Išči
Generic filters
Foundry / Pixabay

Človeške povezave so pomembnejše od digitalnih

Spremljaj objave: Nova Akropola
X

Spremljaj objave: Nova Akropola

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas
Kaj vam je ljubše: kratko srečanje s prijateljem ob kavi ali preživljanje enake količine časa ob pošiljanju kratkih sporočil o eni in isti temi?Velika verjetnost je, da bi večina med nami izbrala prvo, a nazadnje počne drugo. Vendar se vprašajmo, ali lahko 10 sporočil enačimo s komunikacijo iz oči v oči? Ali lahko “smešek” (“smajli”) nadomesti nasmeh in pogled v oči prijatelja? Je omrežje enakovredno skupnosti?V zadnjih letih je interakcijo med ljudmi skoraj na vseh področjih naših življenj spodkopala sodobna tehnologija. V trgovinah so prijazne blagajničarje zamenjale avtomatske blagajne, na letališčih so osebe, ki so nam včasih pomagale pri oddaji prtljage, zamenjali avtomati, v službi imamo virtualne sestanke in komuniciramo predvsem pisno. Oropani tona glasu in rahločutnosti telesne govorice pa lahko zapisane besede kaj hitro napačno razlagamo.Pogovor v živo nam navadno prinese veliko boljši vpogled v položaj in celo v poslovnem svetu so začeli ugotavljati, da ključ do uspeha predstavljajo povezave med ljudmi. Kjer je pripadnost, tam je zavzetost, in kjer je zavzetost, tam je produktivnost.Nobenega dvoma ni o pozitivnih učinkih sodobne tehnologije. Če naštejemo le nekaj njenih prednosti, so to možnost povezovanja globalnih skupnosti, ohranjanje prijateljstev na večjih razdaljah in hitro povezovanje z več ljudmi naenkrat. A raziskave so žal pokazale, da se je kljub številnim prijateljstvom na družbenih medijih v zadnjih dveh desetletjih krog prijateljev in tistih, ki jim zaupamo, drastično skrčil. Zaradi tega se ljudje počutijo bolj same in osamljene kot kadarkoli prej. Okoli četrtina vseh, ki so sodelovali v raziskavi, pravi, da sploh nimajo nobenega bližnjega prijatelja ali zaupnika – to je 14 % več kot v primerjavi s časom, pred katerim smo bili digitalno povezani. Sodobna tehnologija je spremenila tudi način spoznavanja partnerjev in intimne odnose. Morda ste že slišali za “situacijske odnose” (ang. “situationships”) – ta begajoči fenomen sodobnih zmenkarij.Raziskave so pokazale, da se je v zadnjih dveh desetletjih krog prijateljev in tistih, ki jim zaupamo, drastično skrčil.Gre za nezavezujoče “odnose”, ki so tako nedorečeni, da tisti, ki se znajdejo v njih, ne vedo, ali so v odnosu ali ne. Gre za nekaj, kar je več kot prijateljstvo, ni pa zveza. To pa pomeni, da ni jasnih meja, zato se lahko ljudje iz njih “izmažejo” tudi z zelo grdim obnašanjem. To je zagotovo recept, s katerim se zakuha veliko srčnih bolečin in zažene veliko vlakov smrti, ki zaradi negotovosti drvijo med upanjem ter razočaranjem, medtem ko vsi hrepenimo po stabilnosti in gotovosti!Filozof in sociolog Zygmunt Bauman govori o “tekoči ljubezni” – metafori za vse kratkotrajnejša in vse bolj površinska srečanja, ki opredeljujejo sodobno ljubezen in krhkost medčloveških vezi.
Veliko študij navaja, kako pomembni so stiki med ljudmi za naše zdravje.
Rezultati močne družbene povezanosti so kar 50 % višja možnost za dolgoživost, (o)krepitev našega imunskega sistema in izboljšanje našega fizičnega ter psihološkega počutja. Pomanjkanje družbene povezanosti bolj vpliva na naše zdravje kot debelost, kajenje in povišan krvni tlak, medtem ko lahko čustveni odziv na osamljenost spodbudi celične spremembe, ki spreminjajo izražanje genov v naših telesih.Globoko v sebi smo družbena bitja. Brene Brown, profesorica in avtorica številnih priljubljenih knjig, pravi:
“Močan občutek ljubezni in pripadnosti je potreba, ki se ji ne more upreti noben človek. Če teh potreb ne zadovoljimo, ne moremo delovati tako, kot bi morali. Razbijemo se in razdrobimo. Otopimo. Boli nas. Ranimo druge. Zbolimo.”
Pokojni pesnik in filozof John O’Donohue je zapisal: “V tem postmodernem svetu lakota po pripadnosti še nikoli ni bila tako močna, nujna. […] In čeprav se tehnologija pretvarja, da nas združuje, nam pogosto dostavi le simulirane podobe, ki nas oddaljujejo od naših življenj. ‘Globalna vas’ nima nobenih cest ali sosedov; je brezobrazna, neosebna pokrajina, v kateri ne najdemo več nobene individualnosti.” Ne glede na to, koliko tehnologije nas bo obdajalo v prihodnosti, nekateri temelji ostajajo enaki, in globoka povezanost med ljudmi je eden od njih. A zdi se, da so digitalne povezave negativno vplivale na naše sposobnosti povezovanja. Zato čakamo, da bodo drugi naredili prvi korak.
Odprimo svoja srca, dovolimo si biti ranljivi in z drugimi ravnajmo tako, kot si želimo, da drugi ravnajo z nami.
Avtor: Sabine Leitner

Ali ti je bil članek v pomoč?

IZPOSTAVLJENA STORITEV

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Sporočilo akaških zapisov 7. 5. 2021

Sporočilo akaških zapisov 7. 5. 2021

Zdravljenje s spolno energijo

Zdravljenje s spolno energijo

Kaj narediti, če je partnerja strah in njegov strah blokira razvoj?

Kaj narediti, če je partnerja strah in njegov strah blokira razvoj?

Sporočilo akaških zapisov 6. 5. 2021

Sporočilo akaških zapisov 6. 5. 2021

Numerološka napoved 6. 5. 2021

Numerološka napoved 6. 5. 2021

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem