Diagnoza v očeh – Iridiologija

Iridiologija preučuje dogajanje v očesni šarenici in njeni okolici. Po nekaterih spremembah v šarenici in okolici ugotavljam spremembe v telesu, saj je vsak organ našega telesa preko živčnih nitk povezan z določeno lokacijo v šarenici, kar pomeni, da se živčni impulz iz bolnega organa prenaša na določeno točko v šarenici ali obratno.

V šarenici se ne vidi določena bolezen, dobim pa v pogled v stanje posameznih organov. Z opazovanjem šarenice, dobim odgovor na različna fizična in mentalna stanja z potrebno podlago znanja pa določeno povezavo delov očesa in telesa.

Šarenica
Barva šarenice-iris se razlikuje od biološke zgradbe embrionalnem obdobju, načinu prehrane in stanja okolice. Barva šarenice se neprestano spreminja v življenju; temnejša je v otroštvu, svetlejša v zrelejšem obdobju. Pri diagnosticiranju vedno izhajam iz osnovne barve šarenice, ker samo na tak način lahko ugotovim vse barvne spremembe v okolici, neenotnosti pa me opozarjajo na morebitne patološke procese, saj je prvo znamenje bolezni sprememba osnovne barve šarenice. Vzporedno z napredovanjem bolezni se spreminjajo tudi barvni odtenki novonastale lise na šarenici. Ko doseže bolezen kritično fazo, se madež spremeni v temno brezno in takšen madež govori o odmrlem tkivu.

Barvne variante ali kombinacije delim v dve osnovni skupini: v modro in rjavo.
Otrok, ki ima modre oči je nagnjen k anginam, kožnim izpuščajem in prehladom. Odrasli modrooki so nagnjeni k revmi in astmi.
Pri rjavookih bomo izsledili povečano število obolelih na ožilju, ponekod motenim krvnim obtokom in povišanim holesterolom.
Pri mešani barvi šarenice so občutljivi na sladkorne bolezni, prav tako na bolezni jeter in žolčnika.

Znamenja na šarenici
Različna znamenja na šarenici so posledica sprotnih ali bodočih bolezenskih sprememb v organizmu.

Zenica
Zenica je povezana z autonomnim živčnim sistemom. Hitrost reagiranja nam pove stanje pripravljenosti živčnega sistema. Kadar je zenica razširjena je degeneriranost živčnega sistema – parasimpatikus. Zmanjšana zenica je posledica zdravih, močnih, fizičnih in mentalnih funkcij. Beli sluzavi oblak na zenici je znak za razvoj mrene.

Beločnica
Beločnica je v Iridiologiji razdeljena na zgornji, srednji, spodnji, notranji in zunanji del.
Zgornji del – vključuje možgane, obraz, vrat, prsa, pljuča, srce in zg. del hrbtenice
Srednji del – želodec, dvanajsternik, slinavka, vranica, jetra, žolč, ledvice in srednji del hrbtenice
Spodnji del – tanko in debelo črevo, mehur, reporoduktivne organe, zadnjico in spodnji del hrbtenice
Notranji del beločnice ponazarja kompaktne organe – zadnji del telesa, male možgane, vrat, ramena, hrbtenica, vezivna tkiva, zadnjica in področje vrata maternice.
Zunanji del – prednji del telesa, obraz, sprednji del možganov, prsa, vrat, dihalni in prebavni del in z njimi povezani organi in žleze.

Pregled
Kot pri okulističnem pregledu se tudi pri iridiološkem čimbolj približam tretirancu, ter ga prosim, da nepremično gleda v že prej določeno točko na nasprotni steni in tako umiri pogled. Otrokom, zaradi sprostitve, pred pregledom, pogledajo skozi lupo svoji starši. Nikoli ne vztrajam predolgo s pregledom očesa, saj je oko zelo občutljivo in ga ne smem izpostavljati koncentrirani svetlobi več kot 10 sekund naenkrat. Za tak pregled potrebujem ustrezna povečala, saj so posamezni znaki manjši od desetinke milimetra. Optična povečala morajo imeti dodatno napravo za osvetlitev. Z svetlobo iz lučke se krožno sprehajam po šarenici in okolici in pri tem strogo pazim, da ne osvetlim zenico. Na miniaturni površini očesa vidim praktično vse – od okostja, mišičevja, krvnega obtoka, žlez, pa vse do živčnega sistema.

Pomagam si še z enotnim koordinacijskim sistemom – Topografija šarenice. In ker je šarenica okrogla, je tabela oštevilčena kot številčnica na uri in na ta način je šarenica razdeljena na 12 enakih segmentov. Vsak segment na 60 manjših (kar odgovarja minutam). Za določanje razdalje od središča zenice proti zunanjem robu šarenice uporabljam 9 koncentričnih krogov, ki so označeni z črkami od A do I in so izmenoma ožji ali širši. V teh krogih so skriti prav vsi organi našega organizma. In tako imam z kombinacijo obeh sistemov; urne številčnice in koncentriranih krogov ključ za natančno določanje položaja, kjer se kažejo spremembe posameznih organov. Če si predstavljamo, da skozi sredino zenice poteka umišljena vodoravna črta – ta način oko deli na dve polovici; na zgornjo, kjer dobimo pravilo, da so mesta, ki nam kažejo vse organe višje od trebušne predpone in v spodnjem delu šarenice mesta, ki nam kažejo kjer moramo poiskati znake za spremembe v spodnjem delu telesa. Na ta način dobim popoln koordinatni sistem, ki mi omogoča lokaliziranje sleherne točke v šarenici in okolici, ter ugotavljanje stanje sprememb organov. Seveda zraven tega moram obvladati še prepoznavanje vseh vrst znakov, sprememb, ki se pojavijo v šarenici.

Kaj lahko sklepam iz vsega tega?
Z nobeno metodo na svetu se ne da izbrisati bolezenskih znakov iz šarenice. To je bolj natančno, trajno in temeljito zarisano, kot so npr. kode pri prstnih odtisih. Iridiologija ima pred mnogimi diagnostičnimi metodami precej prednosti, saj je nenevarna, neboleča in hitra. Pri odkrivanju rakastih procesov se znaki v šarenici zapišejo mnogo prej, preden jih lahko odkrijejo zdravniški in laboratorijski pregledi. Lahko vidimo bolezni sorodnikov in prednikov, prebolele bolezni, lome, operacije, trenutno zdravstveno stanje in težave, ki nas morebiti še čakajo.

O Tanja Kašlik-Taisha

Sem Tanja Kašlik ‒ Taisha, M.D. (M.A.), Doctor of Medicin (Medicina Alternativa), članica evropskega združenja alternativne medicine, certificiran terapevt, medialna svetovalka … V svojem delu združujem starodavne modrosti, ki ležijo v vseh nas, in moderno znanje današnjega sveta.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: