Energijski centri

foto:pixabay.com

Vitalno, etrsko telo je v celoti sestavljeno iz številnih energijskih poti. Na določenih mestih te poti prečkajo druga drugo in tako tvorijo točke ali energijske centre.

Kjer se križa mnogo energijskih poti, nastanejo veliki energijski centri; ezoteriki poznajo sedem glavnih centrov, ki igrajo zelo pomembno vlogo v življenjskih funkcijah. Ti centri so v tistem delu vitalnega telesa, ki je vzporedno s hrbtenico in obdaja glavo posameznika. Poleg sedmih glavnih centrov ločimo tudi enaindvajset manjših; številni energijski vozli, majhni kot igelna konica, pa so razporejeni po vsem vitalnem telesu. Čeprav se o sedmih glavnih centrih pogosto govori, da so nameščeni v sončnem pletežu, srcu, grlu ali glavi, to lahko ustvarja zmedo, ker se ne nahajajo v samem fizičnem telesu, pač pa so določene središčne točke v obdajajočem etrskem nosilcu in ležijo tam, kjer bolj ali manj ustrezajo organom, s katerimi so povezani.

Spodaj je podana shematična razvrstitev sedmih glavnih energijskih centrov, kot se pojavljajo v človekovem etrskem telesu. (Alta major in adžna center tvorita en sam center.) Prav tako so navedene žleze z notranjim izločanjem, ki so povezane z vsakim centrom, kot tudi določeni fizični organi, s katerimi so neposredno povezani.

Sedem energijskih centrov:
1. Center v glavi
žleza češarika; možgani

2. Center alta major
vratna utripalnica; hrbtenica

Oko ali adžna center
hipofiza; oči, ušesa, nos

3. Grleni center
žleza ščitnica; glasilke, bronhiji, pljuča

4. Srčni center
timus; srce

P – R – E – P – O – N – A

5. Center v sončnem pletežu
trebušna slinavka; jetra, želodec, žolčnik

6. Križnični center
spolne žleze, reprodukcijski sistem (moški in ženski)

7. Center na dnu hrbtenice
(nasprotje centra v glavi)
nadledvične žleze, hrbtenica

Teh sedem centrov je prisotnih v etrskem nosilcu vsakega posameznika. V življenju povprečnega človeka nekateri centri morda ostajajo bolj ali manj speči, postopno prebujenje ali oživljanje se zgodi le v skladu z duhovnim razvojem. V tej zvezi je potrebno posebno opozoriti aspirante, kajti velike nevarnosti pretijo človeku, ki se v svoji vnemi, da bi dosegel rezultate, zateče k neprimernim vajam in eksperimentiranju, da bi prebudil ogenj sistema. Če bi z nedovoljenimi sredstvi dejansko uspel intenzivirati ta ogenj, bo imela njegova nevednost ali nepremišljenost resne posledice, ker bo dejansko zažgal ali uničil bodisi etrsko telo bodisi možgansko tkivo, kar lahko povzroči različne oblike bolezni ali celo mentalne blodnje.

Uravnoteženi človek naj bi si prizadeval za disciplinirano in nesebično življenje, za katero je značilno nenehno izobraževanje in očiščevanje nižjih nosilcev, ki jih postopoma začne nadzorovati. Mentalno telo bi morali uriti s stalnim in primernim študijem in z discipliniranim miselnim življenjem. Če so poleg tega ti napori še usklajeni s predanim in ustrezno usmerjenim nesebičnim služenjem človeštvu, bo to zagotovilo, da se bodo vibracije stabilizirale in dvignile na zahtevano stopnjo. Potem bo aspirant ugotovil, da so centri sledili naravni in vzporedni razvojni poti, čeprav jim ni posvečal neposredne pozornosti, in da bo njihovo delovanje in žarčenje ustrezalo vsem potrebam njegovih posebnih okoliščin. Tako je delovanje v skladu z ezoteričnim zakonom prebudilo etrski ogenj brez kakršnega koli tveganja.

Med tem razvojnim procesom bomo ugotovili, da so centri na različnih razvojnih stopnjah, nekateri so še vedno mirujoči, medtem ko so drugi že krepko delujoči in se že vrtijo. Pri povprečnem človeku so centri pod prepono bolj dejavni kot tisti nad njo. Tisti, ki si začenjajo prizadevati za duhovni razvoj, imajo nižje centre aktivne, srčni in grleni center pa se počasi prebujata; medtem ko je pri dokaj razvitih učencih oživljen tudi adžna center. Ko začne vibrirati center v glavi, se učenec bliža posvečenju in ostane mu le še to, da vse centre uskladi v ritmično vibracijo.

Vsak posameznik sledi svojemu lastnemu razvojnemu vzorcu, odvisno od kombinacije žarkov, njegovih nosilcev, časa in zapletenih vplivov, ki določajo njegovo bivanje. Vitalni centri so po svoji naravi razdeljevalni dejavniki in električne baterije, ki priskrbijo človeku dinamično moč in kvalitativno energijo; so vrtinci energije, ki vrtinčijo etrsko, astralno in mentalno materijo v aktivnost in tako proizvajajo določene učinke na zunanjo fizično manifestacijo. Zaradi njihovega nenehnega delovanja se pojavijo človekove kvalitete, pokaže se njegovo žarkovno nagnjenje in jasna je tudi njegova razvojna stopnja.

Fizično telo držijo skupaj energije centrov, ki jih spajajo v koherentno, energijsko in vitalno celoto. V tem smislu moramo upoštevati, da je nit zavesti pritrjena v centru v glavi, življenjska nit pa v srčnem centru. Ko si bomo kasneje pogledali sistem žlez z notranjim izločanjem, bomo opozorili, da je ta sistem proizvod sedmih centrov in da se vitalnost in aktivnost žlez razlikujeta glede na stanje centrov.

Vsak center je povezan z določenim tipom prihajajoče energije. Če energija, ki doseže etrsko telo, ni povezana z določenim centrom, potem ostane le-ta negiben in neprebujen; ko je pravilno povezana in je center občutljiv za njen vpliv, potem začne vibrirati, postane dovzeten in se razvije kot kontrolni dejavnik v življenju človeka.

Ljudje se razlikujejo drug od drugega po tem, kaj jim je pomembno v življenju, po stanju centrov, žleznih odzivov v fizičnem telesu in zato tudi v motnjah človeške narave, kar vse odseva v njihovem zdravstvenem stanju. V tem smislu mora iti delo zdravnika in psihologa z roko v roki. Pričakovati je torej, da se bo medicinska znanost v prihodnosti v veliki meri opirala na znanost centrov in da bodo diagnoze in možno zdravljenje osnovano na tem znanju. Nekoč v prihodnosti, ko bo več znanega o etrskem nosilcu in njegovih energijskih centrih, bodo napredni študentje nadzirali centre z močjo misli. S pomočjo meditacije in pravilnih vaj bodo centri prešli pod neposredni nadzor duše, kar je nekaj popolnoma drugega, kot če centre nadzira nižji um – toda za to večina ljudi še ni pripravljena.

Avtor: Aart Jurriaanse

www.share-international.net

foto: freedigitalphotos.net

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: