Išči
Generic filters
foto:niche-destinations.com

Kaj je ajurveda

Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Ajurveda je tradicionalni sistem zdravljenja v Indiji in je stara več kot 5000 let. Prvi zapisi o ajurvedi pa so nastali že 1000 let pr. n. š.Beseda Ayurveda je v sanskrtu sestavljena iz besede »āyus«, kar pomeni »življenje« in »veda«, kar pomeni »znanje« ali »znanost«.Po mnenju indijskih ajurvedskih zdravnikov se vsaka telesna sprememba najprej začne v zavesti, šele nato se pokaže na fizičnem nivoju. Na tej osnovi so razvili program, ki sloni na štirih stebrih:
  • telesne in dihalne vaje, ki krepijo telo, uravnovešajo um ter krepijo zavest o duši
  • način prehrane, ki krepi organizem in obvladuje stres
  • odpravljanje strupov iz telesa
  • meditacija, ki pospešuje duhovno zavest in osvobaja kreativni potencial

Ajurveda zato predpostavlja tri glavne vzroke bolezni:

  • napačna identifikacija intelekta z »jazom« in »moje«
  • zloraba človeških čutil v smeri užitkov, želja, požrešnosti in sebičnosti
  • neprilagojenost sezonskim spremembam narave, ki povzroča stres, oslabitev »prebavnega ognja« in neravnovesje v doshah

Doshe

Koncept treh dosh razlaga, kako pet elementov, ki sestavljajo fizično materijo, dinamično kombinirajo vse procese v človeški psihologiji. Tako zrak, ogenj, voda, zemlja in eter dajejo osnovo trem dosham:Pitta je princip gibanja, ki ga sestavljata voda in ogenj. Vata je princip spreminjanja in pretvarjanja, ki ga sestavljata zrak in eter. Kapha pa je princip kohezije, ki ga tvorita zemlja in voda.Doshe oblikujejo zgradbo telesa tekom rasti in razvoja organizma, kakor tudi nagnjenje k določenim spremembam ali boleznim. So osnova človeškega karakterja, navad in vedenjskih vzorcev. Naravno razmerje dosh tako določa tip človeka ali Prakruti, ki je osnova mentalnih, fizičnih in emocionalnih razlik med ljudmi. Z vzdrževanjem naravnega razmerja treh dosh, ajurveda pomaga človeku s tehnikami in metodami, določenimi za njegov tip, vzdrževati njegovo idealno zdravje. Pri tem upošteva človekovo genetsko ozadje, način življenja ter sezonske in klimatske spremembe, ki prinašajo spremembe v razmerju treh dosh v naravi, kar vpliva na zdravje in počutje človeka.Ajurveda daje velik poudarek prebavi kot ključu do zdravja. Vse bolezni izvirajo iz človeškega uma, prvi pokazatelj je porušeno ravnotežje v metabolizmu, ki je lahko po ajurvedski razlagi vzrok celo degenerativnim spremembam. Za metabolično funkcijo je pomembno ravnovesje treh dosh. Področje Kapha doshe sega od glave do želodca, področje Pitta doshe od tankega do debelega črevesa in območje Vata doshe je od debelega črevesa proti nogam navzdol. Glavnina »prebavnega ognja« je torej v območju Pitta doshe. Panchakarma je očiščevalna terapija.Vir: wikipedia

Ali ti je bil članek v pomoč?

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Zadnji članki

8 zlatih načel ajurvedske prehrane

8 zlatih načel ajurvedske prehrane

Psihološki vidiki prekomerne teže

Psihološki vidiki prekomerne teže

Zdravilna moč barv v ayurvedi

Zdravilna moč barv v ayurvedi

Ajurveda: 15 minutno ležanje na hrbtu pomirja um in sprosti telo

Ajurveda: 15 minutno ležanje na hrbtu pomirja um in sprosti telo

SPOROČILA VESOLJU

Deli to s prijateljem