Zakaj Kitajke ne poznajo težav menopavze?

Zakaj Kitajke ne poznajo težav menopavze?

Številne Kitajke sploh ne poznajo težav, kot so vročinski valovi, upad libida, suhost nožnice, močno utripanje srca… Če zahodna medicina te težave vidi predvsem kot posledico hormonskega primanjkljaja in jih zato rešuje z nadomestno hormonsko terapijo, ima tradicionalna kitajska medicina (TKM) na nastanek menopavze drugačen pogled, zaradi česar te težave tudi drugače rešuje. Če se ravnamo po modrostih kitajske medicine, lahko izzvenijo tudi težave z menopavzo …

Sedem ciklov v življenju ženske

V tradicionalni kitajski medicini in tudi v splošnem prepričanju Kitajcev velja, da je življenjski cikel ženske sestavljen iz obdobij, ki trajajo po sedem let: pri sedmih letih deklica dobi prve stalne zobke, pri približno štirinajstih letih dobi prvo menstruacijo, pri enaindvajsetih je njeno telo pripravljeno za materinstvo. Že v starodavnih kitajskih besedilih je najti omembe sedemletnih ciklov, pri čemer se plodno obdobje konča pri sedmem ciklu – pri 49. letu, ko nastopi obdobje menopavze.

Ledvice – naša energijska DNK

Nastop te življenjske faze je po TKM povezan z delovanjem ledvic. V nasprotju z zahodno šolsko medicino ima po TKM vsak organ določeno fiziološko in energetsko vlogo, poleg tega pa uravnava delovanje drugih tkiv in organov. Tako so ledvice odgovorne za rast, razvoj, reprodukcijo in za vse “vodne poti” oziroma za čiščenje telesa. Obenem vplivajo na druga tkiva in organe: odgovorna so za močne kosti in zobe, dober sluh, lase in možgane. S staranjem postopno izčrpavamo ledvično esenco – življenjsko energijo tega organa, kar ima za posledico menopavzo. Ko je ledvična esenca povsem izčrpana, umremo. Upad ledvične energije je hkraten z nastopom starosti ter z upadanjem moči organov, ki jih nadzirajo ledvice. Pri moških je ledvični ciklus malce daljši: njihova energija se namreč spreminja na osem let, zato tudi pozneje stopijo v starost – pri 56. letih.

Vsakdo ima svojo zalogo ledvične energije

Vsakdo se rodi z določeno zalogo ledvične energije, ta pa je odvisna od naše genske zasnove. Zaloga ledvične energije določa tudi naš razvoj. Ta je povezan z življenjskim slogom staršev pred našim rojstvom in življenjskim slogom matere med nosečnostjo. Za zdrav življenjski slog storimo največ z rednimi toplimi obroki, sestavljenimi iz mešanih živil, dovolj počitka in dejavnosti ter z zaščito pred vremenskimi vplivi (veter, mraz, vročina, vlaga, suša), ki vdirajo v telo in lahko povzročijo številne bolezni. Pri tem ne smemo zanemariti tudi izogibanje stresu in uravnovešenega čustvenega delovanja. Lahko bi dejali, da je v ledvicah zapisana naša energijska DNK.

Naj razkrijemo še, da se kitajski pari leto dni duševno in fizično pripravljajo na otroka. Še preden se odločijo za spočetje, ne kadijo in ne pijejo alkohola. Nosečnica pa ves čas skrbi, da je umirjena in zadovoljna, saj se zaveda, da je od njenega duševnega in čustvenega ravnovesja odvisen tudi razvoj ploda.

Zakaj nastopijo vročinski valovi, palpitacije, suhost nožnice?

V času sedmega cikla pride do postopnega izčrpavanja ledvične esence, kar vodi v oslabelost srca, vranice in jeter ter porušenje ravnovesja med energijama jin in jang. Za meno je značilen primanjkljaj jin energije. Temu samodejno sledi presežek energije jang, saj se med njima vedno vzpostavlja ravnovesje: ko je enega premalo, je drugega preveč – in nastopi bolezen.

Velja tudi nasprotno. Jin je hladna energija, ki jo predstavljata vlaga in voda. Če je energije jin premalo, se razplamti njeno nasprotje – energija jang, ki predstavlja ogenj. To je ozadje vročinskih valov. S preobiljem energije jang sta povezani tudi nespečnost in nočno znojenje, ki sta tudi pogosta simptoma v času menopavze. Noč je namreč čas, ki mu vlada jin, zato nas lahko presežek energije jang v tem delu 24-urnega cikla vrže iz tira. Energija jang je po naravi aktivna, zato njen presežek vpliva na delovanje srca in v menopavzi povzroča palpitacije – razbijanje in neritmično utripanje srca. Na drugi strani ognjena energija jang izsušuje, zato njen presežek povzroči suho kožo, gube in suhost nožnice.

Upočasnjena presnova, upad libida, hladne okončine …

Seveda se je treba zavedati, da lahko pri nekaterih ženskah v obdobju menopavze pride do obratne situacije – do presežka energije jin in pomanjkanja energije jang. To se kaže kot upočasnjena presnova, povečanje telesne teže in zastajanje tekočin v tkivih. Zaradi preveč vlage v telesu in zasluzenosti tkiv pride do splošne utrujenosti, upada libida, slabšega krvnega pretoka (mrzle okončine), telo tudi slabše vsrkava hranilne snovi iz hrane, kar dodatno znižuje energijsko raven in povečuje šibkost krvi.

Čeprav je obdobje menopavze povezano s številnimi nevšečnostmi, kitajska medicina pozna številne prijeme, ki v telesu znova vzpostavijo naravno ravnovesje. Poleg akupunkture in zeliščne terapije je izjemnega pomena prehrana, saj prehrana velja za zdravilo, ki ga jemljemo vsaj trikrat na dan. Vsako živilo ima določene lastnosti in lahko telo hladi (na primer meta) ali ogreje (ingver), poleg tega lahko krepi energijo jin ali jang ter posamezne organe. Zato je vsakodnevna prehranska terapija osnova dobrega zdravja in dolgega življenja.

Odsvetovana in priporočena živila

In kaj še priporoča kitajska medicina za bolj uravnovešeno obdobje menopavze? Izogibanje kajenju, alkoholu, kavi, pikantni in pekoči hrani, sladkorju, mastni hrani in rdečemu mesu. Vsa našteta živila imajo namreč jang lastnosti, zato telo preveč ogrejejo, ga izsušijo in še okrepijo simptome menopavze. Koristne so banane, fige, puranje meso, tofu, brstični ohrovt, brokoli in druga jin hrana. Za ženske s primanjkljajem energije jin so odlična izbira tudi lahko prebavljive juhe in enolončnice ter obilo kuhane zelenjave. Kitajke se zavedajo, da prehrana deluje tako preventivno kot kurativno, zato s prehransko terapijo začnejo že veliko prej, tako rekoč takoj po rojstvu.

Ker zahodna kultura šele spoznava načela prehranjevanja po letnih časih in življenjskih obdobjih, je pametno obiskati zdravnika kitajske medicine, ki lahko sestavi natančen načrt prehranjevanja glede na konstitucijski tip (ali smo bolj vroče narave ali bolj hladni, kateri organi imajo presežek ali primanjkljaj energije…) in načrt za terapijo z zelišči. Po potrebi bo uporabil tudi akupunkturo, refleksoterapijo ušes …

Mnoge Kitajke ne poznajo menopavze!

Kaj še lahko storijo ženske v menopavzi? Na prvem mestu je sprememba življenjskega sloga. Različni življenjski slogi namreč zahtevajo različne količine energije. Stresno in prezaposleno življenje zahteva velike količine energije, kar vodi v prezgodnje staranje. Na drugem mestu so čustva, ki morajo biti v ravnovesju. Jezi in skrbem se je treba izogibati v širokem loku, saj hitro črpajo energijo. Za kakovostno in dolgo življenje je pomembno tudi redno gibanje. Toda velja opozoriti: ljudje, ki se veliko znojijo in tisti s šibko krvjo naj se izogibajo športom, pri katerih se veliko znojimo, saj znojenje dodatno oslabi kri, šibka kri pa povzroča težave s srcem in nespečnost. Na prvi pogled se to zdijo zelo preprosti nasveti, toda Kitajke po teh načelih živijo že tisočletja. Zato so lahko tudi po petdesetem letu še vedno vitalne in mladostne ter imajo milejše simptome menopavze, mnoge pa jih sploh poznajo.

Živila z lastnostmi jin: banane, grenivke, limone, limete, melone, kumare, raki, morske školjke, sladkovodne školjke, zelena solata, jogurt, proso, ječmen, ajda, gobe, pšenica, brokoli, endivija, špinača, hruška, kivi, jabolka, jagode, pomaranče, mandarine, mango, avokado, račja jajca, kunčje meso, sezamovo olje, sojina omaka, zeleni čaj, pivo.

Živila z lastnostmi jang: oves, pira, buča, čebula, por, sladka paprika, granatna jabolka, breskve, češnje, maline, kostanj, dateljni, orehi, pinjole, jastog, piščanec, puran, divjačina, svinjska jetra, kozje meso, govedina, ovčetina, kozje mleko, kumina, koromač, rožmarin, janež, kava, kis, vino, jasmin, črni poper, cimet, čili, gorčično seme, ingver, česen.

Avtor: Maša Maruša Cvelbar
Vir: www.viva.si

Deli to s prijateljem