Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Zlata srednja pot – pot Taa

taoisticni zapisi
foto:pixabay.com
Spremljaj objave: Društvo Taoin
X

Spremljaj objave: Društvo Taoin

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas

Taoistični zapisi o Tau govorijo takole:

Preden sta obstajala Nebo in Zemlja, je obstajalo nekaj nejasnega. To je bilo tiho, samostoječe, nespremenljivo in vedno obračajoče in bilo je vredno, da postane mater vsem stvarem.Ne poznam njenega imena, zato jo imenujem “TAO”. Če sem jo prisiljen nekako imenovati, jo bom klical “Veliko”. Če sem ga prisiljen omejiti, ga imenujem “praznost in polnost”. Polnost je omejitev neomejenega. Praznost pa neomejenost omejenega.Tao je izvor obeh, toda ni niti poln niti prazen. Tao ustvarja popoln začetek in propadanje, toda obenem ni niti ponoven začetek niti propadanje. Ustvarja bitje in ne-bitje, toda ni niti bitje niti ne-bitje. Tao sestavlja in uničuje, toda ni ne celota ne praznina.Takole o Tau pravi Lao Tzu, okoli 500 pr.n.št.
Tao je zavest, ki povzroča, da trava raste, da se planeti vrtijo, da zvezde svetijo… Čeprav ga ne moremo videti, ne slišati, pa lahko Tao postanemo, če se potopimo dovolj globoko svojo zavest, prav do točke veličastne notranje tišine.
Ko ni misli in besed, je Tao razumljiv. Harmonija Neba se preseli v nas. Izžarevamo življenje. Počivamo v Tau. Izgledamo kot novorojenček. O, kako smo srečni! Niti ne poznamo vzroka za to stanje.Tao je normalno stanje in pomeni, da so stvari v ravnovesju.Najpogostejša grafična predstavitev Tao kozmologije je simbol JIN IN JANGA (tai chi tu), ki predstavlja ravnotežje in harmonijo.jang = svetlo, toplo, Sonce, Nebo, jin = temno, hladno, Luna, Zemlja, ogenj, pozitivno, lahko, voda, negativno, težko, moški princip, visoko, aktivnost, ženski princip, nizko, mirovanje, grobo, hitro, desno, zgoraj, spredaj … nežno, počasi, levo, spodaj, zadaj …Tao ni ne religija niti filozofija. Je enostavno nespremenljiva in nedeljiva realnost, pot ljudi, narave in univerzuma.
Mogoče te zanima  Numerološki mesečnik: Junij 2021 bo čas prečiščevanja v odnosih
Starodavni taoisti (Fu Shi v času okoli 6000 p.n.š., Lao Zi 500 p.n.š, Chuang Zi 200 p.n.š.) so govorili, da je Tao tako starodaven in v osnovi različen od vseh stvari, da nima imena in ga je nemogoče opisati z navadnim jezikom.Tao je kot reka, ki teče skozi vsako stvar, bitje, naravo in univerzum. Ko umirimo svoj um in ko smo dovolj prečiščeni, da prepoznamo ta tok, lahko sledimo naravnim zakonom in najdemo srečo.Beseda Tao izhaja iz kitajščine in pomeni “pot”. To pot si lahko predstavljamo kot naravni red in način ponovne vrnitve v izvor in ravnovesje vseh stvari. Zlata srednja pot, to je pot Taa. Tao je tudi pot naravne, univerzalne duhovne vzgoje, ki nam pomaga doseči duhovno neodvisnost. Duhovno smo samoodgovorni.
Nihče ne more namesto nas doseči končnega cilja, nihče namesto nas ne more opraviti popolne duhovne evolucije in svobode. Tao zato uči, kako uporabiti lasten um, telo in duha, da bi se naučili več o svetu, več o naših duhovnih poteh in o nas samih.
Naroči v Trgovini Duhovnost
Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

7 stvari, ki jih lahko naredite, da bo vaš otrok imel dobro samopodobo

7 stvari, ki jih lahko naredite, da bo vaš otrok imel dobro samopodobo

Numerološka napoved 14. 6. 2021

Numerološka napoved 14. 6. 2021

3 laži, ki vam preprečujejo, da bi dosegli uspeh

3 laži, ki vam preprečujejo, da bi dosegli uspeh

Numerološka napoved 13. 6. 2021

Numerološka napoved 13. 6. 2021

Vsaka duša pride na Zemljo s karmičnimi dolgovi

Vsaka duša pride na Zemljo s karmičnimi dolgovi

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem