Džjotiš: Štirje življenjski cilji

Džjotiš: Štirje življenjski cilji

Najvišji cilj džjotiša je znanje o življenjskem smislu in namenu; to ni intelektualno, temveč praktično in izkustveno znanje. Osvoboditev ali mokša, kot to imenujejo v Indiji, je prvi in najpomembnejši cilj tega znanja.

Ob mokši se navaja še uresničenje ostalih treh glavnih ciljev življenja: dharme, arthe in kame.

Dharma je življenjska naloga, življenjski smisel: tisto, zaradi česar smo tu in kar nas najbolj izpolnjuje. Pogosto se dharma enači s profesionalnimi dosežki, čeprav to ni nujno tako. Strinjali se boste, da je življenje izpraznjeno, če se izgubi smisel naših dejavnosti.

Artha je bogastvo, materialno obilje; stvari, ki nas obkrožajo, ki jih “posedujemo” in ki jih uporabljamo. Brez ustreznega materialnega udobja je življenje ponavadi težko in se spreminja v stalno borbo za obstanek.

Kama je uživanje, sreča in zadovoljstvo, ki nas spremlja skozi naše bivanje na tem svetu. Brez kame niti bogastvo niti izpolnjevanje življenjskega smisla nimata pravega okusa.

Torej je džjotiš tu, da nam pomaga dosegati te 4 življenjske cilje! Niti enega od njih ne smemo zanemariti. Z drugimi besedami, džjotiš je tu, da vam pomaga, da ste srečni (kama), bogati (artha), spoštovani (dharma) ter razsvetljeni (mokša)!

Seveda ima vsak od teh ciljev veliko odtenkov.

Kama zajema srečo v številnih oblikah: od uživanja v spolnosti in hrani, do bolj abstraktnih čutnih in nečutnih izkušenj, kot so naprimer doživljanje lastnega zdravja ali pa uživanje v poeziji, plesu in kulturi nasploh.

Artha ne pomeni nujno, da imate veliko denarja v banki: materialno obilje lahko uživate, tudi če ne posedujete stvari ali denarja, pač pa če so vam na voljo.

Dharma označuje veliko stvari: od pravilnega odnosa do ljudi, s katerimi živite, pa do slave, vpliva in moči, do katerega lahko pridete s svojim poklicem.

Mokša kot duhovna osvoboditev ali razsvetljenje označuje stanje, v katerem uporabljamo svoj polni potencial, a v tem primeru se ta izraz nanaša tudi na same načine, da to stanje dosežemo.

Vse to bistveno bolje in vsebinsko ustrezneje opisuje beseda džjotiš kot beseda astrologija, a je kljub temu džjotiš po svoji metodologiji v največji meri astrologija. Proučuje namreč gibanje nebesnih teles in kako so povezana z življenjem na Zemlji. Njegova naloga je, da odkrije naravne in kozmične ritme, ki nas obkrožajo, ter da določi naš položaj znotraj njih – pravzaprav naš položaj v vesolju…

Več v knjigi Skrivnosti indijske astrologije, Adrian P. Kezele >>

 

Deli to s prijateljem