Vzgoja majhnega otroka

[pullquote]Vprašanje: Kako otroku (6 let) razložiti oz. prikazati kaj pomeni pozitivna naravnanost, kako ga tega naučiti? Moj otrok je zelo črnogled in vse mu je muka. Starša sva oba vedra, vesela, pozitivna… ampak nekje smo očitno naredili napako. Kako mnenje? Hvala![/pullquote]

Odgovor: Šestletni otrok že ima zavedanje samega sebe, zna ločiti kdo je in kam pripada. S seboj je na svet prinesel tudi njemu lasten temperament, ki je morebiti pri vašem otroku bolj “črnogledo” naravnan, kot sami pravite. Mogoče temu pripisujete prevelik pomen in vas moti, ker ste, kot sami pravite vedri in veseli ter pozitivno naravnani.

Če skozi svoje ravnanje vedno izkazujete pozitivne plati in tudi na samo reševanje problemov gledate s optimističnega vidika ter pri tem otroku razlagate, zakaj ste nekaj narediti tako in tako, kakšna je posledica vašega ravnanja, mu lahko tako sproti kažete z lastnim vzgledom, da s pozitivno naravnanostjo lahko razrešujete težave, ki jih pred nas prinasa življenje.

Lahko se zgodi, da vaša na videz pozitivna naravnanost ne izhaja iz vas, temveč se jo trudite prikazovati, ker se zavedate, da je tako svet lepši in vedrejši in tako ste se odločili kot razumna odrasla oseba, vendar vaš otrok čuti v sebi, da vaša vedra stran ni iskrena in ne izhaja iz vas samih, to pa lahko med drugim odseva v njegovem pogledu na zadeve, ki je za vas moteče.

Zvedati se je treba, da otroci nas starše prej čutijo, kot slišijo, kaj jim dopovedujemo, torej se primarno odzivajo na svoja občutenja in šele kasneje in v naslednji fazo na to, kaj jim govorimo.

Torej, da strnem – otroku smo starši vzgled, obenem pa je priporočljivo upoštevati značaj in osebnostne značilnosti otroka. Nismo vsi enaki in prav je tako.

Odgovorila: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si

foto: Clare Bloomfield, www.freedigitalphotos.net

O Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: