Aromaterapija

Razvajajmo dušo s svetlobo eteričnih olj

Ste utrujeni od tekanja po nakupovalnih centrih, bučnih praznovanj in nenehnega hitenja? Kako tudi ne bi bili – saj je vendarle zima. Prisluhnite naravi. Pozimi se vse upočasni – voda zamrzne in drevesa svojo energijo usmerijo v korenine. Zima je čas za mirovanje in sanjanje. Je čas, ko si privoščimo dober spanec, se posvetimo meditaciji in okrepimo duha.

Element zime je voda, telesni organ ledvice, čustvo pa strah. Kadar smo v stanju ravnovesja, smo zmožni prepoznati lastne omejitve, prevzeti odgovornost za svoje življenje in tvegati. Kadar je naše telo v neravnovesju, se bojimo uresničevati svoje želje in potrebe. Številni ljudje pozimi trpijo zaradi tesnobe, depresije in strahov. Takšne vrste depresijo poimenujemo SAD ali sezonska razpoloženjska motnja. Zanjo je značilno, da se pojavlja skoraj izključno v zimskih dneh, vzrok pa naj bi bilo pomanjkanje svetlobe.

Eterična olja nastanejo pod soncem v procesu fotosinteze in v sebi nosijo ogromno svetlobe. So kot žarek sonca v sivini dneva in samo kapljica zadostuje, da se nam kotički ustnic obrnejo navzgor. Uporabimo jih v kopeli, masažnih oljih ali v izparilniku, za obnovo in krepitev duha. V zimskih dneh nam bodo pomagala naslednja eterična olja:

  • neroli (Citrus Aurantium)
  • bergamotka (Citrus Bergamia)
  • sladka pomaranča (Citrus Sinensis)
  • sivka (Lavandula Angustifolia)
  • pelargonija (Pelargonium x asperum)
  • muškatna kadulja (Salvia Sclarea)
  • sandalov les (Santalum Astrocaledonicum)
  • absolut jasmina (Jasminum Sambac)

Moj najljubši zimski sopotnik je zagotovo neroli. Eterično olje, ki ga dobimo iz cvetov grenke pomaranče, je dobilo ime po italijanski princesi Neroli, ki je oboževala ta vonj. Gre za enega najbolj cenjenih in najdražjih eteričnih olj v aromaterapiji. Znano je po svojem izjemnem antidepresivnem delovanju, blaži tesnobnost, paniko, frustracije in jezo. V ta namen lahko uporabite tudi hidrolat nerolija, ki je cenovno bolj dostopen, vendar nič manj učinkovit. Božanski, razkošen vonj očara prav vsakogar!

Opozorilo: Ker je neroli eno najdražjih eteričnih olj, je pogosto ponarejeno, zato je potrebna posebna pozornost pri nakupu.

Prav tako mi poskoči srce, ko poduham eterično olje muškatne kadulje, ki v aromaterapiji slovi kot eterično olje z najmočnejšim pomirjujočim delovanjem. Ker deluje podobno kot estrogen, se uporablja pri PMS-u, v menopavzi, za boleči in izostale menstruacije ter za spodbujanje poroda. V zimskem času odpravlja melanholijo, napade panike in strahov, depresijo in tesnobnost. Muškatna kadulja nam pomaga, kadar so naša čustva zmedena, saj daje jasen uvid in krepi intuicijo.

Še ena cvetka za zimske dni je jasmin. Jasmin ni eterično olje, temveč absolut. Razlika je v načinu pridobivanja – absolut jasmina pridobimo z ekstrakcijo s topili, pri procesu parne destilacije bi se namreč delikatni cvetovi poškodovali. Moj najljubši jasmin je Jasminum sambac, ki mu v Indiji pravijo »kraljica noči«, saj cveti ponoči. V sebi nosi svetlobo luninega sija. Sladka aroma jasmina je ena najbolj priljubljenih v parfumeriji, v aromaterapiji pa je cenjen zaradi delovanja na živčni sistem – odpravlja anksioznost, nemir in depresijo. Priporoča se za stanja depresije, ki mejijo na apatičnost, saj ima izjemno stimulativno naravo. Jasmin ima sposobnost, da v trenutku spremeni vaše razpoloženje. Ko ga poduhate, vam ne preostane drugega, kot da se veselite življenja.

Eteričnih olj na kožo ne nanašajte nerazredčenih. Pripravite 5 % koncentracijo v baznem olju, kar pomeni, da 5 ml mandljevega olja dodate 5 kapljic eteričnih olj. Z mešanico masirajte akupresurne točke. Akupresurne točke pritiskajte najprej nalahko, nato močneje.

OPOZORILO: Pred uporabo eteričnih olj vedno preverite, ali ste morda nanje alergični. Razredčeno eterično olje nanesite na notranjo stran podlahti in če se razvije srbečica, rdečica ali druge reakcije, eteričnega olja ne uporabljate. za terapevtsko uporabo uporabljajte samo eterična olja najvišje kvalitete, ki imajo jasno definirano botanično poreklo, so ekološka in certificirana.

Pričarajte si svoj cvetoči vrt – tudi pozimi!

 

  • Članki

V naravi je dovolj vsega za vse – tudi veselja, radosti in smeha. In kaj je v življenju pomembnejše kot koliko veselja, radosti in smeha smo užili?

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !