Išči
Generic filters
ali imamo skrite mozgane
foto:pixabay.com

Ali imamo skrite možgane v črevesju?

Spremljaj objave: Društvo Taoin
X

Spremljaj objave: Društvo Taoin

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
So vam pred pomembnim nastopom že kdaj zaplesali metuljčki v trebuhu? Ali pa smo imeli pred neizbežnim razgovorom za službo krče v črevesju, drisko ali zaprtje? Zakaj antidepresivi, ki bi naj učinkovali na možgane, povzročajo slabosti tudi v trebuhu?

Spodnji možgani

V zadnjih letih tudi znanost potrjuje razumevanje starodavnih taoistov, da inteligenca ne prebiva samo med ušesi. Starodavni taoisti so skozi notranje opazovanje ugotovili, da tudi v centru našega telesa, v črevesju ali – kot pravijo taoisti – v „spodnjem tan tienu“ domujejo možgani.Znanstveniki so dokazali, da v prebavnem traktu, še posebej v črevesju obstaja 100 milijonov nevronov – več kot jih je v hrbtenjači! Locirani so v dveh slojih črevesnega tkiva: myenteric plexus in submucosal plexus.
“Skriti možgani v črevesju” lahko sprejemajo in pošiljajo impulze, pomnijo dogodke in se odzivajo na čustva. Spodnji možgani dejansko oskrbujejo zgornje možgane z osnovno orientacijo, podatki in sporočili, da jih slednji lahko nadalje obdelajo. Zato je njihovo brezhibno delovanje nujno za dobro delovanje zgornjih možganov. Spodnji možgani pa lahko opravljajo vsa vsakodnevna opravila enako dobro kot zgornji možgani, le da porabljajo mnogo manj energije kot zgornji. Kadar opravljamo rutinska opravila, na primer brezskrbno pomivamo posodo ali kosimo travo, uporabljamo spodnje možgane.

ZAKAJ DRUGIH MOŽGANOV NE ZAZNAMO?

Pri vsakodnevnem delovanju večina najpogosteje uporablja zgornje možgane in čutila. Na to nas je navadila potrošniška narava današnje družbe in tudi šolski sistem. Večina institucij danes uči uporabljati samo zgornji um. Šole nas že od malega vzgajajo, da moramo razmišljati vsaj osem ur dnevno. Razlog, da večina od nas ne izkoristi celotni potencial svojih možganov, leži prav v šolskih klopeh, kjer smo se več let osredotočali zgolj na razvijanje uma, ob tem pa v večini pozabili na občutenje telesa, da ne govorimo o duhovnem delu. V intelektualne namene (razmišljanje, razglabljanje, planiranje, ocenjevanje …) zgornji možgani porabljajo kar 80% dnevnega energetskega zalogaja. Zgornji možgani porabljajo ogromno energije, ki je namenjen tudi ostalim življenjsko pomembnim organom. Zgornji možgani lahko aktivirajo skrbi in razne dvome ter posledično tudi čustva, kar spet telo prikrajša za energijo. Spodnji možgani kakor tudi ostali notranji organi tako na račun zgornjih možganov ne dobijo zadovoljivega deleža življenjske energije in jih zato tudi težje občutimo in zaznamo.Taoistična praksa je v celoti zgrajena na umetnosti zaznavanja in občutenja, kot primarni obliki kognicije, ki prednjači vse ostale oblike. Živčni sistem je tisti, ki nam omogoča občutenje in zaznavanje lastnega telesa. Narava našega uma je usmerjanje in vodenje energije – chi, toda če ne čutimo in zaznavamo našega telesa in lastne energije, potem tudi um nima ničesar, kar bi lahko usmerjal in vodil. Da bi lahko občutili in zaznavali, mora biti naš živčni sistem v sproščenem stanju. Kadar smo pod stresom in napeti, naša sposobnost občutenja in zaznavanja različnih procesov v telesu upade. Ko nameravamo kaj početi ali ko smo pod pritiskom, se nismo pripravljeni osredotočiti navznoter in se sproščeno smehljati v organe, živčevje … Raje se »ločimo od telesa«. Ker nismo povezani s samim seboj, je logična posledica, da smo zmedeni, zbegani in vznemirjeni. Čutimo notranjo razdrobljenost, vendar ne razumemo (ali ne želimo razumeti), zakaj se to dogaja.

Ali imajo spodnji možgani spomin?

Spodnji možgani imajo spomin, čeprav je bolj čustvene in izkustvene narave. Vsi poznamo “metuljčke” v trebuhu, ki niso nič drugega kot spomin spodnjih možganov, ki se odziva na določeno situacijo. Spodnji možgani si lahko zapomnijo občutek, ki se je pojavil v določeni situaciji, in zato v podobnih situacijah odreagirajo z istim občutkom.Na primer, če smo enkrat doživeli strah ali tremo pri pomembnem razgovoru, so si spodnji možgani ta občutek zapomnili. Zato bodo vedno, kadar bomo prišli v podobno situacijo, odreagirali s tremo. Spodnji možgani imajo glavno vlogo pri proizvajanju notranjega zadovoljstva ali nezadovoljstva, pravi dr. Michael Gershon, profesor anatomije in celične biologije v Columbia Presbyterian Medical Center v New Yorku, avtor knjige “The Second Brain”. Spodnji možgani imajo tudi sposobnost enostavnega mišljenja. Rutinska gospodinjska opravila, meditacije, sprostitve, lahko prevzamejo spodnji možgani.Ko smo že pri čustvenem in izkustvenem spominu, pa lahko omenimo, da ga ima tudi srce. Tudi srce, ki je znano kot sedež zavesti, ima sposobnost pomnjenja in razmišljanja. V knjigi “The Heart’s Code” avtor dr. Pearsall Paul ugotavlja, da ljudje, ki jim presadijo srce, z njim prejmejo tudi donatorjeva čustva. Eden od primerov govori o deklici, ki je bila nasilno umorjena, krivca pa niso našli. Ker je bilo srce “nepoškodovano”, so ga presadili v drugega dečka. Deček, ki je srce prejel, je zatem pričel sanjati grozljiv umor in opisovati videz morilca. Mati se je povezala s psihiatrom, ta pa s policijo. Z informacijami, ki jih je deček posredoval, so naredili fotoskico in prijeli osumljenca, ki je zaradi natančnih opisov zločin priznal.

Prebudite možgane!

Kot otroci imamo vsi isto število možganskih celic, teh je domala petkrat več kot celotne populacije na svetu. Ne glede na to, ali ste genij ali povprečna oseba, ob rojstvu dobite isti delež. Povprečna oseba uporablja približno 3 do 10 % svojih možganov. Večina možganov spi! Da bi jih prebudili in v večji meri uporabljali, jih je potrebno zavestno trenirati. Taoisti lahko v naravnem spiritualnem razvoju odprejo vse cerebralne sinapse in dosežejo 100% uporabo možganskih kapacitet. Sliši se neverjetno, pa vendar je to mogoče doseči! To je izredno dobra novica za vse, ki nam je zaradi neuporabe možganov, zaradi nepravilne prehrane, prekomerne izgube spolne energije, popitega alkohola, zaužitih zdravil, drog že odmrlo kar nekaj milijard možganskih celic. To je dobra novica, saj nam pravi, da nič ni izgubljeno. Vse se da, če se hoče! Z razvojem večje možganske kapacitete, lahko dobimo visoke mentalne in spiritualne moči.Mojstru Mantak Chiji so na Dunaju že večkrat testirali sposobnosti njegovih možganov. Ko je računalnik pokazal alfa-nivo možganskega valovanja, ki je značilno za stanje v spanju, je mojster Chia budno odgovarjal na zastavljena vprašanja. Znanstveniki so se spraševali, kako je to možno, mojster Chia pa je povedal, da uporablja spodnje možgane. Spodnji možgani nam lahko omogočijo marsikaj, vendar le v primeru, da jih treniramo! Skrite sposobnosti nikoli ne pridejo na površje, če spodnji možgani ne trenirajo, če je črevesje prepolno ali zaprto ali če telo nima dovolj zdrave energije za svoje normalno delovanje.

Modrostni Chi Kung

Ko človek spozna sebe in svoje bistvo, je pomirjen z življenjem, saj pozna smisel lastnega življenja in obstoja. Da bi se človek našel in spoznal svoje bistvo, pa se mora obrniti vase in začeti zbirati ter ohranjati lastno življenjsko energijo – chi, ki mu odpira vrata v nove pustolovščine pri raziskovanju svojega telesa in njegovih sposobnosti.Veščina Modrostni chi kung izhaja iz veščine kozmični notranji smehljaj, ki je na splošno osnova vsem nadaljnjim taoističnim veščinam. Z uporabo moči kozmičnega notranjega smehljaja, lahko počivamo možgane, kadar jih ne potrebujemo. Možgani navadno počivajo med spanjem, lahko pa jih treniramo, da počivajo vedno takrat, ko jih ne potrebujemo za globoko razmišljanje. Ko možgani počivajo, se um umiri, chi pa se lahko takrat preusmeri v vitalne organe.Kozmični notranji smehljaj ima moč, da negativno energijo vitalnih organov pretvori v vrline oziroma višje spiritualne kvalitete. Pozitivna energija vrlin nahrani, napolni in nadalje razvija možgane. To je način za povečanje možganske kapacitete in seveda tudi posameznikovega razumevanje in modrosti.Postopek je naslednji: z močjo uma energetski vzorec smehljajoče se energije prenesemo v univerzum in naravo, kjer nam je na razpolago neomejen izvor identične energije, se z njo povežemo ter jo pripeljemo nazaj v telo, v tan tiene – energetske rezervoarje, da z njo nahranimo notranje organe in možgane. Več energije pripeljemo, bolj lahko razvijamo lastne sposobnosti.Taoistične veščine, kot so Modrostni chi kung, Tan tien chi kung, Tai chi chi kung, Železna srajca chi kung in Tao Yin, nam ponovno vračajo možnost, da lahko ponovno uporabljamo že pozabljene možgane, s tem pa odkrivamo še mnoge latentne oziroma prikrite sposobnosti.V tem procesu ponovnega povezovanja s svojim telesom in umom je najprej potrebno ozavestiti in občutiti spodnje možgane. Zato, če želite narediti prvi korak k odkrivanju spodnjih možganov, zavestno dihajte in se smehljajte v trebuh! Ko ne uporabljate zgornjih možganov in ko vam ni potrebno izključno intelektualno misliti, analizirati, sklepati, dvomiti in podobno, se sprostite in energijo zavestno usmerjajte in shranjujte v spodnji tan tien. Najbolje je, če spodnje možgane trenirate med opravljanjem vsakodnevnih opravil. Tako lahko razvijate možgane in njihove sposobnosti takrat, kadar likate, pomivate posodo ali vozite avto.Dušan Donko in Bernarda Pavič

Ali ti je bil članek v pomoč?

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Triki, kako slabe navade spremeniti v dobre, ki dejansko delujejo

Triki, kako slabe navade spremeniti v dobre, ki dejansko delujejo

Mit: »Dobiš, kar si zaslužiš«

Mit: »Dobiš, kar si zaslužiš«

Umetnost razumevanja preteklih življenj

Umetnost razumevanja preteklih življenj

Vsako obolenje se najprej začne v energiji, nato pa se udejanja na telesu

Vsako obolenje se najprej začne v energiji, nato pa se udejanja na telesu

SPOROČILA VESOLJU

Deli to s prijateljem