Naravna čistila za dom

Ste vedeli, da se lahko čiščenja doma lotimo na popolnoma naraven način, brez kemikalij? Učinek bo enak ali še boljši, pa še prihranili bomo pri dragih čistilih.Kemična čistila so sestavljena iz velikega števila strupenih sestavin, zato slabo vplivajo tako na okolje kot na človeka in žival. Povzročajo alergije, astmo, glavobol, težave z dihali in dražijo kožo.

Predstavljamo vam nekaj namigov za čistilna sredstva, ki jih iz naravnih sestavin lahko naredimo sami.

Od limone in kisa do banane in olivnega olja

Limona je najbolj uporabno sredstvo za čiščenje, saj je poleg svoje učinkovitosti tudi zelo prijetnega vonja. Z njo lahko očistimo mikrovalovno pečico in osvežimo desko za rezanje.
Z limoninim sokom odstranimo plesen iz oblačil in madeže od znoja. Če se je na pipah iz kroma pojavil vodni kamen, ga enostavno zdrgnemo s polovico limone, speremo in do suhega obrišemo z mehko krpo.

Za poliranje pohištva krpo namočimo v posebno mešanico, ki jo naredimo iz skodelice limoninega soka, žlice olivnega olja in žlice vode ter z njo spoliramo pohištvo. Učinek bo bleščeča in gladka površina.
Madeže na tapetah zdrgnemo s sredico belega kruha. Trdovratne madeže na tleh zdrgnemo s pralno sodo, manj trdovratne pa napademo z mešanico 4 litrov tople vode, v katero primešamo skodelico sode. Za sijaj dodamo še kanček limoninega soka.

Sodo uporabimo tudi kot belilo, na primer za fuge v kopalnici. Z njo lahko očistimo tudi wc, zamašene odtoke, hladilnik in mastne madeže v mikrovalovni pečici. Kot belilo za bombaž in lan lahko uporabimo tudi zgolj sončno svetlobo.

Za drgnjenje litoželeznih, emajliranih in keramičnih posod uporabimo grobo sol ali mivko. S soljo zloščimo tudi medenino in baker, preprečimo nastajanje ledu na oknih ter zadržimo mravlje zunaj hiše. Če sol zmešamo s kisom in nanesemo na krpo, bomo z njo uspešno očistili vse površine. Na koncu jih do suhega obrišemo z jelenovo kožo. Pri robovih na talnih ploščicah si pomagamo s staro zobno ščetko, ki jo prav tako pomočimo v kis za vlaganje. Ta je uporaben tudi za madeže od trde vode, ki se nabirajo na vratih prhe. Obrišemo jih s krpo, namočeno v kis, pustimo delovati pol ure in nato speremo z vodo. Tudi zamašeno pipo s prho namočimo v skledo s kisom za vlaganje in luknjice dodatno zdrgnemo z zobno ščetko. Kad očistimo z žličko pecilnega praška, osem žličk kisa in pol limone. Zdrgnemo in pustimo nekaj minut.

S kisom za vlaganje lahko nadomestimo mehčalec za perilo, dodamo pa ga tudi v posodico k prašku, ki ga zato uporabimo manj kot običajno. Zaradi kisa bo perilo bolj čisto in mehko. Za prijeten vonj mu dodamo nekaj kapljic eteričnega olja.

Steklo lahko očistimo z bukovim pepelom ali pa z mokrim časopisnim papirjem. Za čiščenje ekrana ali očal uporabimo krpo iz mikrofibre in malo vode.

Tudi čistila in loščila za čevlje so zelo strupena. Zato umazanijo in sol odstranimo s čevljev s krpo, nato pa jih zdrgnemo z notranjo stranjo bananinega olupka. Obrišemo s prtičkom in čevlje zloščimo z olivnim oljem ali vazelinom. Olivno olje bo usnjene čevlje ščitilo tudi pred izsušitvijo in pokanjem.

Naravno nad neprijetne vonjave

Če smo prepleskali stanovanje, se bo v prostorih še dolgo časa zadrževal vonj po barvi. Tega se lahko uspešno znebimo s čebulo, ki jo prerežemo na pol in pustimo na krožniku. Čebulo vsak dan zamenjamo, dokler vonj po barvi ne izgine.

V prostor namestimo posušena zelišča ali rože. Segrejemo vodo s cimetom ali klinčki in jo pustimo, da odišavi stanovanje. Klinčke, janež ali kardamom lahko prav tako namestimo v majhne posodice in damo k perilu, ki bo lepo dišal, pa tudi molji se ne bodo zadrževali v omarah. Proti moljem je še bolj učinkovita posušena sivka.

Če so v kopalnici neprijetne vonjave, se jih lotimo s plamenom. Vžigalico prižgemo in pustimo, da čim dlje gori. Plamen bo vonjave posrkal vase.
Če vas moti vonj katerega koli naravnega čistila, mu dodajte nekaj kapljic vašega najljubšega eteričnega olja. Priporočamo vonj pomaranče, rožmarina, cedre, sivke ali timijana.

Za duhovnost Nina Kokalj

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: