četrtek, 19 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Vloga starih staršev

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Dandanes se je jedrna družina zožila na starša in otroke, mnogi novopečeni starši nimajo v bližini podpore njihovih staršev, se pravi starih staršev, mi na primorskem jim rečemo none in nonoti. Včasih je cela skupnost in razširjena družina skrbela za otroke, v vasi so živeli strici in tete, pa v isti hiši stari starši, pa še katera ožja žlahta in so skrbeli in vzgajali mularijo. Danes se je to spremenilo, tudi na podeželju se je v veliki meri razgradilo takšno sobivanje širše družine, seveda pa je v mestih to že stalnica.

Torej se je v nekaj generacijah družbena vloga starih staršev krepko spremenila, saj mnogi še vedno aktivno delajo in so zaposleni ter ne morejo skrbeti za vnuke. Mladi starši se skušajo znajti kakor vejo in znajo, tudi z najemanjem varušk ali s prošnjami k drugim svojcem, če želita iti zvečer kam ven in se posvetiti zgolj eden drugemu, da nista zgolj starša temveč da občutita, da sta še vedno en moški in ena ženska, ki sta si pomembna.

Stari starši so izjemno pomembni, pa ne zgolj za občasno varstvo vnukov temveč po mojem mnenju tudi zato, da prenašajo na otroke svojo modrost in izkušnje, da z vnuki debatirajo o različnih stvareh, ki jih zagotovo drugače vidijo in obravnavajo kot otrokovi starši.

Babice in dedki ste odlični v tem, da vnuke tudi razvajate in jim dajete potuho, ko jih zagovarjate pred lastniki otroki, ki imajo pogosto drugačen režim doma, kot pa vi, ki niste primarno vzgojitelji. Pri tem vseeno polagam na srce babicam in dedkom, da se s svojimi otroki, torej starši vaših vnukov domenite, kako naj bi potekalo na primer prehranjevanje, torej kakšna hrana, kako pripravljena, ali se otrokom daje sladkarije ali ne, ali smejo jesti določene obroke ali ne in se prosim dajte čim bolj držati tega, kar vam naročijo vnukovi starši, ker si boste s tem ‘prišparali’ njihovo nezadovoljstvo, nerganje in v najslabšem primeru vam lahko odtegnejo otroke, češ da jih kvarite z neprimerno hrano. Verjemite mi, da to zelo pogosto poslušam od mojih parov, ko se hudujejo nad lastnimi starši, kako razvajajo in podkupujejo otroke s ‘cukri’ vseh vrst, četudi tega starši ne želijo.

Pomembni so dogovori med vami, starimi starši in vašimi odraslimi otroki, ki imajo lastne vzgojne vizije, ki se po vsej verjetnosti ne sovpadajo z vašimi, ki so iz prejšnjih časov, kar je meni čisto v redu, verjetno pa je to vašim otrokom preveč starinsko. Pa nič zato, ponovno poudarjam pomen dialoga in spoštovanja dogovorjenih pravil, ki naj veljajo pri obeh generacijah, torej doma in pri starih starših zato, da je prehod iz enega doma v drugega čim manj različen in da ni potrebno staršem nekaj dni, da otroke spomnijo, da doma veljajo določena pravila, kar so otroci pozabili, ker jim je na primer pri starih starših bilo vse dovoljeno.

Pa še nekaj bi rada poudarila, kar tudi pogosto poslušam v Svetovalnici od mojih parov. Nekateri stari starši, predvsem babice, si nekako kar prilastijo vnuka, želijo da je po njeno, da veljajo njena vzgojna pravila, ne sprejema in ignorira prošnje otrokovih staršev, da naj ravna drugače, kot si je sama zamislila pa je to bob ob steno. En par se je v takšnem primeru težkega srca odločil, da zelo omeji stike otroka s posesivno babico, ker so se učinki neprimernih vzgojnih načinov že začeli poznati na otroku. Da ne pride do tega, bodite strpni, oboji, torej obe generaciji in se z otroki ukvarjate v čim večjem možnem dogovoru, ker bodo tako otroci imeli enovito okolje za razvoj, ki jih bo podpiral, ne pa da se bodo počutili krive za to, da se njihovi starši zaradi njih ne razumejo s starimi starši.

Tudi, ko se starši razidejo, naj stari starši po obeh ločenih partnerjih ostanejo v podporo vnukom. Četudi jim je osebno hudo, da so se njihovi otroci ločili, naj tega ne izpostavljajo pred vnuki temveč naj jim nudijo varno oporo in ljubezen.

Hvala moji mami, očetu in bivši tašči za vso neskončno ljubezen in podporo, ki jo nudijo njihovi vnukinji, torej moji mladi dami.

V branje priporočam tudi knjigo Iskreno o družinskih odnosih >>

Avatar of Melita Kuhar
Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
follow me
No Tab Selected
No Tab Selected

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
Naloži Več
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij