se nauči dostopati do miru in zadovoljstva, ki sta vedno v njem.

Povzeto iz knjige Zvezda si >>

Pripravila: Kaja Regula

Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Prižgi zlato žensko v sebi

Prižgi zlato žensko v sebi

Numerološka napoved 2. 8. 2021

Numerološka napoved 2. 8. 2021

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem