Išči
Generic filters
ali jemo ker nismo srecni
foto:pixabay.com

Ali jemo preveč, ker nismo zadovoljni?

Kristali 7 čakerKristali 7 čakerKristali 7 čaker
OGLAS
Spremljaj objave: Društvo Taoin
X

Spremljaj objave: Društvo Taoin

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.

Zakaj smo včasih zadovoljni, drugič nezadovoljni in ali obstaja recept za dobro počutje?

Naše zadovoljstvo oziroma nezadovoljstvo kroji kvaliteta in količina naše življenjske energije. Da živimo, občutimo, mislimo, se gibljemo, zabavamo itd., nam omogoča energija, poznana tudi kot chi, prana, sveti duh in podobno. Dejansko je človek in vse kar obstaja ena sama energija, ki prehaja od nivoja otipljive fizične do nivoja neotipljive duhovne. Če pogledamo človeško bitje, energija na fizičnem nivoju oblikuje telo, energija nižjega mentalnega nivoja ustvarja čustva, energija višjega mentalnega nivoja ustvarja misli, duhovni nivo pa predstavlja izvor energije in je najbolj subtilni del našega bitja. Da bi bili zdravi, zadovoljni in srečni, morajo vsi nivoji; fizični (spolni), mentalni (čustva, um) in duhovni (zavest), biti aktivni. Aktivni postanejo, ko jim zagotovimo ustrezno energijo. Na fizičnem nivoju je potrebno raztegniti kite in mišice, da začutimo aktiviranje energije, na mentalnem je potrebno vzgajati pozitivne misli in čustva, na duhovnem pa je potrebno enostavno biti vrlinski človek. To je recept za zdravje in notranjo izpopolnitev.

Koliko je resnice v prepričanju, da so debelušni ljudje nezadovoljni v spolnem življenju in da to nezadovoljstvo želijo zapolniti s hrano?

Ko razumemo aspekte našega bitja in poznamo gonilno silo, ki poganja naše telo, zlahka uvidimo vzroke za marsikatero težavo v našem življenju. Če svoje življenje živimo tako, da ne zagotavljamo ustrezne energije za vse nivoje, nastaja v nas praznina, nezadovoljstvo ter bolezni. Praznino in nezadovoljstvo lahko tako občutimo bodisi na fizičnem, mentalnem ali duhovnem nivoju, odvisno kje nismo aktivni. Hrana je tudi energija in lahko za nekaj časa zapolni praznino na fizičnem (spolnem) nivoju ter nas zadovolji tudi na mentalnem. Takrat se nam zdi, da nam nič ne manjka, da imamo vsega dovolj. In marsikomu prehranjevanje postane sredstvo za zapolnjevanje notranje praznine. In tukaj se lahko ujamemo v začaran krog. Ker se praznina zapolni samo za čas, ko smo siti, bomo čez čas, ko se hrana prebavi znova potrebovali sredstvo za zapolnjevanje. Namesto, da bi naše zadovoljstvo krojila hrana, je treba težiti k temu, da aktiviramo naše tri nivoje in se naravno zadovoljimo.Predstavljajte si sebe, kako se vsako jutro raztegnete in naredite nekaj vaj, da poženete energijo po telesu. Predstavljate si sebe, da ne reagirate čustveno, ko se na vas spravlja nadrejeni ali vas preizkuša partner, otrok, oče, mama, sestra, brat, prijatelj ali sodelavka. Predstavljate si sebe, kako z veseljem opravljate vsakodnevna opravila. Ko smo pri tem naj povem, da so gospodinjske aktivnosti, kot je kuhanje, pospravljanje, pomivanje posode, vrtnarjenje, likanje itd, za prefinjeno žensko naravo, idealne. Skozi gospodinjska dela se lahko ženska tudi duhovno izpolni. Seveda, če se tega blagoslova zaveda in svoje delo opravlja s toplino v srcu in nasmeškom na ustnicah. Takšne ženske ne bo noben moški zapustil, radi jo bodo imeli tudi otroci, ki bodo z veseljem prišli na jabolčno pito, tudi ko bodo imeli svoje družine. Pospravljanje mize po kosilu in pomivanje posode ženski zagotavlja zdravje in dobro počutje, saj se po kosilu ni dobro poleči in poleniti. Če se po obedu malce razhodimo, se hrana bolje prebavi. Ženska ne potrebuje fitnesa. Če se medtem, ko obeša perilo, zavestno in pravilno razteza; če se medtem, ko pomiva posodo ali lika, pravilno postavi (da ne obremenjuje hrbtenice), če se medtem ko na vrtu odstranjuje plevel še kdaj počepne in čepe opravi zadevo, če med brisanjem prahu izvede kakšen graciozen plesni gib, potem ženska v svojem vsakdanjiku ne potrebuje dodatnih vaj. Človek za svoje normalno delovanje ne potrebuje drugega kot vsakodnevno telesno aktivnost, ki ne obremenjuje srca, ljubezen v srcu in umirjen, zavesten um.

Zakaj preveč jemo?

Naši starši so iz generacij, ko ni bilo prav veliko hrane in ostalih dobrin. Kakor od staršev podedujemo telesne značilnosti, tako od njih podedujemo tudi njihova čustva, denimo strahove, jezo, ljubosumje, veselje itd. Tako je veliko ljudi podedovalo tudi strah pred pomanjkanjem. Ta strah zna zelo dobro izkoristiti potrošniško usmerjena trgovina, ki nas vzpodbuja k neprestanemu pridobivanju. Človeku se zdi da mora imeti stvari, tudi, če jih v resnici ne potrebuje. V ta začaran krog se zlahka zapletejo ljudje, ki občutijo praznino na fizičnem nivoju. Notranje nezadovoljstvo in praznino, želijo zapolniti od zunaj. Nekateri zapolnjujejo to praznino s pretiranim ličenjem, drugi z oblekami ali avtomobili, tretjim pa se pozna na kilogramih. Takšen način zapolnjevanja praznine je kot, če bi želeli znotraj hiše postaviti pohištvo, a smo začeli pleskati zunanjo fasado. Četudi je fasada sijajna in nova, v hiši še vedno nimamo kje sedeti.Temu pravim vzorec “vsega preveč”. Ta vzorec se lahko nanaša na vsa področja življenja, tudi na čustva in misli. Čustva so pogosto pretirana, čeprav se nam to sploh ne zdi, saj imamo v sebi vzorec pretiravanja za normalen. Čustveno vživljanje, ko razlagamo stvari in dogodke, hitre čustvene reakcije, neprestano razmišljanje, načrtovanje, analiziranje, debatiranje je znak, da je vzorec prisoten na višjem in nižjem mentalnem nivoju. Ko je vsega preveč, se kmalu zgodi, da človek ne vidi več smisla. Morda se je komu že kdaj zgodilo, da kljub svojim pretiranim čustvenim odzivom ali izčrpnemu, mučnemu pogovoru ni dosegel željenega rezultata. Ali pa kljub najboljšemu kosilu, ne občuti zadovoljstva, ki ga je pričakoval. To je posledica prenasičenja, znak, da ste oseba že prišla v skrajnost, znak, da ni ravnovesja in razumljivo je, da sledi nezadovoljstvo.

Zakaj je težko priti nazaj, na srednjo, zlato pot?

Če bi ljudje živeli normalno, bi se jim zdelo, da so prikrajšani za nekaj. Ljudje težko sledijo naravnemu zakonu, to je zakonu ravnovesja (jin in jang), ki nam svetuje da ne pretiravamo v ničemer. Čeprav vsi vemo, da težave nastanejo, če ni ravnovesja, pa ljudje še kar naprej zahajajo v skrajnosti. Na eni strani preveč spijo, preveč jedo, preveč sedijo, preveč razmišljajo, debatirajo, na drugi strani se premalo gibajo. Stroji, naprave in aparati so človeku olajšale delo pri marsikaterem opravilu, vendar so ga s tem prikrajšale tudi za opazovanje procesov rasti, razvoja in tudi gibanja. Ljudem tako ostaja ogromno časa, ki ga ponavadi zapravijo skozi misli, želje, načrte, pogovore, razprave, kritike, nezadovoljstva in razdajanje.
Zanimiva je zgodba o starčku, ki je vsak dan iz vodnjaka do vrta nosil vodo in zalival rastline. Mimo je prišel študent, ki je starčku z navdušenjem povedal, da si je izmislil napravo, ki mu bo olajšala delo. Štarec je odgovoril: “Hvala za ponudbo, toda ne želim preveč zaposliti svoj um! Če bi v eni uri zalil cel vrt, potem bi mi ostajal čas. Če bi imel čas, bi začel razmišljati, moj um bi postal preveč razpuščen in bi iskal nove in nove načine za razmišljanje, tuhtanje, razglabljanje. S tem bi izgubil ravnovesje in svojo pravo naravo.”
Ta taoistična zgodbica ima zelo podobno sporočilo kot star pregovor: “Pometaj pred svojim pragom, pa boš imel celo življenje kaj za početi”. Najti ravnovesje med prehranjevanjem in gibanjem, mišljenjem in ustvarjanjem, delom in počitkom, čustvovanjem in spolnostjo, umom in telesom, to je umetnost življenja. Če svojo pozornost in delo usmerimo na vsakodnevno uravnovešanje naše osebnosti, čustev, misli in telesnih potreb, bomo imeli čelo življenje dela več kot dovolj. Potem je tudi razumljivo, da bomo imeli uravnoteženo celostno postavo ter uživali zdravje ter notranje zadovoljstvo.

Kje je najbolje začeti, da bi se izpopolniti na vseh nivojih?

Sedaj je čas poletja, čas dopustov in na splošno idealni čas, ki kliče po sprostitvi, zato je sedaj začeti nekaj najlažjega. Ko smo se rodili, smo začeli z vdihom in izdihom.1. Vadite enostaven vdih in izdih. Dihajte s tebuhom. Trenirajte se, da ohranite enakomeren vdih in izdih v vseh situacijah, ki se vam pojavljajo. Ohranite enakomeren vdih in izdih, ko se vam mudi, ko si nečesa močno želite, ko vas nekdo nadere, ko sesate stanovanje, ko morate rešiti pomembno nalogo itd. To je dovolj velik izziv za vse, ki sedaj to berejo.2. Zbudite se s Soncem in se napolnite z zlato svetlobo. Sonce je vir duhovne, jang, vitalne energije in vas bo osrečilo in uravnovesilo na duhovnem nivoju. Vdihnite zlato in izdihnite mrtvo, sivo energijo, ki se je nabrala skozi noč. Sonce je najbolj zdravilno v zgodnjih jutranjih urah, ko vzhaja.3. Telo boste aktivirali že, če se boste vsako jutro opravili nekaj raztegovalnih vaj za kite in mišice. Najbolje v vse smeri.4. Bodite resnicoljubni in samoodgovorni, vzgajajte spoštovanje, iščite ravnovesje, oproščajte, upoštevajte, ohranjate čistost, nepristranost, preprostost, nedolžnost, svežino, vitalnost, vestnost, zmernost, zadovoljstvo, širokosrčnost, neprestanost, progresivnost in ustvarjalnost. Na ta način ste iskreni do sebe in drugih, vzgajate vrline in pridobivate kvalitetno življenjsko energijo. Ne silite v negativnosti.
Bistvo zadovoljstva je zavestno doživljanje sebe in svojega vsakdana. Ko izgubimo dih, izgubimo življenje. Življenje je zelo enostavno, ko si ga ne zakompliciramo z pretiravanjem na fizičnem, mentalnem ali duhovnem nivoju. Ko vzpostavimo ravnovesje se vsakodnevno skrbimo, da svoje tri zaklade napolnimo s kvalitetno energijo, ne potrebujemo ničesar drugega. In vse odvisnosti odpadejo kot cvetje v jeseni.
Odgovarjal je Dušan Donko, učitelj naravne poti, zapisala Bernarda Pavič

Ali ti je bil članek v pomoč?

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Priporočamo

Deli to s prijateljem