Meditacija

Samozdravljenje z meditacijo

Meditacija je številnim ljudem razodela, da je preobrazba možna ne glede na sistem prepričanj, ki morda omejujejo preobrazbeni potencial. Skrivnost meditacije tiči v razumevanju, da je osvetljevanje največjih zmogljivosti in spreminjanje v najboljšo in najbolj veličastno različico sebe stvarna možnost. In ne samo to! Kot potrjujejo tudi različne raziskave, z lastnim tvornim in edinstvenim procesom samoudejanjanja neposredno vplivamo na svet in na spremembe v njem.

Z vami bom podelil preprosto orodje, ki vam bo morda koristilo pri udejanjanju preobrazbe.

UM, NADVSE MOČNO ORODJE

Nedvomno lahko pozabljeni potencial najbolje odklenemo, če stopimo skupaj. Skupna srečanja in oblikovanje skupnosti niso pomembna zgolj zaradi druženja in oblikovanja družbe, temveč predvsem zato, ker pospešijo naš proces postajanja najbolj veličastne različice SEBE. Ko z družinskimi člani, prijatelji, sodelavci razpravljamo o novih glediščih, tvorimo skupni jezik in varno okolje, v katerem lahko skupaj rastemo.

Številna nova in vznemirljiva znanstvena dognanja na področju nevroznanosti razkrivajo, kako močno učinkuje meditacija. Prav zato se vam zahvaljujem, da boste svojim prijateljem in kolegom posredovali pričujoče informacije, da bomo skupaj spreminjali svet s postopnim preseganjem starih, omejujočih paradigem in z ustvarjanjem novih.

Nedavna odkritja znanosti o možganih so pokazala, da misli dejansko spreminjajo povezave v naših možganih. Že ena sama beseda lahko vpliva na to, kako dojemamo dogodek ali situacijo, že ena sama beseda lahko spremeni delovanje možganov in tako vpliva na naše odzive in čustvovanje.

Um je nadvse močno orodje. Z njim lahko marsikaj premagamo, tudi fizične omejitve. O tem pričajo najnovejša znanstvena spoznanja raziskav zavesti.

Mistiki so trdili, da vse snovno najprej obstaja v umu, da um vse vodi in vse ustvari. Obstajajo številni načini, s pomočjo katerih lahko moč uma uporabimo, da bi podprli zdravljenje telesa. Po skoraj štiridesetih letih raziskovanja zavesti si drznem z gotovostjo trditi, da sodi meditacija med najmočnejše načine, še posebej, če jo pravilno izvajamo.

Podzavestni um, do katerega dostopamo s pomočjo praks, kot je meditacija, ne loči med stvarnostjo in domišljijo, zato se lahko – teoretično gledano – zlahka, z uporabo skorajda česarkoli, začnemo zavedati svojega potenciala.

Številni športniki učinkovito uporabljajo prakso meditacije, da bi uglasili in izboljšali svoje športne uspehe. Pomembno je ponavljati in utrjevati, imeti potrebno znanje in vzpostaviti pozitiven sistem prepričanj. S ponavljanjem in vztrajnostjo bi se lahko (tako kot poudarjajo najnovejše raziskave) pozdravili od negativnih, čustvenih in omejujočih misli, pozdravili pa bi se lahko tudi številnih tegob, ki jih zaradi kroničnosti sodobnih bolezni medicina težko naslovi.

SAMOUSTVARJANJE DOBREGA POČUTJA

Največja prepreka za večino ljudi so seveda prepričanja. Težko namreč verjamemo, da bi lahko nekaj tako znotraj našega dosega privedlo do takšne preobrazbe in doseglo tako globok učinek. Težko namreč verjamemo, da imamo moč izpeljati spremembe, ki presegajo domet sodobne medicine in močnih zdravil.
Vsako čustvo, vsako občutje, vsaka izkušnja je shranjena v našem neverjetnem podzavestnem umu. Nekateri pravijo, da je tako shranjena tudi v telesu. Če so to reference, katerih osnovna zgradba nam škoduje, bo to neposredno vplivalo na notranje ravnovesje telesa, ki ga mistiki poimenujejo energija, či, prana ipd.
Če ne razumemo zgradbe in pretoka umske energije oziroma če ne ostajamo umsko zdravi tako, da se očistimo čustvenih ruševin in ostankov oziroma vsega, kar ovira pretok energije, se strupene, toksične plasti še naprej oblikujejo ter druga drugo utrjujejo, kar ne nazadnje privede do kronične bolezni in depresije.

Vprašanje torej je, ali je resnično možno premagati fizične omejitve le z uporabo moči meditacije, s katero preobražamo svoja prepričanja. Tako sodobna psihologija kot sodobna medicina prepoznavata povezavo med umom in telesom. Ali je ta dovolj močna, da bi se lahko pozdravili?

Znanstveno je dokazano, da so naši možgani zmožni ustvariti dobro počutje, saj se v njih izločajo močne kemične snovi, ki jim pravimo endorfini. To so naravni opiati, ki nam dajejo občutek sreče in zadovoljstva.
Tako endorfini kot tudi druge močne kemične snovi, ki jih telo izloča v naravnem stanju ravnovesja, so bili podrobno raziskani. Raziskave so se posvečale tudi zmožnosti opisanih kemičnih snovi pri zdravljenju telesa in ponovnem vzpostavljanju ravnovesja v njem ter o posledičnem odpravljanju številnih bolezni. Pogosto takšne spontane ozdravitve opisujemo kot čudežne ali nerazložljive, pa vendar zgodovina meditacije pokaže, da so takšne ozdravitve precej običajne.

SAMOPREDSTAVLJANJE ZDRAVEGA TELESA

V svojem bistvu je meditacija naravno sredstvo za lajšanje bolečin in zdravljenje. Morda se lahko celo izkaže, da je učinkovitejša od zdravil, ki bi jih kupili.
Z meditacijo lajšamo tako stres kot bolečino. Meditacija učinkovito pomaga pri oblikovanju parasimpatičnega sprostitvenega odziva, nadvse učinkovito pa tudi ustvari ravnovesje med telesom, umom in čustvi, in sicer do takšne mere, ko lahko spodbuja ustvarjalnost in inovativnost. Meditacija namreč vzpostavlja nove povezave v možganih, kar vpliva na delovanje telesa.

Pri meditaciji se izločajo tako učinkoviti endorfini kot tudi druge močne in zdravilne kemične snovi. Zaradi njih ne postajamo le vse srečnejši, z njihovo pomočjo (kot lahko potrdim tudi na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj) lahko učinkovito pozdravimo svoje telo in preprečujemo morebitna neravnovesja v prihodnosti. Če ste torej nagnjeni k nekemu genetsko pogojenemu obolenju, kot so na primer težave s srcem ali prebavne težave, si boste morda prav z dvajsetimi minutami meditacije dnevno naredili veliko uslugo, saj je to naravna in povsem brezplačna oblika preventivne nege. Meditacija namreč aktivira del možganov, ki skrbi za avtonomni živčni sistem, ki nadzira telesne funkcije, kot sta krvni tlak in prebava.

Gre torej za funkcije, na katere vpliva stres. Prav zato se lahko s časom, ki si ga vzamemo, da bi navedene funkcije uravnavali, po naravni poti obranimo bolezni, povezanih s stresom, kot so srčne bolezni, prebavne težave in številna druga kronična obolenja.

Meditacijo pa lahko popeljemo še korak naprej. Tako lahko vizualiziramo zdrava pljuča in zdrava tkiva. Lahko si tudi predstavljamo bitjeca, ki počasi jedo našo bolezen in tako pomagajo našemu imunskemu sistemu, da se pozdravi.

Možgani so nadvse učinkovit sistem, ki je povezan z vsako celico v telesu. Kakšne so te povezave, šele odkrivamo. Najbolj si lahko pomagamo do zdravja, če v podzavestnem umu prevladujejo pozitivne misli. Pomembno je tudi, da z vsakim delčkom svojega bitja verjamemo, da se lahko pozdravimo. Ko to verjamemo, nas meditacija pelje po poti k optimalnemu zdravju, odličnemu počutju in sreči.

Z ljubečo naklonjenostjo,
Tony

Prevedla: Ksenija Malia Leban za www.karmaplus.net

Tagi
Pokaži več

Tony Samara

Duhovni učitelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !