Kaj je meditacija

foto:bbc.com

Meditacija je duševna disciplina, ki nam pomaga zbuditi naše umske sposobnosti.

Z meditacijo urimo um, da se lahko oddaljimo od površinske ravni zavesti in se spustimo globlje vanjo.

Večino časa je naša pozornost nenehno usmerjena na misli o preteklosti in prihodnosti. Z meditacijo pa umirjamo naš um, usmerjeni smo v ta trenutek. Zato je meditacija tehnika, ki sprošča telo in duha, njeni učinki delujejo tako na zdravje kot na duha. Že dolgo je znano, da meditacija vpliva na psihofizično počutje človeka. Meditacija zmanjšuje stres in blaži fizično bolečino.

Meditacija je sestavni del mnogih religij in se izvaja že od antike.
Različne meditativne discipline obsegajo široko paleto duhovnih in psihofizičnih praks, od doseganja višjih stanj zavesti, do večje ustvarjalnosti in samozavesti.

Obstaja nešteto vrst meditacij, cilj vseh pa je umiriti in povezati um, srce in dušo s telesom, razrešiti različne težave, transformirati vzorce,….

Najbolj pogost položaj, ki se uporablja pri meditaciji je sede, položaj lotusa ali leže. Oči naj bi bile zaprte, v nekaterih šolah pa učijo, da so oči na pol zaprte in pogled usmerjen navzdol.

Ko se prvič odločite, da boste meditirali, bo vaša koncentracija verjetno slaba, motil vas bo vsak šum, mislili boste na več stvari,… Zato bo potrebno nekaj vaje, da boste pri meditaciji lahko uspešni.
S tem ko vadite meditacijo, bo vaš um vedno bolj in bolj miren in čutili boste vedno bolj čisto obliko veselja in sreče. Pravzaprav boste lahko ostali srečni cel čas, tudi v najbolj težkih življenjskih situacijah.

Smisel meditacije je v tem, da postane vaš um umirjen in tih. Če je naš um umirjen, ne bomo občutili vsakodnevnega stresa in tako, bomo lahko občutili pravo srečo in veselje. Če pa naš um ni umirjen, bom zelo težko občutili srečo, čeprav imamo najboljše pogoje za to.

Ko postane meditacija del vašega življenja, si ne zadajte prevelikih pričakovanj in nerealnih ciljev. Najdite način kako se sprostiti, kako umiriti svoje misli že čez dan, ne samo skozi meditacijo.

Meditacija se lahko zgodi kadarkoli. V vsakdanjem življenju na primer meditiramo pri različnih dejavnostih, ki jih opravljamo in so rutinske, kot so vrtnarjenje, sprehodi v naravi, ljubljenje, petje, kuhanje,….

Zapomnite si, ni napačnega načina kako doseči meditativno stanje.

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: