Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Taijiquan – starodavna oblika vadbe

foto:pixabay.com
Oglas

Taijiquan je starodavna oblika vadbe. Nekateri navajajo, da je star okoli 400 let, drugi menijo, da je še veliko starejši, celo več kot 2000 let. Vsekakor so v Taijiquanu vidni vplivi učenj taoistov, budistov, konfucinistov, posebej učenja Menciusa (372 – 289 pr.n.št), četudi se o izvornosti Taijiquana v zapisih velikokrat omenja čas dinastije Sung (960-1279) in povezava z “nesmrtnim” taoističnim menihom Zhang Sanfengom (10.stol?-12.stol?). Od pisanih virov pa je največkrat kot izvor navajan “Epitaf Wang Zhengnana”(1669), ki ga je sestavil Huang Zongxi (1610-1695), in ki Taijiquan omenja kot borilno veščino.Vsekakor je še veliko “neznanega” v zgodovini Taijiquana, ker je obstoječih izvornih pismenih virov zelo malo. In sploh je težko opredeliti izvornost, saj se je tisočletja večino znanja predajalo po ustni tradiciji, direktno od učitelja na učenca. In vsak učitelj je v času podajanja znanja imel možnost popravljanj in dodajanj glede na lastne sposobnosti in glede na učenčeve sposobnosti. Pri tem je potrebno upoštevati tudi pisarjeve “nejasne zapise” in v zadnjih 100 letih “nerodne” prevode iz kitajščine v druge jezike.Tisti, ki izvornost Taijiquana vežejo na Zhang Sanfeng-a, postavljajo izvor Taijiquana na Wudang planine, ki so vsekakor vezane na šaolinske borilne veščine. Vendar so Taijiquan stoletja gojili in razvijali tudi v drugih predelih “širše” Kitajske. Danes se Taijiquan poučuje in vadi vsepovsod po svetu. V zadnjih 20 letih se ga vadi tudi izven skupnosti, društev, po bolnicah, po šolah, zavodih … kot prijetno in učinkovito gibanje za ohranjanje zdravja, kot učinkovita podporna tehnika rekonvalescence, kot meditacija v gibanju in kot borilna veščina.Danes na svetu obstaja več sto slogov Taijiquana (Tai chi chuan, Tai či). In vsak začetnik se upravičeno vpraša, kakšen slog bo njemu najbolj ustrezal? In vsakdo si želi najboljšega ali najbolj izvornega.

Mogoče te zanima  Numerološka napoved 2. – 8. 8. 2021: Čas hitrejšega manifestiranja
Vsi slogi Taijiquana so dobri. Vsakdo od nas si mora najti sebi primernega, ker noben slog ni “univerzalen” oziroma primeren za vsakogar ali kot podpora vsem našim tegobam.

Najpogosteje se po svetu omenja in poučuje 5 slogov taijiquana in njihovih oblik:

– Chen Tai Chi Chuan od mojstra Chen Wangting – Yang Tai Chi Chuan od mojstra Yang Lu-ch’an – Sun Tai Chi Chuan od mojstra Sun Lu-t’ang – Wu Hao Tai Chi Chuan od mojstra Wu Yu-hsiang – Wu Tai Chi Chuan od mojstrov Wu Ch’uan-yü in Wu Chien-ch’uanTaijiquan se uvršča med tako imenovane “notranje” sloge kitajskih borilnih veščin za katere je značilen in pomemben razvoj notranje energije Qi s pomočjo specialnih energijskih vaj, ki jih danes poznamo kot Qigong.Tako velja, da kvalitetenega Taijiquana ni brez sistematičnega treninga Qigonga, ki je matična veščina in ključna za učinkovitost vseh notranjih slogov.
Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

Aktivnosti potekajo čez celo leto. Vsak mesec se naučimo nekaj novega. Vedno se lahko priključite.
No Tab Selected

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Prižgi zlato žensko v sebi

Prižgi zlato žensko v sebi

Numerološka napoved 2. 8. 2021

Numerološka napoved 2. 8. 2021

Numerološka napoved za Avgust 2021: Čas je za korak naprej

Numerološka napoved za Avgust 2021: Čas je za korak naprej

Numerološka napoved 1. 8. 2021

Numerološka napoved 1. 8. 2021

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem