Halva – bogat vir kalcija in odlična poslastica

Sezamova semena so vrhunski vir makrohranilnega kalcija, ki ga potrebujemo za številne pomembne telesne funkcije.

Za halvo uporabimo oluščena sezamova semena, saj je njihov okus bližje okusu tradicionalnih jedi z bližnjega vzhoda. Oluščena semena vsebujejo 110 mg. kalcija na 100 gramov suhe teže, kar je zelo visoka vrednost.

Neoluščena sezamova semena pa so še bogatejša s kalcijem. 100 gramov neoluščenih sezamovih semen vsebuje kar 1.160 mg kalcija, kar je več kot katerokoli drugo živilo. Halvo lahko pripravite tudi iz neoluščenih semen, pri čemer jih boste morali mleti malo dlje časa, pa tudi okus bo precej drugačen od navadne halve. Če vam bo všeč, bo slaščica vaše telo nagradila z močno kalcijevo bombo.

S tem receptom, vam želimo pokazati, kako enostavno in okusno pridobimo potrebni kalcij in se obenem posladkamo.

Sestavine:

1 in 1/2 skodelice organskih sezamovih semen
1 žlica (ali po želji) medu ali javorjevega sirupa
4 do 6 žlic izvirske vode

Po želji lahko dodate tudi kakav v prahu, rožičevo moko ali pa nasekljane orehe.

Postopek:

1. Sezamova semena zmeljite v električnem mlinčku (blenderju), da iz njih dobite sezamov prah. Mešalnik vmes nekajkrat ugasnite in sezam premešajte od spodaj navzgor, da bodo prav vsa semena zmleta v prah.

2. Zmleta semena v posodi dobro zmešajte z javorjevim sirupom ali medom. Dodajte 4 do 6 žlic vode, ponovno premešajte in oblikujte štruco.

3. Halvino štruco postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi in jo razrežite. Halvo lahko hranimo v hladilniku več tednov, v zamrzovalniku pa še dlje.

Avtor: Živa M. Brecelj, vir: Foodmatters
www.ekologicen.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: