Išči
Generic filters
Previous
Next

Ljubiti svoje bližnje

Ljubiti svoje bliznje  m
Oglas

Ljubezen je včasih preveč zbanalizirana ali povzdignjena na piedistal romantične vrste ljubezni. Kako pa je s starševsko ljubeznijo? Kako starši izkazujejo ljubezen svojim otrokom? Ali jo sploh pokažejo?

Primer: zakonca ugotovita, da sta zašla v slepo ulico v svojem odnosu, ne pogovarjata se, vse možne očitke ne povesta eden drugemu, temveč jih kopičita v sebi dolga leta. Nekega dne vsa stiska, nezadovoljstvo izbruhne in ugotovita, da nekaj resno ni v redu. Skozi faze pogovora se ugotovi, da si nikoli nista izkazovala ljubeče pripadnosti, tudi na začetku zveze ne.

Kje so sedaj tukaj otroci in ljubezen do njih, se boste morebiti vprašali. Saj to je pa ključno vprašanje: otroci, ki ju par ima, niso nikoli občutili ljubečega objema očeta, nikoli svojih otrok ni pobožal ali jim kako drugače dal vedeti, da jih ima rad, da je ponosen na vse, kar so dosegli. Bojda naj bi veljalo, da oče hčerke po desetem letu ne sme več objeti ali ji dati lubčka, ker bi se to lahko ožigosalo za pedofilijo in zato se tudi to ne počne, je bila obrazložitev. No, seveda je tudi pred desetim letom ni objel ali kako drugače izkazal ljubezni, prav tako ne drugim otrokom.

Zakaj ne? Razlaga bi lahko bila, da izkazovanja ljubezni ni občutil v svoji primarni družini in zato je tudi ne more in ne zna podajati naprej. Te razlage pač ne morem »kupiti«, ker se tukaj pogovarjamo o odraslih ljudeh, ki so toliko pametni, da če bi hoteli, bi zmogli preseči te vzorce, ki sicer res segajo dolge generacije nazaj, ko otroci tako rekoč sploh niso obstajali kot socialna bitja. Sedaj so vendarle drugi časi!

Mogoče te zanima  Vse, kar svojemu otroku rečete, močno vpliva na njegovo samopodobo

Pozivam vse starše, da svojim otrokom iskreno in dobronamerno pokažejo svojo starševsko ljubezen, naj jim povejo, da jih ljubijo, da so srečni, ker jih imajo in da cenijo vsak trud, ki ga otroci vložijo v svoje delo in vsakdanja prizadevanja. Najlažje je otroke kritizirat, jih ocenjevat in jim »solit pamet«, očitno pa je veliko težje iskreno in iz srca povedati »rad te imam«!

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si

foto: freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=503

Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
No Tab Selected
No Tab Selected

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Kako se energijsko dobro pripraviti na jesen?

Kako se energijsko dobro pripraviti na jesen?

Numerološka napoved 5. 8. 2021

Numerološka napoved 5. 8. 2021

Zakaj je Keto dieta tako učinkovita?

Zakaj je Keto dieta tako učinkovita?

Numerološka napoved 4. 8. 2021

Numerološka napoved 4. 8. 2021

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem