Joga

Pozdrav soncu – jogijska terapija 1.del

Pravila izvajanja jogijske terapije


Pravila jogijske prakse Surja Namaskar vodija jogija ali jogino po poti spoznavanja samega sebe v zlitje materialne in duhovne plati življenja.

 • Pred vadbo vsaj 2 – 3 ure ne jejte težkih obrokov hrane. Zjutraj raje popijte na tešče primerno količino mlačne vode, pojejte košček sadja in opravite potrebo pred samo vadbo. Če je le možno, vadite v času tik pred sončnim vzhodom ali zjutraj pred dnevnimi opravili! V času sončnega vzhoda je energijski učinek veliko močnejši kot tekom dneva. Lahko vadite tudi čez dan ali tik pred sončnim zahodom, vendar izberite primeren čas in kraj vadbe.
 • SURJA NAMASKAR vadite kot SADHANO oziroma duhovno prakso in ne samo telesno, čeprav je v začetku velik poudarek ravno na tem in ne toliko na duhovni praksi.
 • Pred vadbo SURJA NAMASKAR se primerno ogrejte z pripravljalnimi vajami za varno izvajanje sekvenc, katere bomo izvajali na dan vadbe! Pričnite vaditi z dobro usposobljenim učiteljem joge, da se naučite pravilnega izvajanja asan, kasneje pa dinamičnih vinjasa sekvenc, ko si sledijo asane druga za drugo s pomočjo vdiha in izdiha.
 • Sprva začnite postopoma s pozornostjo, da vzpostavite udobno, stabilno in čim bolj pravilno držo – asano v zadrževanju telesnega položaja s pomočjo sproščenega naravnega diha. Kasneje boste prešli na kratke vinjasa sekvence po stopnjah, zato že na začetku v prvi stopnji polagajte pozornost na lažje in sproščene prehode v sekvenci s pomočjo vdiha in izdiha. Ko boste obvladali vse 3 stopnje kratkih vinjasa sekvenc, šele na to preidite na vadbo celotne SURJA NAMASKAR vaje. Najprej obvladajte asane, nato vinjasa tehniko, in šele nato lahko vključujete druge variacije v SURJA NAMASKAR pod budnim očesom učitelja joge.
 • SURJA NAMASKAR je energetsko močna terapevtska tehnika hatha joge, zato jo je potrebno izvajati čim bolj sproščeno s pozornostjo na prisoten dih pri polnem zavedanju fizičnega telesa in energijskih tokov, ki se stimulirajo z vzpostavitvijo posameznih telesnih položajev ali asan. Postopoma z vadbo boste osvojili dinamično tehniko povezovanja asan z vdihom in izdihom ali v jogijskem jeziku poznano tehniko VINJASA KRAMA. Duhovni aspekt SURJA NAMASKAR vključujemo šele, ko zares dobro obvladamo fizični in pranski aspekt izvajanja te tehnike. Šele takrat smo pripravljeni, da poglobimo prakso z vključevanjem duhovnih elementov kot so čakre, mantre, afirmacije itd. Poskrbite, da vas skozi celotno prakso vodi dobro usposobljen učitelj joge.
 • Nikar ne vadite do točke izčrpanosti. Zavedajte se fizične kondicije, meja zmogljivosti in se vedno izogibajte pretiranemu naporu. Bolečina in neprijetni simptomi pretiravanja v izvajanju zaporednih ciklusov so nezaželeni v hatha jogi, kajti SURJA NAMASKAR je terapevtska tehnika in ne tekmovanje z lastnim telesom.
 • Na začetku pričnete s počasnim izvajanjem posameznih asan, nato, ko obvladate asane in vinjasa kratke sekvence, preidite na izvajanje celotne slike, največ 2 do 3 cikluse. Dobra vsakodnevna praksa je počasno izvajanje 6 ciklusov v vinjasa tehniki usklajevanja giba z dihom.
 • Različne tehnike Surja Namaskar lahko razdelimo na 5 skupin, in sicer:
 1. Spremenjeni vzorci gibanja
 2. Uporaba udžaji pranajame
 3. Različni ritmi pranajame (vdih in izdih enakomerna, izdih daljši od vdiha, zadrževanje diha po vdihu ali po izdihu)
 4. Uporaba drišti tehnike (usmerjen pogled in zavedanje energijskih centrov – čaker)
 5. Uporaba manter za čakre
 • Po zaključku SURJA NAMASKAR si vedno privoščite kratek počitek v sprostilnem položaju na hrbtu ali na trebuhu (umiritev diha, revitalizacija telesa, itd.).
 • Prisluhnite navznoter z introspekcijo trenutnega stanja telesa, uma in duha. SURJA NAMSKAR lahko približamo umu z globoko mislijo Paramahansa Yoganande:
 • Ves ocean radosti se vali pod majhnim valom tvoje zavesti.«

Avtor: Bernard Cvetko, učitelj joge
Spanda joga samospoznavanja

foto: Freedigitalphotos

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !