Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Finance in partnerski odnos

foto:pixabay.com
Spremljaj objave: Melita Kuhar
X

Spremljaj objave: Melita Kuhar

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas
Denar je sredstvo zadovoljevanja potreb posameznika. Denar ima tudi svojo recimo ji energijo. Glede denarja so vezana mnoga, običajno negativna prepričanja, ki so v nas vcepljena spričo besed in ravnanja z denarjem, ki smo jih spremljali preko naših staršev. Sama pravim, da ima denar pozitivno energijo in da ga je ‘fajn’ spoštovati, ni pa treba biti suženj denarja. Saj vemo, koliko tragedij skozi vso zgodovino je nastalo zaradi bogastva, ki ga je predstavljala količina denarja, ki jo je hotel nekdo nagrabiti.Vsak od partnerjev ima svoj odnos do denarja, ki seveda izvira iz ravnanja s financami v primarni družini. Tudi ravnanja z denarjem in njegovo vrednostjo se naučimo v otroštvu, kot vse ostalo. In ko takole dva različna posameznika »trčita« v skupno partnersko življenje, se razvije tudi vprašanje, kako se bo s financami v tej novo nastali skupnosti ravnalo. Namreč, ni samoumevno, da se bo s financami razpolagalo in upravljalo tako kot so to delali doma pri njemu, ali pač pri njej.Sama svetujem mojim parom, da naj se pomenijo, kakšno strategijo bodo ubrali glede upravljanja s financami. Kajti, nerešena strategija in pomanjkljiva vizija glede upravljanja s financami, vedno vodijo v močne prepire in nesporazume, kajti kot vemo »pri denarju se vse konča«. Nekateri pari imajo vse ločeno. Se pravi, skrivajo eden pred drugim, kolikšen prihodek imajo na mesec, plačujejo zgolj določene mesečne stroške in si vestno zapisujejo koliko so potrošili za katero zadevo, ki zadeva partnerske ali družinske stroške. Enako počne tudi partner, saj mu ne preostane drugega. Na koncu meseca pregledata njune stroškovnike in kdor je plačal več, zahteva razliko od partnerja oziroma poračun. Verjemite mi, da se takole pari ‘bockajo’ tudi v cent natančno.
Mogoče te zanima  Spremenite svoje misli in spremenili boste svoje življenje
Spet drugi pari uberejo strategijo skupne blagajne. Večji del svojega mesečnega prihodka položijo v kuverto ali predal in iz tega predala plačujejo vse kar je stroškov pri hiši. Dogovorjena sta, da en del prihodkov namenita na varčevalni račun za morebitne večje izdatke in nakupe kdaj v prihodnosti, oba v približno enaki mesečni vsoti. En delček plače pa dogovorno namenita v osebno razvajanje, ko gre ona na vikend dopust s prijateljicami ali v savno in na masažo, on pa na moško jadranje ali na nogometno tekmo v Italijo. Za takšno sodelujoče ravnanje s partnerskim proračunom je potreben zdrav partnerski odnos, transparentnost in pripravljenost na iskreno komunikacijo.Neurejene finance so vedno minsko polje partnerskega odnosa, na katerem se rušijo rahli dogovori, ki jih oblikuje par. Očitki in jeza so pogosti, skrivni računi in črni fond so pogosta realnost obeh ali vsaj enega v paru, ko ne moreta odkrito upravljati s svojim denarjem oziroma ni na drugi strani posluha za različne potrebe, saj smo si ljudje navsezadnje zelo različni.Ko skrivamo figo v žepu glede porabe denarja, ko skrivamo kompulzivne nakupe in račune od trgovin in ne zmoremo priznati, da nam morebiti v odnosu manjka del čustvene izpolnitve, kar kompenziramo včasih z nebrzdanim nakupovanjem, je čas, ko si je treba priznati, da je tudi partnerski odnos v škripcu. Namreč, če si par ne zaupa, kar se kaže pri financah, potem si težko zaupa tudi na drugih področjih. Tudi zato lahko rečemo, da je soupravljanje skupnih financ resen pokazatelj trdnosti partnerskega odnosa.Vsekakor danes razmišljamo o tem, kako pomemben del odnosa je tudi denar oziroma odnos do njega. Ali varčujete sami ali skupaj s partnerjem? Kakšno vizijo bogatenja imate vi? Kakšno ima partner? Ali se o tem sploh odkrito pogovarjata? Kdo odloča o večjih nakupih ali počitnicah? Skratka, kako pa imate vi urejene finance?
Naroči v Trgovini Duhovnost
Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
No Tab Selected
No Tab Selected

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Vsaka duša pride na Zemljo s karmičnimi dolgovi

Vsaka duša pride na Zemljo s karmičnimi dolgovi

Dinamika sestavljene družine

Dinamika sestavljene družine

Numerološka napoved 12. 6. 2021

Numerološka napoved 12. 6. 2021

Numerološka napoved 14. - 20. 6. 2021:  Varni ste

Numerološka napoved 14. – 20. 6. 2021:  Varni ste

Angelsko sporočilo ob koncu tedna: Bodite Zavestna Prisotnost

Angelsko sporočilo ob koncu tedna: Bodite Zavestna Prisotnost

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem