James Allen

James Allen

James Allen (1864 – 1912), čigar delo še danes navdihuje številne pisatelje in milijone ljudi, ostaja vse do današnjih dni skoraj popolna uganka. Nobena od njegovih devetnajstih knjig ne razkriva podrobnosti iz pisateljevega življenja, o njem pa skoraj nobenih podatkov nima niti Kongresna knjižnica v znanem Britanskem muzeju.Kdo je torej bil mož, ki je verjel, da se slava, bogastvo in sreča skrivajo v človekovem načinu razmišljanja in da je tok posameznikovega življenja odvisen predvsem od njega samega? In kako je – kljub osebni tragediji – uspel ohraniti pozitiven pogled na življenje in svet nasploh?

James Allen se je rodil 28. novembra 1864 v Leicestru, v centralni Angliji. Šolo je moral – zaradi finančne krize, ki jo je povzročil propad družinskega podjetja – zapustiti že pri petnajstih letih, istočasno pa je izgubil tudi očeta, ki se je s trebuhom za kruhom podal v Združene države Amerike. Še preden je Allen starejši uspel poslati po svojo družino, je namreč padel v roke roparjem, ki so mu vzeli ne le denar, temveč tudi življenje.

Da bi lahko skrbel za družino, je James kot osebni tajnik delal pri različnih britanskih tovarniških podjetjih tistega časa. Pri osemintridesetih letih se je upokojil in z družino preselil v obmorsko letoviško mestece Ilfracombe, kjer je ves svoj čas posvetil izključno filozofskim študijam in pisanju. Ravno v Ilfracombu je začel preučevati univerzalne resnice in duhovne principe, ki so ga pripeljali do osebnih prepričanj in praktičnih duhovnih ravnanj, opisanih v njegovih knjigah. Navdih je iskal med mestnimi hribi, ki so ponujali čudovit pogled na morje in med katerimi je v meditaciji in pogovorih z Bogom preživel nešteto ur. Njegovi dopoldnevi so bili rezervirani za pisanje, popoldneve je posvetil svojemu najljubšemu konjičku, vrtnarjenju, večere pa je prihranil za pogovore s posamezniki, katere so zanimali njegova filozofija, meditacija in pisanje.

Knjige Jamesa Allen v Slovenščini 

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: