Kdaj je pravi trenutek za spremembe?

foto:desktopnexus.com

Življenje je niz izkušenj, tako dobrih kot slabih. Ko se znajdemo v določeni situaciji, se avtomatsko nanjo odzovemo, tako kot smo navajeni ali pa smo takšen odziv videli pri kom tretjem.

Glede na odziv, se kasneje pokaže, če je bilo naše ravnanje za nas koristno ali ne.

Vzorci in navade, ki nam v življenju škodujejo, se najlažje izženejo iz naše podzavesti s pomočjo prepoznav. Prepoznave o sebi so ključ do sprememb. Priložnosti za te ključne momente se nam dogajajo večkrat dnevno, le od nas je odvisno ali smo pri zavesti in smo sploh sposobni spremljati celotno dogajanje.

Ponavadi se nam slabe izkušnje v življenju ponavljajo, saj nas želijo naučiti kaj koristnega o nas samih. Če v dani situaciji reagiramo kot ponavadi, bo rezultat popolnoma isti, kot smo ga že navajeni. Če se v danem trenutku spomnimo tega, se lahko odločimo in reagiramo popolnoma drugače ter počakamo, kaj se zgodi.

Ego je tisti, ki ne mara sprememb. Če bi bilo po njegovo, bi bili omejeni v že preverjenih navadah, kar pa človeka zelo uspava.

Ker je človeška narava naravnana na spremembe in razvoj, prihaja zmeraj do trenj med egom in dušo. Ego bi spal, medtem ko bi duša raziskovala.

Človek, ki ima za seboj cel kup bolečih izkušenj, ogromno čustvene škode,  veliko lažje prisluhne svoji duši. Tak človek ima več možnosti, da svoje neprijetne izkušnje uporabi za preoblikovanje svojih vzorcev obnašanja. Od tukaj izhaja znani rek: »Vsako slabo je za nekaj dobro«.

Npr: če je bila oseba nagnjena  bežati iz razmerja, ko je le-to zaškripalo, je zagotovo občutila vrsto razočaranj, bolečine ter jeze s pridihom obupa. Včasih nismo več sposobni prebavljati takšnih poraznih občutkov, zato se zlomimo. V bistvu se zlomi le naš ego.

Ob zlomu, ki ga mnogi imenujejo tudi živčni zlom, se rodijo nove možnosti za postavitev novih temeljev.

Ob takšnih momentih lahko ta ista oseba spozna ogromno o sebi.

Ko se oseba spet poda na pot življenja in pridobivanja izkušenj, ima veliko možnosti, da bo ravnala drugače, kot je bila vajena. Iz preprostega razloga: če prejšnje ravnanje ni obrodilo pozitivnih sadov, ga nima smisla ponavljati. Če se poskusimo obnašati v danih trenutkih drugače, kot smo bili vajeni do sedaj, imamo večje možnosti, da se bo kaj spremenilo. Spremenilo na bolje!

Pretekle neprijetne izkušnje so še kako dobrodošle v našem življenju, saj nam dajo vpogled v to, do kakšnega rezultata pridemo z določenim ravnanjem.

Moč za spremembe se rodi v trenutku, ko prepoznamo, da smo z vedenjskimi vzorci kreirali svoj rezultat.

Če smo navajeni bežati, ko nam življenje da vetra, nas le prepiha in nimamo nič od tega. Če se v danem trenutku zavemo, da smo se v podobnih situacijah znašli že mnogokrat, lahko dokaj hitro spremenimo taktiko. Ko zapiha veter, počakamo! Ugotovimo, kam piha ta veter. Odpremo jadra in zajadramo: z novo energijo, z novimi vetrovi in z novo zavestjo.

Če ti življenje da vetra, se nauči jadrati!

O Lidija Muršek

Svetovanje za osebnostni razvoj. Soočanje z našimi čustvi, premagovanje izzivov in doseganje notranjega ravnovesja.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: