torek, 28 maja, 2024

V košarici ni izdelkov.

Giordano Bruno: Zemlja kot živo bitje 7

Giordano Bruno: Zemlja kot živo bitje

Predavanje je posvečeno Svetovnemu dnevu Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila. Vstop je prost!

Giordano Bruno je bil italijanski filozof, teolog, astronom in hermetični mag, ki je živel v 16. stoletju. Rodil se je leta 1548 v Noli blizu Neaplja in zaradi heretičnih prepričanj umrl tragične smrti, na grmadi, leta 1600.

Bruno je bil revolucionaren mislec svojega časa, saj je bil znan po svojih kontroverznih idejah, ki so bile pogosto v nasprotju z ortodoksnimi katoliškimi prepričanji. Takšna je bila tudi teorija o neskončnem vesolju: v njej je, v nasprotju s takratnimi geocentričnimi pogledi, trdil, da vesolje nima središča, da je neskončno, z neskončnim številom planetov, ki krožijo okoli svojih zvezd.

Giordano BrunoItalijanski filozof je bil eden prvih mislecev, ki so razvijali idejo o živi Zemlji in njeni povezanosti s celotnim vesoljem. Po Brunovem učenju je vesolje polno življenjske sile, Zemlja in zvezde pa so živa bitja, ki imajo duše. Ta ideja je bila v nasprotju s tradicionalnimi verskimi pogledi, po katerih je Zemlja neaktivno in inertno telo, vesolje pa je ustvarjeno samo za človeka.

Brunova ideja o živi Zemlji je bila tesno povezana z njegovim širšim kozmološko-svetovnim nazorom. Verjel je, da je vesolje harmonična in povezana celota, v kateri vsaka entiteta, vključno z Zemljo, deluje kot del večjega organizma. Ta holistični pogled na vesolje je bil za tisti čas izjemno napreden, saj je v primerjavi z antropocentričnimi pogledi, ki so prevladovali v srednjeveški znanosti, predstavljal pomemben korak v razvoju miselnosti o vesolju in Zemlji.

A Giordano Bruno je bil zaradi kontroverznih idej, kot je opisana, obtožen herezije in na koncu obsojen na smrt.

Čeprav je leta 1600 gorel na grmadi v Rimu, so njegova razmišljanja v naslednjih stoletjih navdihnila mnoge znanstvenike in filozofe. Njegove misli in prepričanja so postale pomembna točka v razvoju zahodne filozofije, znanosti in ekologije. Njegova pogumna odločitev, da se upre ortodoksnim prepričanjem in raziskuje nove ideje ter teorije, je torej vplivala na razvoj znanstvenega mišljenja in prispevala k oblikovanju sodobne kozmologije in filozofije vesolja. Njegova ideja o živi Zemlji pa je v zadnjih desetletjih pridobila še večji pomen, saj je postala osrednja točka ekološkega gibanja in razumevanja medsebojne povezanosti vsega življenja na Zemlji.

Predava: Stjepan Palajsa

Izpostavljen dogodek

junij 2024
Ni izbranega dogodka!

Datum

Apr 24 2024
Zaključen!

Ura

19:00 - 21:00

Več info

Več

Zadnji članki

Dobrodošel nazaj!

Prijavi se v svoj račun

Ustvari nov račun!

Izpolni obrazec za registracijo

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.