Razne Tehnike

AVS – Avdio vizualna stimulacija možganskega valovanja

Globoko sprostitveno meditativno – zdravilno stanje (podzavest) s pomočjo AVS naprave.

Večina ljudi živi življenje v vsakodnevnem boju s seboj in svojimi načini čustvovanja razmišljanja in delovanja. Mnogo ali velika večina težav, ki se nam dogajajo v življenju, so posledice naših negativnih prepričanj, tako miselnih, kot tudi čustvenih vedenjskih vzorcev. Ti vzorci – prepričanja so v nas ukoreninjeni zelo globoko, saj lahko nekateri izhajajo iz našega ranega otroštva.

Prepričanje bi lahko obrazložili kot pojav – psihološko stanje, kadar posameznik na podlagi logike ali izkušenj misli, čuti ali presodi, da je nekaj »tako« in nič drugače. Seveda gre lahko tudi za »predvid – prekognicijo « in posledica tega je vnaprej izoblikovan vedenjski vzorec, čustveni ali miselni izraz ali reakcija na določeno dogajanje. To dogajanje izgrajuje ali pa vzbudi določeno prepričanje v človeku.

Večina analitičnih filozofov, ki preučujejo človeški um, navadno s prepričanji označuje izkustveno podoživljanje določenih situacij, kjer analitično – logični um ni primaren, temveč je v večini primerov povsem odsoten. Izgradnja prepričanj lahko temelji na izkustveni osnovi, kadar se npr. človek odzove na enako okoliščino s ponavljajočimi se čustvi, z enakimi občutki, s fizičnim mehanizmom ali enakimi miselnim vzorcem. Vse to spremlja seveda tudi biokemična reakcija v telesu. Ti zunanji vplivi so lahko prijetni ali pa zelo neprijetni. Zato jih tudi opredeljujemo s pozitivno ali pa negativno obliko prepričanja.

Prepričanja so lahko tudi tuj miselni konstrukt, ki ga vgradimo vase v obliki resničnega dejstva ali globokega prepričanja.
Prepričanja lahko delimo na miselne ali pa čustvene vzorce ali prepričanja, povsem v odvisnosti kako in kje se manifestirajo. Določena beseda, okoliščina, kretnja ali misel sama povezana z določeno osebo, v človeku vzbuja strah, bolečino, neprijetno misel ali čustvo. Ko se večkrat človek odzove na isto situacijo z enakimi neprijetnimi čustvenimi ali miselnimi simptomi, potem to postane prepričanje, negativni čustveni ali mentalni vzorec, v končni fazi program, po katerem reagiramo kadarkoli v življenju.

Večina negativnih čustvenih in mentalnih vzorcev nastane, kadar ne pride do izražanja osebnega čustvenega in miselnega dojemanja in jih v obliki »vzorca«, prepričanja ali slabe izkušnje potlačimo vase – v svojo podzavest ali nezavedni um, kar pa se ob ponavljajočih se slabih izkušnjah kasneje lahko spremeni v »program«, skozi katerega reagiramo in delujemo po vnaprej določenih parametrih. Seveda pa je ta »program« moč tudi spremeniti v pozitivnem smislu. Ker gre v večini primerov za vsakodnevne težave, se nekaj volje in vaje, doseže presenetljive pozitivne rezultate na večini ali vseh področjih življenja.

Obstaja mnogo različnih metod za samopomoč (meditacija, avtogeni trening, hipnoza, metoda H. Da Silva in mnoge druge), ko koristimo vizualizacijo, koncentracijo in avtosugestijo za dosego želenega rezultata – prestrukturiranje lastne osebnosti. Vsem tem tehnikam je skupno to, da se s s popolno psihofizično sprostitvijo izzove hiper sugestibilno stanje, sorodno snu, ko je zavest do neke mere še prisotna (čeprav je to že alfa stanje možganskega valovanja), telo pa je popolnoma sproščeno. Takšno stanje psihofizične sproščenosti ima že samo po sebi izredno pozitivne učinke na človekovo telo in duševnost. Z usklajevanjem leve in desne možganske hemisfere, pride do »notranjega miru« ali drugače povedano: človek najde mir v samem sebi.

In na kaj vpliva vadba, ali redno ponavljajoče se podoživljanje tega stanja podzavesti?

Vzpostavi mir v sebi, v povečani toleranci v odnosu zunanjih dejavnikov, s čemer so notranji konflikti preprečeni že v samem vzroku, pomeni, da se jim izognemo že pri percepciji sami s preoblikovanjem v pozitivno naravnane kognitivne zaključke. In na ta način (preko vpliva z usklajenim delovanjem vegetativnega živčevja) se naša duševnost pomiri in ne prihaja do jeze, razburjenja, notranjih konfliktov, zavračanja in nerazumevanja zunanjih dejavnikov, ki sicer neposredno vplivajo na naše razpoloženje, torej v prvi vrsti na živčevje, preko katerega se izoblikujejo naši občutki. Stanje stresa, notranje napetosti, razburjenja in »živčnosti« na žalost po daljšem času privede do različnih bolezenskih stanj, kot so depresije, bipolarne motnje, panični napadi, predvsem pa bi lahko vse te duševne disfunkcije označili kot anksiozna stanja.

Anksiozna stanja so: panične motnje, generalizirane anksiozne motnje, fobije, agorofobija, panična motnja z agorofobijo, obsesivno-kompulzivne motnje, postravmatske stresne motnje, socialne ansiozne motnje itd. Posledice teh stanj so: trajno nezadovoljstvo, razne fobije, stalni ali občasni občutki tesnobe in strahu, slaba samopodoba, pomanjkanje samozavesti in zaupanja sebi, težave s spanjem, jeza in razdražljivost, nezmožnost sprejemanja drugih v odnosih, selektivno razumevanje zunanjega sveta, depresija ali manija, vse možne slabe navade, ki počasi, a vztrajno privedejo do fizičnih bolezni. Med drugim se takšna stanja dajo izboljšati tudi z spremenjenimi stanji zavesti – stanji podzavesti.
Poleg raznih metod, ki sem jih že naštel, obstajajo tudi naprave, ki človeka »privedejo« v stanje popolne sproščenosti. V tehnološkem smislu poznamo bio in nevrofeedback naprave, pa tudi avdio vizuelne stimulacijske naprave, ki stimulirajo aktivnost možganov v določeno frekvenčno območje, ko govorimo o različnih stanjih podzavesti.

David Pal je ena od teh naprav, ki je nastala (med drugimi) na podlagi sedemintrideset letnih raziskav in izkušenj na področju nevrološke znanosti (nevrologija, nevrofiziologija…) najbolj priznanega svetovnega proizvajalca tovrstnih tehnoloških pripomočkov – naprav. AVS, lahko bi tudi dejali spontana sinhronizacija možganskega valovanja, ima mnoge pozitivne učinke že sama po sebi, brez dodatnih tehnik. Dokazana je boljša prekrvavitev možganov, boljša interakcija med posameznimi nevroni (možganske celice) pri izmenjavi informacij, povečano izločanje koristnih hormonov (predvsem gre tu za hormone, ki uravnavajo naše počutje in občutenje), npr. – HGH (hormon rasti), serotinin (hormon sreče), melatonin, endorfini (naravni opijati)…

Bistveno pa se zmanjša količina laktata v krvi, ki označuje tesnobo in stres, pa tudi izločanje »stresnega« hormona kortizola. S tem pripomoremo k boljšem počutju in tudi k preprečevanju različnih posledic disharmonije duševnosti. Spontano se pri človeku povečuje kreativnost, spomin, sposobnost učenja, IQ, kot tudi večji obseg nevronskih povezav v možganih, kar privede do izraženega potenciala našega ustvarjalnega mišljenja. Pomaga tudi pri migreni, nespečnosti, sindromu bolečih menstruacij in različnih psihosomatskih boleznih (prebavila, živčne motnje, dihala, kardiovaskularni sistem – bolezni srca in ožilja, alergijah itd.). Po drugi strani pa vadba z napravo David Pal pomaga začetnikom, da mnogo lažje kasneje manifestirajo prehod v spremenjena stanja zavesti, ne glede na okoliščine – sami, brez pripomočkov.

Torej – skozi meditativne tehnike, metode globljega sproščanja – ne glede na okoliške vplive. Na podlagi sposobnosti samostojnega doseganja spremenjenih stanj zavesti pa posledično lahko uporabljamo katerokoli tehniko za preprogramiranje delovanja naše zavesti (vizualizacijo, koncentracijo, avtosugestivne tehnike, avtohipnoza…). Na ta način bazično spreminjamo svoj »program« zaznave okolice in tudi imamo zmožnost preoblikovati stare negativne čustvene in mentalne vedenjske. V ta namen uporabljamo določen – izbrani program na David Pal napravi, ki nam preko slušal in posebnih očal posreduje avdio-vizualne stimulacije, ki našo možgansko frekvenco »prepeljejo« v izbrano stanje (alfa, theta, delta).

Programi so različni in tudi trajanje je med 20 minut do 45, odvisno kaj želimo in tudi od tega, ali smo začetnik ali imamo že določene izkušnje. David Pal učinkovito pomaga pri vseh negativnih pojavih, kar sem jih zgoraj naštel.

Možne so izbire enega od 18 programov (alfa stanje, alfa-beta stanje, theta stanje, delta stanje, lucidne sanje itd…).

Avtor: Matjaž Bogdan Zepan

Pokaži več

Matjaž Bogdan Zepan

Bil je ustanovitelj Društva Spoznanje. Je avtor številnih strokovnih člankov ter knjig.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !