Partnerski odnosi

Kako preboleti

Kako preboleti zaljubljenost ali nesrečno, neuslišano, nevrnjeno ljubezen

Vem, da ne odkrivam tople vode, saj vemo, da skozi celotno zgodovino človeštva so prav tragične in neuslišane ljubezni krojile tok zgodovine in tudi dandanes je to mučna tema, ki pa jo moramo začeti osvetljevati.

Mnoge stranke me sprašujejo, kako pozabiti, kako preboleti nekoga, v katerega smo zaljubljeni, a nam enakih čustev ne vrača. Ali še težje vprašanje: kako pozabiti, kako izničiti misel na osebo, v katero smo se zaljubili in nam ta oseba vrača ljubezenska čustva, a smo s tem prevarali partnerja?

Namreč, tega, da se poročeni partnerji zaljubijo v drugo osebo je vedno bilo in vedno bo, a kaj s tem narediti, če se zakonca kljub nasedlemu zakonu odločita, da si dasta še eno možnost in poskušata ponovno oživiti svoj zakon.

Dejstvo je, da srcu in kako ter v koga se zaljubimo, težko ukazujemo ali delujemo s svojo glavo, razumom in voljo. Kot vemo vsi, smo v času zaljubljenosti malo nori in dokler ta »norost« traja, nam je skoraj vseeno za vse drugo, kar se dogaja okoli nas. Slej kot prej spet treščimo v realnost in v to, da moramo nekako osmisliti svoje ljubezensko življenje. Če imamo zgoraj naveden primer, da se je eden od zakoncev zaljubil v drugo osebo in prevaral svojega partnerja, potem sta običajno dve poti.

Prva pot ali način delovanja je, da svojo zaljubljenost v drugo osebo skriva, taji in se na skrivaj z njo dobiva in uživa v ukradenih trenutkih. Ko je v svojem domu, lahko deluje še naprej z večjimi ali manjšimi vidnimi odmiki od ustaljenih vzorcev delovanja, a se potihem veseli vsakega trenutka, ki ga ukrade s svojo tajno ljubeznijo.

Druga pot je, da svojo zaljubljenost takoj prizna partnerju, pove da si želi ustvariti svoje novo partnerstvo z novo ljubeznijo in da želi zaključiti dosedanjo zvezo. To je zelo pogosta reakcija, a kaj ko takšni instant zaljubljenci pozabijo, da hitenje iz ene zveze v drugo povzroča v glavnem le to, da naše stare vzorce in navade ob novem partnerju zopet ponovimo in zgodi se nam že znan in neuspešen scenarij, ko tudi sedaj nova ljubezen hitro postane bivša.

V realnem življenju sem priča mnogim zakonom, kjer se zakonca kljub prevari dogovorita, da poskusita raziskati, kaj še lahko naredita za svoj odnos, pri tem pa se seveda borita še z izgubljenim zaupanjem, neiskrenostjo, s težkim sprejemanjem dejstva, da se je bil partner zmožen zaljubiti v nekoga drugega. A pri tem vedite, da sta žal oba prispevala k temu, da je odnos zapeljalo tako daleč, da je bila možna zaljubitev v drugo osebo.

Torej, da se vrnemo nazaj – kako preboleti tisto zaljubljenost, ki je ne bi smelo biti in za katero sta se zakonca dogovorila, da je ne bo več, če poskusita vnovič zakrpati svoje razmerje. Odgovor: zelo težko se kaj takega preboli, ni pa nemogoče. Namreč, če je dogovor o ponovni oživitvi zakona iskren in trden s strani tistega, ki je prevaral, potem se bo trudil vedno znova in znova, da izrine drugo osebo iz svojih misli in želja. Osredotočal se bo na lepe trenutke z zakoncem, deloval bo v dobro njune skupnosti, drugo osebo pa namensko izrinjal iz spomina. Tudi ko se bo spomnil na to osebo, bo s svojo čuječnostjo naravnal tok svojih misli na to, da mu ne posveča pozornosti v svojih spominih ali željah, temveč to nadomesti s trenutkom »tukaj in zdaj«.

Uh vem, to je zelo težko in tudi nikjer ne piše, da tako mora biti. Sedaj sem napisala le en majhen osnoven recept kako z zavestnim ravnanjem sčasoma potisniti podobo osebe, ki jo želimo preboleti, vstran.

 

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !