ponedeljek, 23 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Jiddu Krishnamurti: Kako meditirati

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Meditacija ni le obvladovanje telesa in misli, niti sistem vdihavanja in izdihavanja. Telo mora biti negibno, zdravo in sproščeno; občutljivost čutenja mora biti izostrena in nepopustljiva.

Um, z vsem svojim klepetom, motnjami in tipanji, mora obmirovati. Vendar ne gre začeti z organizmom, prej je treba poskrbeti za um z vsemi njegovimi predsodki, mnenji in egoizmom. Kadar je um zdrav, vitalen in močan, se občutek izostri in postane izjemno pretanjen. Šele nato lahko telo – s svojo naravno inteligentnostjo, ki je nista okvarila navada in okus – deluje, kakor je prav.

Nujno je torej začeti z umom in ne s telesom, torej z mislimi in vsemi različicami njihovih izrazov. Gola zbranost zoži misel, omeji jo in skrha. Šele ko si pozoren na miselne poti, postane zbranost nekaj naravnega. Žal te pozornosti ne premore mislec, ki izbira in odlaga, se oprijema in zavrača. Prava pozornost ne izbira in je tako zunaj kot znotraj; pravzaprav je tok med njima in briše ločenost med zunanjim in notranjim.

Misel uničuje občutenje ljubezni. Misel lahko daje le užitek in v iskanju užitka je ljubezen odrinjena. Užitek hranjenja ali pitja je v misli stalno prisoten in zgolj obvladovanje ali potlačitev tega užitka, porojenega iz misli, nima nikakršnega pomena, saj poraja le različne oblike navzkrižij in prisil.

Misel, ki je snov, ne more iskati nečesa, kar presega čas, kajti misel je spomin, izkustvo v tem spominu pa je mrtvo kot list lanske jeseni. Zavedanje tega poraja pozornost, ki ni sad nepozornosti. Slednja narekuje prijetne telesne navade in redči silovitost občutka. Nepozornosti ni mogoče spremeniti v pozornost. Šele zavedanje nepozornosti je pozornost.
Meditacija je videnje celotnega procesa. Samo meditacija lahko vnese red v zmedo. Ta red je enako absoluten, kot je red v matematiki, in iz njega se porodi delovanje. Takojšnje delovanje. Red ni ureditev, dizajn in sorazmerje, ki sledijo veliko pozneje, ampak izhaja iz uma, nenastlanega z miselnimi stvarmi. Kadar je misel tiha, zavlada praznina, ki je red.

* * *

Ko se spoznavate in opazujete, kako hodite, kako jeste, kaj govorite, svoj klepet, sovraštvo, ljubosumje – če se zavedate vsega tega v sebi, ne da bi kakorkoli izbirali, je to del meditacije. Zato je mogoče meditirati, ko sedite na avtobusu ali se sprehajate v gozdu, prežarjenem s svetlobo in sencami, ali ko poslušate ptičje petje ali zrete v obraz svoje žene ali otroka.

* * *

Neprestano iskanje in hrepenenje po širših, globljih, presežnejših izkustvih je nekakšen pobeg iz dejanske resničnosti tega, »kar je«, kar smo, od pogojenega uma. Zakaj bi moral um, ki je buden, inteligenten in svoboden, hlepeti po kakršnemkoli izkustvu? Svetloba je svetloba; ne zahteva dodatne svetlobe.

* * *

Meditacije se ne da naučiti od drugega. Začeti moraš, ne da bi karkoli vedel o njej, in nadaljevati od neznanega do neznanega. Prst, v kateri lahko skali meditativen um, je prst vsakdanjega življenja, konfliktov, bolečine in bežnih radosti.

* * *

Meditacija je vedno zunaj časa. Čas ne more sprožiti preobrazbe, lahko pa prinese spremembo, ki jo je treba spet spremeniti, tako kot vse reforme. Meditacija, ki vznikne iz časa, vedno zavezuje; nikakršne svobode ni v njej, in kadar ni svobode, sta vedno izbira in navzkrižje.

* * *

Meditirati pomeni izprazniti vsebino zavedanja. To je smisel in globina meditacije, izprazniti vso vsebino – pripeljati misel do konca.

* * *

Meditirati pomeni preseči čas. Čas je razdalja, ki jo misel prepotuje v svojih dosežkih. Vedno potuje vzdolž starih, znanih poti, prekritih z novimi prevlekami, novimi pogledi, a je vselej ista pot, ki ne vodi nikamor – razen v bolečino in žalost.

Jiddu Krishnamurti, povzeto iz knjige Meditacije >>

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij