Core Energetics

Zakaj bi živeli manj, kot je kapaciteta vašega potenciala? Zakaj bi ne dihali spolnimi pljuči, čutili celo telo, ljubili z odprtim srcem? Zakaj bi bilo nekaj drugega, kot v resnici smo? Zakaj bi bili manj, kot v resnici smo?

Če si zastavljate taka in podobna vprašanja, potem boste morda našli odgovor s pomočjo Core Energetics.

Kako in zakaj se nam zatika na vedno istem mestu, kako je naše življenje prepleteno in zamotano v zgodbe in usode, v vzorce in podobe – vse to lahko z našim umom kaj hitro dojamemo. Mnogokrat se zdi, da smo s tem, ko smo začeli razumeti naše vzorce, obnašanje in dogajanje s tem rešili problem. Počutimo se bolje.
Potem pa se vse ponovi. Morda še huje kot prej. Pojavijo se kronične težave, morda bolezen, depresija, tesnoba ali panična stanja.

Naš um zelo hitro dojame potek nekega vzorca in njegove posledice. Celo o vzrokih mu je marsikaj jasno. A v našem telesu ostaja naš spomin, celični spomin. S telesno psihoterapijo, kot je Core Energetics se ga lotimo na celostni način z upoštevanjem in uvidom v vse dimenzije človekovega obstoja in bivanja.
Core Energetics je edinstvena telesna psihoterapija, ki združuje poznavanje telesa in čustev, dela z energijami in stanja naše duše. Priznava obstoj duše in jo intenzivno vključuje v svoje delo. Skozi individualno in skupinsko delo vas Core Energetics popelje do jedra zapleta v vašem življenju, do tistega podzavestnega dela, kjer se je vaše življenje in razvoj ustavilo. Potem vam ponudi drugačno izkušnjo, drugo pot in novo življenje.

Naučimo se spustiti, odpustiti in živeti iz duha srca, namesto iz duha sodbe in uničenja.

Zdravnik psihiater, učenec Wilhelma Reicha in ustanovitelj Core Energetics je dejal:
″Ljubezen te pripravi do tega, da se zazreš vase. Nemogoče je ljubiti drugega, če ne ljubiš sebe.″

″JOHN C. PIERRAKOS, dr.med.psihiater (8. februar 1921 – 7.februar 2001) rodil sem se v Grčiji, v majhni vasi ob Mediteranskem morju, v vasi s peščenimi obalami in strmimi gorami posajenimi z oljčnimi nasadi. Bilo je mirno in lepo. Ko mi je bilo 9 let, smo se preselili v Atene. Zame je bil to velik šok, ko sem bil iz vaške nedolžnosti prestavljen v mestno življenje.

Leta 1939 se je Evropa pripravljala na vojno. Moja sestra in njen mož, ki sta živela v New Yorku, sta me povabila, da bi živel z njima. Kmalu po mojem prihodu v New York sem se vpisal na Columbia College. Moral sem študirati dvakrat toliko kot drugi, ker sem se lovil z mojo angleščino. In v primerjavi z Grčijo je bila tukajšnja svoboda zame šok. Ko sem bil leta 1944 še vedno na študiju medicine, so me vpoklicali v vojsko in čez noč sem postal ameriški državljan! Po končanem študiju medicine sem se odločil ostati v New Yorku in se posvetiti študiju psihiatrije. Nič drugega mi ni ponujalo tako širok pogled v življenje.

Dve leti sem študiral in delal tudi z Wilhelmom Reichom. Po nekaj letih, ko sem služboval kot oddelčni psihiater v bolnišnici v New Yorku, sem dal odpoved in odprl zasebno prakso v Greenwich Villeage-u. Tu sem se čez nekaj časa povezal v Alexandrom Lowenom, ki sem ga spoznal v Reichovi skupini. V naslednjih 12 letih sva z Lowenom razvijala in razvila nekaj, kar je kasneje postalo poznano kot Bioenergetika. Zasnovano je bilo na našem znanju o energijah in karakternih strukturah še iz časov, ko sva delala z Reichom. Bilo je zelo vznemirljivo, ko sva preskušala nove tehnike in koncepte. Delala sva od nog navzgor in od glave navzdol, prizemljevanje osebnosti – na obeh ravneh, energetsko in mentalno. Toda s časom sem začel čutiti, da nekaj ne gre nikamor.

Okrog leta 1964 mi je neki pacient dal prepis lekcije, ki jo je dobil od Eve Broch, duhovnega kanala, ki je od leta 1657 kanalizirala lekcije (v stanju transa) o duhovnih aspektih osebnostne rasti: povezave med egom in kozmično zavestjo; ljubezen, Eros in spolnost; enost in dualnost in sorodne teme. Ustvarila je skupnost (The Pathwork of Self-Transformation), kjer so študirali in prakticirali te ideje. Potem, ko sem prebral njeno lekcijo, sem vedel, da se moram srečati z njo. Ona je v življenje posredovala elemente, za katere sem čutil, da manjkajo v mojem delu.

Po nekaj letih sva se z Evo poročila in do takrat sem že zapustil Bioenergetiko, da bi razvil svoje delo v novi smeri. Leta z Evo so bila najsrečnejša v mojem življenju. Najino delo naju je tesno povezalo. V meni je zbudila moj interes za duhovno dimenzijo zavesti. Jaz sem v Pathwork prinesel dimenzijo energije: kako se telo in osebnost povežeta z duhovnim jaz. Ta povezava je zacvetela in prakticirala sva jo do Evine smrti leta 1979.

Iz vsega tega: psihiatrija, Reich, Bioenergetika, Evino vodenje, Pathwork – se je rodil Core Energetics. Delo z Evo je povzročilo, da sem preusmeril pozornost iz obrambe v ustvarjalni duhovni jaz. Hrepenim po tem, da bi Core Energetics cvetel na več načinov z namenom, da pomaga združiti razcep med psihologijo, religijo, znanostjo in osebnim življenjem. Moje delo je namenjeno temu, da dosežemo globine osebnosti. Da pomagamo osebi, da se odpre, preobrazi, … premakne!″

Odlomek iz knjige Eros, Love and Sexuality, ki jo je napisal John Pierrakos copyright © 1997, PO Box 806, Mendocino, CA 95460.

O Tadeja Tabitha Bradaš

Sem mati, žena, duhovna svetovalka in učiteljica, v prvi vrsti pa sem ženska.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: