miklic

Joga za energijo in navdih – Pozdrav soncu

OnLine ključ do dušeOnLine ključ do dušeOnLine ključ do duše
OGLAS

Pozdrav soncu

Odlomek iz knjige JOGA IN TEK, Maja Miklič

Pozdrav soncu je zelo dobra vaja za ogrevanje vsega telesa. Prvi pozdrav soncu naredimo počasi, vsakega naslednjega pa lahko malo pospešimo. Ko dihanje povežemo z gibanjem postane vadba meditativna. S pozdravom soncu izrazimo spoštovanje do Sonca in aktiviramo »solarne« kvalitete v nas. Te so akcija, inspiracija, toplota, odprtost, pozitivna naravnanost, energija, smeh, dobra volja, podjetništvo in drznost.

Z vadbo pozdrava soncu razvijamo v sebi notranjo voljo, izboljšujemo zbranost in imamo več energije. Vse v telesu se prebudi.

Trije mitološki bogovi – Surya (bog Sonca), Indra (bog nevihte) in Agni (bog ognja) – so lastnosti, ki pridejo do izraza v pozdravu Soncu. Surya je simbol vesolja in Kundalini* energije. Indra z diamantom vajra je uničevalec vesolja. Agni je ogenj, ki obstaja v treh oblikah. Te tri oblike so neukročen ogenj v naravi, ukročen ogenj pri obredih in živ ogenj, kundalini shakti v vsakem od nas.
*Kundalini Shakti je duhovna energija v nas.

Surya Namaskar

joga
foto:123RF.com

Postavimo se proti vzhodu. Stopala so skupaj, roke so sproščene ob telesu. Naredimo globok vdih skozi nos in izdihnemo skozi usta. Ob naslednjem vdihu odpremo roke naprej in navzgor. Ob izdihu damo dlani skupaj in pogledamo navzgor. Odpremo prsni koš. Z izdihom gremo z ravnim hrbtom in iztegnjenimi rokami naprej. Dlani položimo ob stopala na tla. Čelo približamo kolenom, če je to možno.
Vdihnemo, pogledamo naprej in se z ravnim hrbtom nekoliko dvignemo. Izdihnemo in zopet sprostimo hrbet. Z desnim in nato še z levim stopalom naredimo velik korak nazaj. Preidemo v položaj sklece. Pokrčimo komolce in se uležemo na trebuh. Ob vdihu dvignemo glavo in prsni koš od tal. Pogledamo navzgor. Ob izdihu se vrnemo nazaj na tla.
Vdihnemo in preidemo v položaj strešice. V tem položaju dobro raztegnemo ves hrbet, sprostimo vrat in glavo proti tlom. Izdihnemo in pogledamo naprej. Z vdihom stopimo z desnim stopalom naprej. Desna noga je pokrčena, leva pa iztegnjena.
Z vdihom odpremo roke vstran in navzgor. Dlani damo skupaj in gledamo naprej. Z izdihom položimo dlani ob stopala nazaj na tla. Z desnim stopalom stopimo nazaj in preidemo v skleco. Nato nadaljujemo s položajem kobre. Temu sledi strešica. V tem položaju raztegnemo ves hrbet.
Pogledamo proti dlanem in ob vdihu stopimo z levim stopalom naprej. Roke odpremo vstran in navzgor. Ob izdihu položimo dlani na tla in stopimo z levim stopalom nazaj. Vdihnemo in preidemo v položaj sklece. Nadaljujemo s kobro in strešico. Vdihnemo in stopimo ali skočimo s stopali med dlani. Izdihnemo ter sprostimo hrbtne in vratne mišice. Ob vdihu odpremo roke vstran in navzgor, ob izdihu pa jih sprostimo ob telesu. Zapremo oči in začutimo učinek vaje.

Telesni učinki pozdrava soncu

Učinki sežejo navzdol po hrbtenici, še posebej v križna in ledvena vretenca, izboljšajo krvni obtok, spodbudijo delovanje srca in ledvic ter izboljšajo delovanje živčnega sistema, ki je hkrati aktiven in sproščen. Pozdrav soncu deluje v glavnem na prvo in tretjo čakro, pa tudi na četrto (srčna čakra) in šesto (intuicija).

Čakre so energijska središča, skozi katere teče življenjska sila

Odlomek iz knjige JOGA ZA ZDRAVO IN SPROŠČENO ŽIVLJENJE, Maja Miklič

Čakre so energijska središča, skozi katere teče življenjska sila. Vsakdo doživlja blokade v čakrah, saj so te posledica življenjskih doživetij, izkušenj. Energijske zastoje lahko odpravimo z vadbo joge. V telesu pranamaja koša je tisoč čaker.

Sedem najpomembnejših čaker je:
1. korenska čakra – muladhara
2. sakralna čakra – svadhisthana
3. čakra sončnega pleteža – manipura
4. srčna čakra – anahata
5. grlena čakra – višudha
6. tretje oko – adžna
7. kronska čakra – sahasrara

Čakre so medsebojno povezane. Če je blokirana ena čakra, to vpliva tudi na preostale čakre. Blokirane čakre zahtevajo veliko energije.

ZA VEČ ENERGIJE IN NOTRANJE VOLJE TER MOČI JE POTREBNO
AKTIVIRATI PREDVSEM TRETJO ČAKRO

Čakra sončnega pleteža

Lokacija: V višini ledvenih in prsnih vretenc. Kolena in spodnji del nog.
Oblika: Trikotnik predstavlja hierarhijo.
Lastnosti: Ego, sposobnost postaviti se zase, notranja moč, vztrajnost.
Vaje za aktiviranje tretje čakre: Vaje, ki povečujejo notranji ogenj. Poleg dihalnih vaj, kot je agni sara, spada sem tudi pozdrav soncu.
Čutilo: Vid. Sposobnost videnja in načrtovanja ciljev za prihodnost.

Simbol tretje čakre je TRIKOTNIK

Simbol trikotnika se pogosto pojavi pri pozdravu sonca. Trikotnik predstavlja ogenj; prižiganje ognja v človekovi notranjosti.

Pozdrav soncu je zelo primeren za introvertirane ljudi, ki se želijo izraziti navzven, a jim primanjkuje sončne energije.

Sončna moč predstavlja: sijajnost, zunanjost, akcijo, manifestacijo, komunikacijo, razkazovanje sebe.

Lunina moč predstavlja: odražanje, počitek znotraj sebe, notranjost, introvertiranost, introspekcijo.

V opoju narcisaV opoju narcisaV opoju narcisa

PodobneObjave

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni dogodek

Zadnje objave

Izpostavljamo

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Društvo Pesem duše

Društvo Pesem duše

Ni Komentarjev
Joe DispenzaJoe DispenzaJoe Dispenza
Deli to s prijateljem