Z EFT-jem, tehniko doseganja čustvene svobode in TKM-jem, tradicionalno kitajsko medicino do harmonije

EFT in TKM
foto:wallpaperwidehd.blogspot

Povezave med elementi

Kako znanja o krožnih povezavah med organi iz Tradicionalne kitajske medicine (TKM) s pridom uporabimo pri kratkem vsakodnevnem tapkanju.

Že Gary Craig, začetnik EFT-ja, je ugotovil povezavo med:

  • posameznimi točkami na meridijanih
  • negativnimi čustvi
  • ter energijskim sistemom telesa

Sama rada rečem, da je EFT mlajša sorodnica starodavne vzhodnjaške medicine. To je tudi eden od razlogov, zakaj mi je pred dvema letoma EFT tehnika vzbudila zanimanje.

Vsako telo vedno teži k ravnovesju in to homeostazo telo ureja na dva načina: preko živčnega sistema, na kar lahko vplivamo z dihanjem (in če to ozavestimo, nam tapkanje na vdih postane zelo ljubo) in preko žlez z notranjim izločanjem. Naj poenostavim: za zdravo telo na vseh ravneh je pomemben ravno pravi pretok energije med vhodnimi in izhodnimi enotami in tudi vmes mora biti vse lepo pretočno.

Ob navedenih dejstvih povezovanja si poglejmo še dinamiko petih elementov (po TKM), ki znotraj telesa ustvarja stabilen sistem in deluje na podlagi medsebojnih odnosov podpore in nadzora. Da pa bi lažje to razumeli, sem vam pripravila nekaj osnov iz starodavnih modrosti:

Kitajska tradicionalna medicina je zasnovana na filozofiji Yin in Yang in je osnovni metodološki dualistični koncept celostne analize pojavov o naravi in človeškem telesu. Način Yin in Yang je osnova celega vesolja, je princip vsega v ustvarjanju, skrbi za preobrazbo v stvarstvo, je koren in izvor življenja in smrti. Nebo je nastalo z zbiranjem Yanga, zemlja je nastala z zbiranjem Yin. Voda je simbol Yin in se spušča na zemljo, ogenj je simbol Yang in se dviga v nebo. Zato vesolje, zemlja in nebo, predstavljata gibanje in mirovanje, ki ju nadzira modrost narave. Ta daje moč spočetja in rasti, žetve in shranjevanja, konca in ponovnega začetka.

Ves pojavni svet je zgrajen na podlagi gibanja in spreminjanja. Pojavi v naravi ustrezajo posameznim elementom, ki so les, ogenj, zemlja, kovina, voda. So v medsebojni povezavi in so povezani med seboj, se podpirajo in nadzorujejo. Ves čas morajo biti v pravem ravnovesju; če je razmerje porušeno, pride do motenj v celotnem krogu. Vendar je potrebno poudariti, da elementi niso mišljeni v materialnem pomenu, temveč kot zasledimo pri psihologu Jungu, so esencialni smisel abstraktnosti. Pet elementov je pravzaprav pet različnih kakovosti energije či, ki se kaže v nas in v vesolju in zajemajo letne čase, barve, okuse, posamezne organe, čustva … Način našega telesnega in duševnega odzivanja na zunanje vplive in naravne sile je odvisen od ravnovesja elementov v nas.

Pomenske vsebine petih elementov v naravi in človeku:

  •  les: se lahko krivi, razvejuje ali je raven, sili navzgor
  •  ogenj: vroč, neoprijemljiv, sili navzgor
  •  zemlja: se da obdelovati, daje pridelke
  •  kovina: trda, ostra, z obdelavo se lahko spremeni
  •  voda: mehka, tekoča, sili navzdol


Razpored pojavov v naravi

elementokusbarvafaza razvojavremesmer nebaletni čas
leskislozelenarojevanjevetervzhodpomlad
ogenjgrenkordečarastvročinajugpoletje
zemljasladkorumenacvetenjevlagasrediščepozno poletje
kovinapekočebelazorenjesušazahodjesen
vodaslanočrnashranjevanjemrazseverzima


Človek in pet elementov

elementpolni organvotli organčutilni organtkivočustvo
lesjetražolčnikočitetivejeza
ogenjsrcetanko črevojezikožiljeveselje
zemljavranicaželodecustamišicepremišljevanje
kovinapljučadebelo črevonoskožažalost
vodaledvicemehurušesakostistrah

Podporni ciklus gre v razmerju mati – sin: les ustvari ogenj, iz ognja nastaja zemlja, zemlja daje kovino, kovina ustvarja vodo, voda pa omogoča rast lesa.
V nadzornem ciklusu pa gre za razmerje ded – vnuk: les nadzira zemljo, zemlja nadzira vodo. Voda ogenj, ogenj kovino, kovina les.

Vsi elementi naj bi bili v pravem ravnovesju. Gre za popolno povezavo med njimi. Če je kakšen oslabljen ali ga je preveč, se poruši ravnovesje.

Posebej poudarjam čustva, ki so po tradicionalnih pristopih tudi notranji bolezenski dejavniki.

Kako vse to znanje uporabiti v praksi?

Pri tapkanju se dotikamo točk na meridijanih, izražamo svoje občutke in skrbimo za pretok elektrike po telesu, da odstranimo motnjo. Vse navedeno je še kako podobno TKM-ju! In če to deluje že tisočletja, se tudi mi poigrajmo s tem pristopom.

Ste že slišali, ‘Joooooj, mi gre na jetra,’ logično kajne, kajti jeza je povezana z elementom lesom, ki mu pripadajo jetra.

Kako naj pojasnim nadzorni cikel, kjer je jeza popolnoma sprejemljiva? Les nadzoruje zemljo in v tem primeru je zdrava jeza nekaj dobrega, ko recimo udarim po mizi in rečem, ‘punca, dovolj je bilo tuhtanja in premlevanja, naredi nekaj, recimo, loti se tapkanja.’

Organi se sicer povezujejo v organske sfere (votli in polni organ), poudarili bomo le enega in pripadajoče čustvo.

Pa se lotimo praktičnega dela: Namesto tapkanja po karate točki predlagam, da masiramo bolečo točko; eno roko položimo na posamezen organ, z drugo masiramo bolečo točko in naredimo tapkalsko zaporedje po vseh elementih. Lahko si predstavljamo, da vdihujemo posamezno barvo v ta organ in smo pozorni na podporo tako organu kot priznavanju čustev in zraven tapkamo.

JETRA – jeza – zelena: Občutim svoja jetra, jetra poleg hranil presnavljajo tudi občutke; tudi zdrava jeza je ok, predvsem takrat, ko prekine brezplodno tuhtanje. Dovolim si, da sem to, kar sem. Moja jetra in jeza… Si dovolim presnoviti čustva ali jih samo nalagam znotraj sebe? Izražam podporo svojim jetrom in občutim odločnost, da se premaknem; moja jetra, moja jetra …

SRCE – veselje – rdeča, radost: čutim svoje srce, kako utripa…; je moje življenje izraz notranjega vedenja, ali le hitim? Kaj mi govori srce, kdaj sem mu nazadnje prisluhnila? Zdaj ga občutim in mu izražam vso podporo. Občutim radost in hvaležnost. Moje srce, moje srce …

ŽELODEC – VRANICA – premišljevanje – rumena: želodec sprejema hrano, jo razgrajuje in razmišlja, premišljuje …, vprašam se, s čim hranim svoje telo, s kakšnimi mislimi, čustvi, hrano…? Izražam podporo svojemu želodcu in izražam hvaležnost, moj želodec, moja vranica …

PLJUČA – žalost – bela:  čas žalovanja, čas, da od-pustim iz svojega življenja tisto, česar ne potrebujem več, včasih me žalost tako potegne skupaj, da ne morem zadihati, zato diham zdaj in občutim svoja pljuča, kako se širijo…., moja pljuča, moja pljuča …

LEDVICE – strah – temno modra, črna: v ledvicah je shranjena naša esenca; podpiram ledvice in dovolim, da temna barva globokega morja odplavi vse odvečne strahove. Moje ledvice… izražam iskrenost…

Vzemimo si še nekaj trenutkov in se samo zavedajmo svojega dihanja, ne spreminjajmo ga, le sprejmimo se in zaupajmo modrosti telesa. Občutimo harmonijo.

Dihanje nekaj trenutkov. »Zaupam modrosti svojega telesa.«

Za dodatna pojasnila vas lepo povabim, da me kontaktirate, se morda udeležite ali individualnega ali skupinskega tapkanja, ki ga organiziram v Žarku. Dodatne informacije na povezavi.

O Helena Cesar

Moj pristop delovanja je celosten, zato povezujem starodavne modrosti in različne pristope, ki so pisani na kožo posameznikom. Osnovno vodilo vseh soustvarjalcev je: »Z resnico srca do svetlobe sveta« in tako postati najsvetlejši Žarek v Grosupljem ter širše pri ozaveščanju ljudi, pri iskanju samega sebe.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: