Joga je odlična za starejše ženske

Joga je odlična za starejše ženske

OGLAS

Coaching, v katerem se vibracijsko uskladite s svojimi cilji!

S še enim dokazom o koristi ukvarjanja z jogo je postregla študija univerze Temple v Filadelfiji, še zlasti za ženske v zrelih letih. Joga jim pomaga, da hitreje hodijo in bolje ohranjajo ravnotežje.

Skupina strokovnjakov je za namen raziskave oblikovala program vaj, ciljno prilagojenih starejšim ljudem. Vaje so vključevale osnovne položaje z natančno razlago, kako se zravnati, zravnano stati, se skloniti, nagniti na stran… Po devetih tednih vadbe so dame v povprečju »zrasle« za centimeter. Seveda niso zares zrasle, temveč so se zravnale iz zgrbljenega položaja.

Ženske v programu so bile starejše od 60 let in so vadile dvakrat na teden po uro in pol. Postopoma so povečevale intenzivnost vaj in po koncu programa se je izkazalo, da so imele daljši korak in so hodile hitreje, dalj časa so lahko stale na eni nogi, bile so bolj samozavestne med ohranjanjem ravnotežja v stoječem položaju in pri hoji.

Številni položaji v jogi so usmerjeni v izboljšanje ravnotežja in stabilnosti, kar je pri staranju izjemno pomembno. Krepitev mišic in izboljšanje ravnotežja preprečujeta možnost padcev, kar je lahko zelo problematično pri starejših ljudeh, če pa do padca že pride, moč in stabilnost seniorkam pomagata, da hitreje okrevajo.

Avtor: TK
Vir: www.viva.si

Deli to s prijateljem