torek, 24 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Če otroku v vsem ustrežemo, iz njega delamo osebnostnega in čustvenega invalida

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Zakaj otrok potrebuje meje?

Včasih sem sama sebi že tečna, ker staršem, ki pridejo po pomoč, težim o tem, da otroci res hlepijo in hočejo od njih, staršev, omejitve, ki jim bodo pokazale, kaj je prav in dovoljeno, kaj pa je prepovedano. Kajti, vedno bolj pogosto opažam, ob iskreni zmedenosti staršev, da so malce izgubili svoj starševski instinkt in kompas, kaj je dovoljeno in kaj je potrebno omejiti, saj je otrok po naturi bitje brez mej.

Otrok nima vgrajenih notranjih omejitev, te se oblikujejo skozi primerno in zdravo vzgojo. A žalibog, vsi mi živimo v svetu nepreštevnih omejitev, zapovedi in zakonov, kaj vse se ne sme početi in enako moramo tudi začeti pri otroku postavljati določene omejitve.

Sedaj se zagotovo sprašujete, kaj je to primerna vzgoja?

Dejstvo je, da vsak otrok potrebuje drugačen pristop k temu, kako mu predstavimo in postavimo omejitve.

Nek otrok se jim bo takoj pokoril in jih bo absorbiral, drugi jih bo premikal in iskal pozornost tako, da bo še kar naprej trmaril pri svojem iskanju svobode oziroma preizkušanju starševskih zapovedi.

Tretje sorte otrok bo padel v nori trmasti izpad in bo tako prisilil starše, da mu bodo v vsem ustregli ter bo tako dobil napačen program v smislu »če sem dovolj glasen in nasilen, dobim kar hočem«, kar je res nezdrava popotnica za odraslost in oblikovanje odgovorne in zrele osebnostne strukture. Kvečjemu se lahko razvije narcistična osebnost, ki bo smatrala, da se cel svet vrti okoli nje in njenih neomajnih potreb, saj nima zgrajenega mehanizma, s katerim bi uravnaval zmožnost dojemanja, da vse njegove potrebe ne morejo biti takoj zadovoljene.

Sama sem bila zahtevna mama. Hči je dobila veliko omejitev. Ker svojo mladenko neskončno ljubim in me tega ni sram na glas povedati in napisati, sem ji že kot dvoletnici morala dajati meje in na njih dosledno vztrajati, saj je po naravi trdoglava in dominantna.

Otrok od staršev namreč potrebuje štiri pomembne stebre, če želimo, da oblikujemo zdravo osebnostno strukturo kasneje v odraščanju in sicer to, da otroka brezpogojno ljubimo, da ga sprejemamo točno takšnega kot je in ga nikoli ne primerjamo z drugimi, da mu nudimo varnost, kar pomeni, da imamo urejene partnerske in družinske odnose, znotraj katerih lahko varno oblikuje svoje osrediščenje kot član družine ter četrti steber je, da je od otroka potrebno zahtevati več, kot mi starši mislimo, da zmore.

Ko otroka ujčkamo in mu v vsem ustrežemo, se nauči, da mu ni potrebno vložiti nobenega truda, da doseže zadovoljitev svojih potreb. Iz otroka delamo osebnostnega in čustvenega invalida, ki ne bo sposoben sprejeti tega, da ni v centru sveta, ko bo odraščal in se mu bosta zgodila življenje in odnosi izven matične družine, ki ga bodo osebnostno porušili, ker ne bo imel zgrajenih mehanizmov in zavedanja, da se vse ne vrti zgolj okoli njega. Si to želite za svojega otroka?

Kot odrasli sedaj že vemo, brez truda nikoli ne moremo doseči zadovoljitve vseh naših potreb in želja, temveč je vedno potrebno delati določeno selekcijo in se za dosego ciljev še kako prekleto truditi in garati, ker nam nič ne pade z neba. Ali pač?

Zato dragi moji nadobudni starši, pogumno razmislite, kaj je tisto, kar bi radi privzgojili svojemu otroku, katere vrednote naj ponotranji, kaj je vam pomembno, da bo s seboj nosil kot odrasla oseba in tako delujte že pri malčku, ki vam že cefra živce s svojim preizkušanjem, kaj mu dovolite in česa nikakor ne.

V branje priporočam tudi knjigo Iskreno o vzgoji in mladostnikih >>

Avatar of Melita Kuhar
Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
follow me
No Tab Selected
No Tab Selected

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij