Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Strah nas je resnice

strah nas je resnice
foto:pixabay.com
Spremljaj objave: Melita Kuhar
X

Spremljaj objave: Melita Kuhar

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas
Strah je pač normalno čustvo. Služi nam, da opozarja pred nespametnimi in prehitrimi odločitvami, s katerimi bi ogrožali svoj obstoj. Po drugi strani pa je nek moder človek nekoč rekel, da pogum ne pomeni, da te ni strah, pogum v resnici pomeni, da te strah ne ustavi.Če se ozremo na naše čustveno dogajanje, se po mojem mnenju pogosto zatečemo v obrambni mehanizem zanikanja resnice, kdaj pa kdaj tudi v beg pred resnico. Ker resnica boli, povzroča pritisk, zahteva odmik koprene racionalizacije in terja od posameznika, da se slej kot prej sooči z resnico. Seveda je tukaj na mestu vprašanje, o kakšni resnici je govora.Ko razmišljam o strahu pred resnico, imam v mislih pare, ki me obiščejo. Pogovarjamo se o njunem odnosu, o tem, kako doživljata pritiske vsakodnevnih zahtev, pričakovanja partnerstva, želijo biti super starši in da imajo celotno dogajanje pod kontrolo. Pri tem mislim na dogajanje, ki se odvija na površini, se pravi vsakodnevni dogodki, rutina družinskega življenja, izzivi negovanja oziroma degradacije partnerskega odnosa. Kar v resnici boli, je tisto pod površino, ko bi se bilo potrebno soočiti s čustveno realnostjo, naveličanostjo enih in istih govoranc, iskanja pozornosti pri partnerju ali partnerki, hlepenja po priznanju in tudi po privrženosti.Čustven svet je zapletena reč. Tukaj um ne deluje na svojih obratih, ker se pač nahaja v glavi, čustven svet pa recimo, da domuje v srčku, če zelo poenostavimo. Torej, ko nam začne utripati srček na višjih obratih in stiska, nas nekako špika in boli, vemo, da nekaj ni v redu. Verjamem, da smo kaj podobnega skusili mi vsi tokom življenja v dvoje. A ker se je res težko soočiti z resnico, da je nekaj narobe, da ni več ljubeče pripadnosti, da je nekam (pa ne vemo kam) odšla skupna partnerska sreča z njim ali njo, si verjetno na začetku hitro pokrijemo oči in jih zatisnemo pred resnico, ki nam jo kaže srček. Nočemo se soočiti s tem, da bi bilo zdravo za nas nekaj spremeniti, se pogovoriti, raztrgati katero od navad, ki se preveč hitro utrdijo v zvezi ter iskati rešitve, da bi zvezo prevetrili, ji dali nekaj prepotrebnega kisika in jo omehčali. S tem bi dobili možnosti in čas, da poiščemo rešitve, preko katerih bi nas srček nehal opozarjati in piskati rdeči alarm, da nismo srečni, zadovoljni, da se počutimo v zvezi izgubljeno, porinjeno v neke aktivnosti, ki nam niso pri srcu, a jih na voljo druge strani pač izvajamo. Da je mir v hiši.
Mogoče te zanima  7 značilnosti zavestnega partnerstva
Ker nas je strah resnice, da nekaj globoko ni v redu, sprva zanemarjamo signale. Potem vključimo zanikanje špikanja srčka. Osmislimo si verjetne vzroke in sami sebe prepričamo, da ni tako bedno ali hladno ali odtujeno, kot nam srčni signali kažejo. Kajti, nekje globoko v sebi vemo, da nas hromi strah pred resnico in da če bi to butnilo z vso močjo na plan, bi res bili prisiljeni svoje življenje obrniti na glavo.Vidite, prav zaradi straha pred resnico srčka, marsikdo od nas ne zmore in ne želi sprejeti težkih, a za posameznika globoko v biti zdravih odločitev o spremembi trenutne pozicije, ki jo zaseda in doživlja v partnerski zvezi. Strah nas ohromi in lomi morebitne zavestne odločitve o tem, da je odnosa res konec, da je mrtev, da ga je potrebno prekiniti in odžalovati. To delamo zato, ker sploh ne vemo, kako močni smo znotraj svojega srčka. Ker, srček je navsezadnje naš!
Naroči v Trgovini Duhovnost
Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
No Tab Selected
No Tab Selected

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Vsaka duša pride na Zemljo s karmičnimi dolgovi

Vsaka duša pride na Zemljo s karmičnimi dolgovi

Dinamika sestavljene družine

Dinamika sestavljene družine

Numerološka napoved 12. 6. 2021

Numerološka napoved 12. 6. 2021

Numerološka napoved 14. - 20. 6. 2021:  Varni ste

Numerološka napoved 14. – 20. 6. 2021:  Varni ste

Angelsko sporočilo ob koncu tedna: Bodite Zavestna Prisotnost

Angelsko sporočilo ob koncu tedna: Bodite Zavestna Prisotnost

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem