Ajurvedski recept: Solata iz sladkega krompirja z ohrovtom in ingverjem

Ajurvedski recept: Solata iz sladkega krompirja z ohrovtom in ingverjem

Jed je primerna, ko želite očistiti jetra in kri na primer po stresnem delu, po dolgi noči, če ste se prekršili s težko hrano ali pijačo.

Ohrovt uvrščamo med super živila, saj ima izredno bogato vsebnost hranilnih in čistilnih snovi, poleg tega pa je zelo nizkokalorično živilo. Spada v rod kapusnic in ga najdemo na tržišču celo leto. V jesenskem in zimskem obdobju je bolj mehak. Kljub grenkemu okusu postane na jesen bolj sladek, kar pripomore k lažji prebavi. Grenak okus bo uravnovesil Kapha dosho. Hladen učinek ohrovta pa pomaga uravnovestiti tudi Pitta dosho.

Prebavi pomaga tudi ingver, saj jo pospeši in deluje protivnetno. Pomaga, da zgorijo toksini, ki jih sestavine ohrovta porinejo iz krvi in jeter v prebavni trakt, in se izločijo iz telesa. Ingver tudi stabilizira hladen učinek ohrovta, kar blagodejno vpliva na Vata dosho.
Sladek krompir je med vsemi krompirji najlažji za prebavo. Kljub temu, da je sladek, stabilizira raven krvnega sladkorja. Vsebuje vlaknine, ki pomagajo debelemu črevesu, da izloči ostanke.
Začimbe pomagajo prebavi in uravnovesijo vse tri doshe.

SESTAVINE
Žlica nasekljanega ingverja
Žlica prečiščenega masla (ghee)
Ščep mlete rimske kumine
Ščep mletega koriandra
Ščep mlete kurkume
½ kg ohrovta
2 sladka krompirja
Ščep himalajske soli
Žlička pinij
Žlička sončničnih semen
Žlica brusnic
PRIPRAVA
Krompir nareži na kolesca. Do mehkega ga skuhaj v slani vodi.
V posodo daj ghee in nekaj sekund na njem prepraži vse mlete začimbe in nasekljan ingver. Dodaj narezan ohrovt in ga popeci skupaj z začimbami nekaj sekund. Posoli, da se ohrovt še bolj zmehča. Pokrij in pusti, da se duši nekaj minut. Dodaj kuhan sladek krompir in premešaj.
Na koncu dodate še nekaj pinij in sončničnih semen in okrasite z brusnicami.
DOBER TEK!
Deli to s prijateljem