Čakre in barvna terapija – Prva čakra

foto:pixabay.com

1. ČAKRA – korenska, bazna (Muladhara) – sedež prizemljevanja in volje do življenja

Lastnosti prve čakre

Barva: RDEČA.

Nahaja se: na spodnjem delu hrbtenice, v bližini trtice (med spolovilom in anusom) in je obrnjena navzdol proti zemlji. Povezana je z energijo kundalini.
Kundalini predstavlja po jogijskem izročilu nezavedno, instinktivno ali libidalno silo, katera v upodobitvi zvite in speče kače počiva na dnu hrbtenice. Predstavlja mirujočo ustvarjalno energijo, ki se skozi duhovno rast (kot kača) dviguje v višje energijske centre ter jih jača in energizira. Namerno dviganje kundalinija je potrebno izvajati zelo previdno in nežno, najbolje pod vodstvom usposobljenega strokovnjaka, ker gre za izredno močno silo. Ob nepravilnem postopanju ali postopanju na silo obstaja verjetnost, da si lahko poškodujemo svoje energijsko, lahko celo fizično telo. Znani so tudi primeri ljudi, ki so zblazneli zaradi nepravilnega prebujanja kundalinija, zato ravnajmo odgovorno in nežno.

Povezana je: s preživetjem, občutkom varnosti in prizemljenosti, voljo in samozavestjo.

Organi in deli telesa: ledvice in mehur (ledvici se v času bivanja v maternici razvijeta v medenici, od tu sta povezani z energijo korenske čakre; kasneje se dvigneta v nam bolj poznan položaj), spolni organi, hrbtenica na trtičnem in križničnem predelu, tanko in debelo črevo, boki in noge.

Endokrine žleze: nadlevična žleza
Mantra: LAM
Element: zemlja in ogenj – naravni pojavi, kot so jutranja zarja, večerna zora, rdeča zemlja, delujoči vulkan.
Simbol: kvadrat

Živali z najrazvitejšo energijo te čakre: slon, bizon, divji prašič, vse živali živeče pod zemljo, plazilci, mravlje …

Kristali in minerali, ki krepijo 1. čakro: granat, rubin, rdeči jaspis, rdeča korala, črni turmalin, oniks, črni obsidian, ametrin …
Kristali in minerali, ki umirjajo 1. čakro: smaragd
Kristali in minerali, ki harmonizirajo 1. čakro: carnelian
Rastline in eterična olja, ki resonirajo s 1. čakro: rdeča vrtnica, črni poper, rožmarin, cedrovina, mira, pačuli …
Glasba: ton C, močno jo vzpodbujajo bobni (na primer afriški).

Delovanje prve čakre

Fizično delovanje:
kri in ožilje, življenjska moč, seksualnost in razmnoževanje, izločanje trdih odpadkov, proizvodnja novih celic.

Čustveno-mentalno-duševno delovanje prve čakre:
razumevanje zemeljskih zakonov, libido, potrpežljivost, volja po samoohranitvi / preživetveni nagon, samozavedanje, dober gmoten in uravnotežen položaj, pravilna izbira karierne poti (ponavadi imajo osebe z harmonično čakro uspešno kariero), spontanost, urejeno družinsko in socialno življenje, dobro razvit instinkt, močna povezanost s sabo, dobro se počutimo v svoji koži, občutek varnosti, samozavest, pogum, stabilnost, senzualnost, občutek, da smo ob pravem času na pravem mestu.

Težave, ki so lahko povezane z nepravilnim delovanjem korenske čakre

Fizične težave: zaprtje, diareja (driska), hemoroidi, kolitis, Crohnova bolezen, mrzle noge, težave z uriniranjem, hipertenzija, ledvični kamni, težave z boki, nogami in stopali.

Čustveno/mentalno/duhovne težave: pomanjkanje samozavesti in energije, brezvoljnost, plašnost, lenoba, nestabilnost, anksioznost, nezmožnost postavljanja zase in osebnih mej, samopomilovanje, pretirana agresija, nagnjenost k motnjam prehranjevanja, nagnjenost k raznim odvisnostim, nestabilnost, raztresenost, impotenca ali frigidnost …
Pri pretiranem delovanju čakre: velika jeza ali jezljivost, odvisnost od spolnosti.

Nekateri energijsko-fizični vzroki za težave

Nasprotovanje svoji inkarnaciji, neprizemljeni starši (prepiri, agresija, alkoholizem, droge, duševne bolezni…), fizična poškodba trtice, fizična poškodba pri porodu, trpljenje ali travme v zelo zgodnjem otroštvu, nenavezanost na zemljo in na to življenje (močnejša povezanost z drugimi planeti ali prejšnjimi življenji).

Nasveti za pomoč

Zavestno povezovanje z energijami zemlje, čim več športno-delovnih aktivnosti na prostem (delo na vrtu, tek ali sprehod, hribarjenje …), okrepitev imunskega sistema, čim več dela z zemljo in na zemlji, ozaveščanje in ureditev energijskih vzrokov za težave, trebušni ples (še posebej za ženske), jogijski pozdrav soncu, pranajama dihalne vaje, tantrične vaje, masaža nog (limfna drenaža) in stopal, uporaba zgoraj opisanih dejavnikov, ki so povezani s prvo čakro (eterična olja, hrana …), oblačila in predmeti v rdeči ali črni barvi. Če večino časa preživimo sede, to lahko zablokira prvo čakro – poskusimo jo prebuditi s samomasažo križničnega predela ter čim več gibanja. Najdimo in redno izvajajmo dejavnost, v kateri se počutimo resnično svobodni, varni in v kateri lahko v popolnosti izrazimo in najdemo sebe (na primer risanje, plavanje, ročna dela, pisanje, glasba, ples, določena vrsta športa, ukvarjanje z domačim ljubljenčkom …).

V skladu z opisom težav in delovanja prve čakre se lahko vprašamo vprašanja, ki nam bodo razjasnila delovanje naše prve čakre:

  • Ali se počutim varno?
  • Kakšen je moj odnos do staršev in družine?
  • Kakšen je moj odnos do domačega kraja, države, kjer živim?
  • Kakšen je moj odnos do zemlje in narave?
  • Ali se upiram družbenim normam?
  • Ali se težko prilagodim?
  • Kako hitro odneham, če naletim na prve ovire?

Fizična vaja za odpiranje in polnjenje 1. čakre

Stojimo z nogami precej razkoračeno, prsti in kolena naj bodo zasukana navzven tako, da bo kolenom udobno. Zdaj upognimo kolena, kolikor moremo (poskusimo spustiti zadnjico do višine kolen). Ponovimo večkrat zapored. K počepanju dodamo še kroženje s kolki. Medenico potiskamo kolikor je mogoče naprej in nazaj. V najnižjem položaju ostanemo in trikrat potisnemo boke naprej in nazaj, pri tem imamo poudarek pri potisku naprej. Zasukamo se še trikrat, ko se dvigamo. Najpomembnješi gib je suvanje bokov medtem ko imamo skrčena kolena (Barbara Ann Brennan; Moč zdravilnih rok).

Barvna terapija

Rdeča je najnižja na barvnem spektru in je poznana kot »topla« barva, saj je njen element ogenj. Energizira, vitalizira, povečuje moč vseh čutil in občutkov, pospešuje apetit, jača življenjsko energijo, spolno slo in voljo. Pomagala naj bi pri utrujenosti, letargiji in anemiji, stimulira nizek krvni pritisk in pospešuje pretok krvi.

Vzpodbudno deluje pri ljudeh z zmanjšanim delovanjem prve čakre, pri premočnem delovanju le-te se priporoča zelena, ki je komplementarna barva rdeči in deluje umirjajoče, lahko tudi nežna roza.

Rdečo barvo je potrebno uporabljati zmerno in pazljivo, saj je lahko hitro prenasičena in deluje agresivno in napadalno. Rdeče barve se je dobro izogibati pri vročini, povišanem krvnem pritisku, nespečnosti in pri psihičnih motnjah. Izogibale naj bi se je tudi vzkipljive osebe z jezljivim karakterjem ter osebe z naravno rdečimi lasmi.

Uporaba rdeče v vsakdanjiku: oblecite se v rdečo, okrasite z rdečim nakitom, kupite si rdečo sedežno blazino, namizje računalnika okrasite v rdečih tonih … Rdeča v majhnih odtenkih poživi in osrečuje.

Če čutite, da imate “preveč rdeče” v sebi, jo harmonizirajte z vnosom hladne zelene barve v življenje in vsakdan. Če je rdeča za vas preveč agresivna, lahko uporabite tudi nežnejše odtenke roza barve.

Viri:
colourtherapyhealing.com
Barbara Ann Brennan: Moč zdravilnih rok
Barbara Ann Brennan: Prebujajoča svetloba
Patricia Mercier: The Chakra Bible
dr. Milena Plut-Podrvšič: Pot do srca
Tadej Pretner: Bioenergoterapija

O Urška Korun

Specialistka za osebnostno rast in razvoj
Podpredsednica ter vodja administracije in kreativnih projektov v društvu Pesem duše; ustvarjalka, urednica in voditeljica TV oddaje Preprosto naravno; vodenje delavnic in meditacij na temo osebnega razvoja in rasti.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: